REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Roundup Energy - pentru un recoltat de calitate

1/6/2020

0 Comments

 
Picture
BOGDAN SOARE, sales manager RO, BG & MD Bayer - Crop Science, Monsanto Legal entity
Picture
În România, se poate observa în mod obişnuit în câmp, înainte de recoltare, existenţa unor buruieni perene, în special Sorghum halepense (fig. 1) şi altele, cum ar fi: Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Agropyron repens, Galium aparine, crescând şi având o înălţime peste cea a grâului. Într-un an normal, în această situaţie este necesar un tratament înainte de recoltare, pentru distrugerea acestor buruieni, ceea ce ar cauza pierderi la recoltare din cauza amestecării în combină a masei uscate a grâului cu masa verde a buruienilor.

Picture
Totuşi, în acest an, din cauza secetei şi a diferenţelor mari de temperatură din luna martie din Bărăgan, Dobrogea şi Moldova sudică, asistăm la un fenomen apărut în premieră în România la o asemenea scară, şi aici mă refer la uscarea cerealelor în prima fază, respectiv jumătatea lunii martie, iar apoi la reînverzirea câmpurilor la jumătatea lunii aprilie.

În această perioadă de stres termic şi hidric fraţii au murit, rămânând doar planta-mamă, iar apoi miracolul vieţii a făcut ca după câţiva litri de apă din ploi totul să redevină verde în 2-3 săptămâni. Acest fenomen vine la pachet cu incapacitatea fermierilor de a mai erbicida aceste culturi din cauza incertitudinii păstrării lor, pe deoparte, sau a stadiului avansat de vegetaţie, pe de alta.

Ca efect vedem astăzi, cu câteva săptămâni înainte de recoltare, sole neuniforme cu plante în burduf, la înflorit, dar şi în faza de lapte ceară. Acest fenomen duce implicit la incapacitatea de a se recolta aceste suprafeţe eterogene, în acest sens trebuie o uscare uniformă a solei ca să avem un recoltat de calitate şi o viteză optimă la recoltat.

Fără acest tratament asistăm la scuturarea boabelor ajunse la maturitate de pe planta-mamă şi la o maturare neuniformă a fraţilor, fapt care duce implicit la pierderi de producţie (combina nu bate spicele verzi), dar şi la incapacitatea păstrării fără o uscare prealabilă, fapt ce înseamnă costuri mari pentru un an capricios ca acesta. Recomandarea noastră este să se folosească Roundup Energy în doză de 3,2 l/ha pentru uscarea fraţilor apăruţi mult mai târziu decât în mod normal şi care duc la deteriorarea calitativă a boabelor de grâu şi orz, făcând imposibil recoltatul. Concomitent cu uscarea omogenă distrugem şi întreg spectrul de buruieni care există şi se dezvoltă în sola.
​
În alte zone precum: Oltenia, Banat, Crişana şi Transilvania apare un alt fenomen la fel de interesant, acolo unde culturile sunt bine dezvoltate, producţiile sunt în media multianuală, iar cantităţile de precipitaţii se încadrează în normalele perioadei, în aceste condiţii,

Picture
odată cu pierderea aparatului foliar şi cu precipitaţiile excedentare, a apărut un spectru larg de burieni. Fig. 1. Sorghum halepense, dar şi Convolvulus, Cirsium, Galium etc. prezente în cultura de grâu aflată în plină maturare accelerată - o privelişte obişnuită în România în acest an. Controlul buruienilor înainte de recoltat cu ajutorul produselor erbicide este o bună practică tradiţională, din mai multe motive: • Oferă o excelentă oportunitate de a eradica buruienile perene. În România, se poate observa în mod obişnuit în câmp, înainte de recoltare, existenţa unor buruieni perene, în special Sorghum halepense (fig. 1) şi altele, ca: Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Agropyron repens, crescând şi având o înălţime peste cea a grâului. Într-un an normal, în această situaţie este necesar un tratament înainte de recoltare, pentru distrugerea acestor buruieni, ceea ce ar cauza pierderi la recoltare din cauza amestecării în combină a masei uscate a grâului cu masa verde a buruienilor.
  • Spre deosebire de controlul buruienilor prin lucrarea mecanică a solului, tratamentul cu erbicid înainte de recoltat (desicare) conservă umiditatea.
  • Necesită mai puţină energie consumată decât operaţiunile mecanice (recoltat) şi deci reduce emisia gazelor de seră. Datorită condiţiilor climatice variabile, produsele ideale pentru aplicarea ca desicant sunt cele flexibile, care sunt mai puţin sensibile la schimbările bruşte de climă. Produsul indicat spre a fi folosit în aceste condiţii este Roundup Energy, datorită caracterisicilor sale favorabile:
  • Rezistenţă la ploaie. Datorită compoziţiei sale speciale, substanţa activă a produsului Roundup Energy este absorbită şi translocată de buruieni mai rapid decât alte produse cu o substanţă activă similară, astfel că ploaia survenită imediat după tratament va avea un impact minor asupra eficienţei produsului (fig. 2-4).

Picture
Fig. 3-4. Efectul Roundup Energy aplicat în doză de 3 l/ha împotriva Sorgum halepense, când o ploaie uşoară a apărut după aplicare la mai puţin de o oră. Foto 3: Sorgum la momentul aplicării. Foto 4: 36 de zile mai târziu.
  • Operaţiunile de aplicare în condiţii de secetă, indiferent de temperatură. O performanţă asigurată a produsului este aşteptată chiar şi în condiţiile climatice severe întâlnite în ultima perioadă.

Picture
Fig. 5. Roundup Energy la doză de aplicare de 3,2 l/ha a controlat total Sorghum în condiţiile unor temperaturi ridicate şi secetă în luna august.
  • Perioadă scurtă de aşteptare până la prima operaţiune de pregătire mecanică a terenului. Ca rezultat al absobţiei şi al translocării rapide, pregătirea terenului pentru următoarea cultură poate să înceapă la un interval foarte scurt după aplicarea tratamentului, fără riscuri sau dubii în privinţa performanţei produsului. În cazul buruienilor anuale, lucrarea mecanică a solului poate începe a doua zi după tratament, în cazul buruienilor perene la 4-5 zile după tratament (fig. 6-7). În acest fel, miriştea poate fi, de asemenea, ţinută „la negru“ pentru a fi protejată de depunerea ouălor de Diabrotica.

Picture
Fig. 6-7. Eficienţa pe termen lung a produsului Roundup Energy după un termen scurt până la cultivare. Câmp infestat cu Sorgum şi Convolvulus şi netratat (fig. 6) şi Roundup Energy aplicat la doză de 3,2 l/ha (fig. 7) cu două zile interval de aşteptare până la cultivare, 30 mai 2011, la 294 de zile după aplicare.
  • Eficienţă împotriva Ambrosia Artemisiifolia. Ambrosia este o buruiană agresivă, dificil de controlat, care se răspândeşte rapid în Europa Centrală, inclusiv în România. Constituie, de asemenea, un mare motiv de îngrijorare din punctul de vedere al sănătăţii publice, din cauza faptului că polenul acestei buruieni provoacă alergii şi deci este foarte important ca aceste buruieni să fie controlate foarte bine înainte să înflorească pe mirişti, unde este posibil să crească foarte viguros, peste alte buruieni anuale şi foarte uşor să devină dominante în câmp dacă nu sunt controlate eficient. Roundup Energy, fiind un erbicid sistemic, controlează eficient aceste buruieni (fig. 8), spre deosebire de controlul mecanic (fig. 9).

Picture
Fig. 8. Eficienţa produsului Roundup Energy, aplicat în doză de 2,4 l/ha împotriva Ambrosia, la două săptămâni de la aplicare.

Picture
Fig. 9. Mijloacele mecanice de combatere a buruienilor Ambrosia nu se dovedesc eficiente din cauza capacităţii puternice de regenerare a plantei. • Conservarea umidităţii în sol. Ca rezultat al absorbţiei şi translocării rapide în rădăcini a produsului Roundup Energy, efectul de uscare a rădăcinilor adânci ale plantei este foarte rapid, iar solul este acoperit de buruienile moarte, conservând astfel umiditatea solului şi împiedicând evaporarea. Dacă nu sunt tratate, buruienile pot consuma rapid umiditatea din sol în timpul verilor călduroase (fig. 10-11).

Fig. 10. Agropyron repens - tratat şi netratat, udat în acelaşi timp şi cu aceeaşi cantitate de apă.
Picture
Fig. 11. La o zi după udare, pământul din vasul din dreapta, care a fost tratat, este încă umed, în timp ce rizomii vii, netrataţi din vasul din stânga, au pierdut umiditatea la o zi după irigare, din cauza transpiraţiei.

Recomandări pentru utilizarea produsului Roundup Energy înaintea recoltării cerealelor sau a rapiţei

Când umiditatea boabelor cerealelor ajunge la 28% se aplică Roundup Energy 3,2 l/ha în 200 l apă pentru distrugerea costreiului, pălămidei şi volburei, iar pentru stuf doza recomandată este 4 l/ha. Acesta este cel mai bun moment pentru combaterea majorităţii burienilor deoarece fiziologic acestea sunt în stadiu maxim de acumulare, înaintea înfloritului, iar absorbţia este maximă, având un foliaj bine dezvoltat. După 5 zile, dacă vorbim de costrei, şi 7 zile pentru volbură, palamidă şi stuf poate începe recoltatul, bineînteles dacă umiditatea cerealelor a atins optimul pentru recoltare. Nu se aplică Roundup Energy pentru loturile semincere. Dacă din diferite motive nu s-a făcut desicarea înainte de recoltat, tratamentul cu Roundup Energy se va efectua după dezmiriştire. Dezmiriştirea este recomandată după recoltarea cerealelor şi a rapiţei şi are ca scop distrugerea samulastrei, Ambrosia, Agropyron, Sorghum, Convolvulus şi punerea în contact cu solul a seminţelor rămase negerminate, care urmează să fie distruse ulterior printr-un tratament.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE