REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Scăderea TVA se regăseşte în buzunarul fiecărui consumator

15/1/2016

0 Comments

 
Picture
RADU TIMIȘ, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii
Scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, operată la 1 ianuarie 2016, a adus din nou în atenţia opiniei publice chestiunea reducerii preţurilor. Unele aprecieri sustin că preţurile nu ar fi scăzut, ba dimpotrivă. Se vehiculează că în cazul produselor alimentare, preţurile au revenit chiar la nivelul celor dinainte de 1 iunie 2015, când am beneficiat de o reducere semnificativă de TVA în sectorul alimentar, de la 24% la 9%
Pentru o mai bună informare a consumatorilor români, ţin să precizez că în sectorul de preparate din carne, toţi producătorii din Asociaţia Română a Cărnii au operat reduceri semnificative de preţ, de multe ori cu un procent mai mare decât ar fi rezultat matematic din scăderea TVA. În aceste condiţii, considerăm că este nedrept să punem sub semnul întrebării iniţiativele pozitive pentru consumator, dar şi pentru finanţele publice ale producătorilor de preparate din carne din România. Până la urmă, fiecare cetăţean poate verifica singur cât plătea pentru aceleaşi preparate din carne înainte de 1 iunie 2015 şi cât plăteşte acum. Diferenţa este reală, semnificativă şi se regăseşte în buzunarul fiecărui consumator. Mai mult, începând cu luna ianuarie 2016, preţurile au continuat tendinţa de scădere, pentru că o serie de cheltuieli care intrau în costurile de producţie ale preparatelor din carne şi care încă erau taxate cu 24% TVA au scăzut la rândul lor. Sigur, mă refer la preţurile de livrare în retail sau la cele de desfacere prin magazinele proprii. Însă din analizele noastre, cu foarte puţine excepţii, marile reţele de magazine au operat, la rândul lor, reduceri de preţuri corespunzătoare. Suntem conştienţi că pentru mulţi români, din păcate, preţul alimentelor este încă mare în comparaţie cu veniturile. Tocmai de aceea susţinem că reducerea fiscalităţii, dublată de intensificarea activităţii de control, vor conduce la creşterea prosperităţii românilor în două feluri: prin reduceri de preţ la raft şi prin venituri bugetare crescute, rezultate din scăderea evaziunii fiscale, venituri ce îi pot ajuta pe cei mai săraci dintre concetăţenii noştri. Asociaţia Română a Cărnii îşi manifestă aceeaşi deschidere de a furniza, în mod prompt şi transparent, informaţii şi analize atât autorităţilor statului, cât şi reprezentanţilor mass-media.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE