REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Scala - produs omologat pentru pomi, legume şi plante ornamentale

15/2/2021

0 Comments

 
Picture
Unul dintre produsele omologate de BASF anul trecut pentru mai multe specii pomicole şi legumicole este Scala. Combate în special rapănul şi putregaiul cenuşiu. Substanţa activă este pirimetanil 400 g/l, suspensie concentrată, ambalat la 5 litri.
Scala este un fungicid cu formulare lichidă, cu acţiune preventivă şi curativă. Se remarcă printr-un mod de acţiune complex, având activitate atât translaminară, cât şi sub formă de vapori. Produsul inhibă diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ şi dezvoltarea miceliului, având performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi. Scala este eficient împotriva putregaiului cenuşiu la viţa-de-vie, arbuşti fructiferi şi legume, precum şi a rapănului la pomii fructiferi.

Utilizarea produsului la pomi fructiferi: datorită conţinutului de pirimetanil, produsul poate fi recomandat şi pentru o utilizare curativă limitată până la 72 de ore după apariţia infecţiei fungice (în condiţiile utilizării unui sistem de avertizare a apariţiei rapănului). 

Scala este omologat inclusiv pentru arbuşti ornamentali, plante din pepinieră forestieră, flori, cultivate atât în câmp, cât şi în sere şi solarii, în doză de 1,5 l/ha. 

Compatibilitate: Scala este, în general, miscibil cu insecticide şi fungicide, precum şi cu îngrăşăminte foliare. Este însă recomandată utilizarea integrală a acestor eventuale amestecuri imediat după pregătire. Pentru o folosire corectă, consultaţi tabelele de compatibilităţi.

Recomandări de aplicare

Măr, păr, gutui, moşmon, afin canadian (pentru combaterea Venturia spp.). Produsul se aplică pe perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 53-77, respectiv de la stadiul de deschidere a mugurelui floral (când frunzuliţele verzi acoperă florile vizibile) până la dezvoltarea fructelor (70% din mărimea finală a fructelor). Se pot aplica maxim patru tratamente pe sezon la un interval de minimum 7 zile între aplicări. Viţă-de-vie - produsul se aplică pe perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 61- 85, respectiv de la începutul înfloritului până la coacerea strugurilor. Se poate aplica maxim un tratament pe sezon. Căpşuni cultivaţi în câmp - produsul se aplică pe perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 55-89, respectiv de la dezvoltarea primelor inflorescenţe până la coacerea deplină a fructelor.

Se pot aplica maxim trei tratamente pe sezon, la un interval de 7-14 zile între aplicări. 
Căpşuni în sere şi solarii - produsul se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 55-89, respectiv de la dezvoltarea primelor inflorescenţe până la coacerea deplină a fructelor. Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 7-14 zile între aplicări. 

Zmeur, mur - produsul se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 60-85, respectiv de la înflorit - deschiderea primelor flori - până la coacerea fructelor. Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 7 zile între aplicări. Coacăz, afin, agriş - produsul se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 60-79, respectiv, de la începutul înfloritului până când fructele sunt dezvoltate în proporţie de 90% din forma finală. Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări.

Morcov - se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 20-49, respectiv din faza de 10 frunze până la stadiul în care rădăcina atinge dimensiunea şi forma tipică. Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări. Cucurbitacee cu coajă comestibilă (castravete, zucchini, dovlecei etc.) în sere şi solarii - produsul se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 71-89, respectiv de la faza de dezvoltare a fructelor, atunci când primele fructe de pe tulpina principală ating forma şi dimensiunea finală, până la coacerea deplină a fructelor. Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări. 

Roşii, vinete, în câmp, sere şi solarii - se recomandă aplicarea în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 50-89, respectiv, de la începutul dezvoltării inflorescenţelor (când prima inflorescenţă este vizibilă), până la coacerea deplină a fructelor (fructele au culoarea specifică soiului). Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări. 

Ardei cultivaţi în sere şi solarii - în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 50-89, respectiv de la începutul dezvoltării inflorescenţelor (când prima inflorescenţă este vizibilă) până la coacerea deplină a fructelor (fructele au culoarea specifică soiului). Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 10 zile între aplicări. 

Salată şi altele asemănătoare (inclusiv plante aromatice), în sere şi solarii - produsul se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 10-47, respectiv de la începutul dezvoltării primelor frunze (cotiledoanele complet desfăcute) până la atingerea a 70% din forma finală, specifică soiului. Se pot aplica maxim două tratamente pe sezon, la un interval de 10-14 zile între aplicări. 

​
Plante ornamentale (bulbi de flori) în câmp, sere şi solarii - produsul se aplică în perioada de vegetaţie BBCH 00, respectiv, înaintea plantării bulbilor. Se poate aplica maxim un tratament pe sezon. Plante ornamentale (inclusiv arbuşti ornamentali, plante din pepinieră forestieră, flori), în câmp, sere şi solarii - produsul se aplică în perioada de vegetaţie cuprinsă între BBCH 56-69, respectiv de la dezvoltarea inflorescenţelor vizibile până la sfârşitul înfloritului. Se pot aplica maxim trei tratamente pe sezon, la un interval de 7 zile între aplicări.

Cum se aplică Scala

Timp de pauză pentru măr, păr, gutui, moşmon, afin canadian - 7 zile; viţă-de-vie - 28 de zile; căpşuni cultivaţi în câmp - 3 zile; căpşuni în sere şi solarii - 3 zile; zmeur, mur - 3 zile; coacăz, afin, agriş - 3 zile; morcov - 21 de zile; castravete, zucchini, dovlecel, în sere şi solarii - 3 zile; roşii, vinete, în câmp, sere şi solarii - 3 zile; ardei în sere şi solarii - 3 zile; salată şi altele asemănătoare (inclusiv plante aromatice), în sere şi solarii - 14 zile.

Este disponibil şi în fitofarmacii la ambalaj de 150 ml.


Roxana DRĂGHICI
Picture
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE