REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Scăderi ale producțiilor de cartofi în zona marilor producători europeni

1/10/2022

0 Comments

 
Picture
​Cel mai recent anunț al organizației NEPG (North European Potato Growers-Franța Belgia, Germania, Olanda) făcut la Potato Europe 2022 (eveniment dedicat industriei de profil) este că recolta acestui sezon va fi cu până la 11% mai redusă din cauza condițiilor de producție de peste vară. 
​Reprezentanții organizației estimează că se va recolta de pe o suprafață de 510.938 ha, în creștere cu 3,2% față de 2021 și cu 1,7% față de media ultimilor 5 ani. Olandezii și-au mărit suprafața cu 7,7% de anul trecut până acum. Funcție de evoluția plantelor, se apreciază o cantitate totală la cei mari patru producători europeni, între 20 și 21 milioane tone. Cei mai afectați se pare că sunt cultivatorii din Franța și Belgia (belgienii anunță scăderi de 20%); olandezii, mai ales cei din partea de nord, au avut culturile afectate de numeroase furtuni, unii neputând să își onoreze contractele.
Se pare că vara 2022 va fi un record în ceea ce privește seceta și temperaturile, precum și costurile de producție mai mari. Valul de căldură a afectat nu doar cantitatea, ci și calitatea tuberculilor, cu repercusiuni asupra condițiilor de depozitare (de amintit și faptul că, de anul trecut, Comisia Europeană a interzis aplicarea inhibitorului chlorpropham, un produs ieftin și larg folosit de occidentali la depozitarea cartofilor pe termen lung).
Producătorii se plâng de tuberculi subdimensionați și risc mai mare de vătămare la recoltare. Ei sunt îngrijorați de o ieșire din repaus mai timpurie, dublată de creșterea costurilor de păstrare.
Organizația vesteuropeană NEPG crede că, spre deosebire de anii anteriori când se puteau importa cartofi din Polonia de exemplu, în sezonul acesta cantitățile disponibile pe piață vor fi mai reduse, în condițiile în care cererea din partea procesatorilor a fost în creștere în ultimii ani. Vedem dacă tendința se va păstra și în continuare.
 
Producții maxime de 30 de tone/ha
Situația este similară și la noi. Ion Moroianu, director executive FNCR, spune că este surprins să vadă depozite goale la fermieri cu suprafețe mari. Au vândut ce au reușit să recolteze, dar nu este marfă pentru lunile care urmează.
Deși 85% din suprafață este recoltată, în centrul țării media scăderilor de producție este la circa 20 de tone/ha în condiții de neirigat și 30 tone/ha la irigat. Sunt foarte puține excepții unde a plouat și producția ajunge la 40 de tone/ha. Însă nu se știe dacă, ceea ce s-a cheltuit pentru diferența de producție va putea fi acoperit anul acesta. Pe de altă parte au fost zone cu ploi abundente chiar înainte de recoltat, ceea ce a creat mari probleme.
Și calitatea cartofului de consum este puternic afectată, mulți tuberculi fiind de calibru mai mic. La cartoful pentru industrializare, 70-80% dintre contracte au putut fi onorate, dar calitatea este ceva mai bună. La fel și la cel pentru sămânță, însă cantitatea este mult redusă. De aceea, din cauza creșterilor enorme cu inputurile (și nu numai), vom asista la reduceri de suprafețe semnificative în primăvară, în ce privește cultura cartofului.
Ion Moroianu a dat exemplu de fermieri care au în medie 200 de hectare cu cartofi, iar la anul se gândesc să nu planteze mai mult de 50 ha. Prețurile mici de achiziție de la fermă, lipsa susținerii financiare a acestui sector (de la anul nu se va mai acorda nici sprijinul pentru cartoful de industrializare care a făcut să crească suprafețele în ultimii ani) și incoerența deciziilor vor duce cel mai probabil sectorul cartofului românesc și mai jos decât este acum.
 
Și alți europeni încep să renunțe la cultura cartofului
În această situație se pune problema ”Ce ar trebui să facă producătorii în primăvara următoare?”.
Prețurile pentru contractele semnate, sezonul 2022-2023, erau considerate acceptabile. Dar după ce s-a declanșat conflictul ruso-ucrainean, și mai ales pe parcursul ultimilor 6 luni, costurile de producție au crescut dramatic și diferențele (plus ce va urma în iarnă) nu sunt acoperite de prețurile actuale.
La un preț pe piață de 25 euro/100 kg și cotațiile estimate pentru luna aprilie 2023 care nu sunt cu mult mai mari, fermierii sunt extrem de temători în privința veniturilor din cultura de cartofi. Ei consideră că aceste creșteri ar trebui distribuite pe tot lanțul.
Cu efectele cumulate ale tuturor acești factori (costuri mari de producție și depozitare, modificări de climă și războiul din Ucraina) sunt mulți fermieri care se întreabă spre ce alte culturi se pot orienta la primăvară, spun cei la NEPG.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE