REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

SCDP BĂNEASA priveşte înviitor, dar nu uită de trecut

1/10/2020

0 Comments

 
Picture
Refacerea fondului de germoplasmă de cais

Au existat voci care întrebau dacă mai există Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa şi care mai sunt preocupările echipei de specialişti de acolo. Răspunsul este că această staţiune de renume există, în ciuda tuturor vicisitudinilor şi a timpurilor grele prin care a trecut.

Dovada faptului că SCDP Băneasa ţine să abordeze în continuare teme de viitor cu privire la pomicultură este surprinsă şi în noul moto al staţiunii „Rădăcini durabile pentru producţii rentabile“.

În cele ce urmează vă prezentăm preocupările echipei SCDP Băneasa de a reface, menţine şi dezvolta fondul de germoplasmă de cais existent în plantaţiile din curtea staţiunii. Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, am stat de vorbă cu echipa de cercetători compusă din ing. Geta Drăgan, biolog Alexandra Păpădie, ing. 
Cristian Căliniţă şi ing. Damian Dragomir, care sub coordonarea şi îndrumarea domnului dr. ing. Cătălin Viorel Oltenacu, director al staţiunii, a pus la punct un plan ambiţios de salvare şi refacere a tezaurului - colecţie de cais încă existent la SCDP Băneasa. În Bucureşti, zona Băneasa, există această instituţie, care încă de la înfiinţare desfăşoară activităţi de cercetare privind tehnologia cultivării pomilor şi arbuştilor fructiferi în condiţiile pedoclimatice din zona de sud a ţării, respectiv ameliorarea speciilor termofile cais, piersic şi nectarin, pentru extinderea acestora în zona de influenţă a Municipiului Bucureşti. Staţiunea este orientată spre viitor, în preocupări fiind incluse teme de actualitate, respectiv pomicultură de precizie, pomicultură ecologică şi bioeconomie în contextul pomicol, dar nu este uitat nici trecutul, care prin colecţia de cais existentă constituie pentru actuala echipă de cercetare o mândrie şi totodată o responabilitate deosebită.

În urma parcurgerii procesului de reorganizare a staţiunii, desfăşurată la sfârşitul anului 2018, SCDP Băneasa, în calitate de deţinător şi păstrător al unui important fond de germoplasmă din specia cais, a întreprins  
acţiuni permanente pentru prezervarea fondului genetic. Dna biolog Alexandra Păpădie: „În anii parcurşi de la înfiinţarea instituţiei şi până în anii 2006, cercetătorii şi personalul existent la acea dată au urmărit în permanenţă obţinerea de soiuri noi capabile să răspundă cererilor pieţei. În urma eforturilor şi pasiunii cu care cercetătorii au înţeles să îşi practice nobila meserie, a rezultat o colecţie importantă de soiuri şi hibrizi de cais. Acest adevărat tezaur naţional, numără aproximativ 600 de genotipuri de cais, obţinuţi prin încrucişări ale soiurilor locale şi internaţionale, care au parcurs un proces de observare, selecţie şi evaluare privind caracteristicile de interes.

În anii ce au urmat, această bogăţie naţională a fost menţinută şi dezvoltată, rezultatele fiind concretizate în omologarea unor soiuri cu renume: Carmela, Viorica, Rareş, Favorit, Olimp, Nicuşor, Roşii de Băneasa, Comandor, Litoral, etc. Aceste soiuri, care şi la această oră sunt solicitate atât pe piaţa de fermieri, cât şi de cea de consumatori prezintă caracteristici deosebite, fiind adaptate condiţiilor pedoclimatice specifice zonei de influenţă a staţiunii. După cum aminteam anterior, aceste soiuri au rezultat din diferite încrucişări între soiurile menţiunte în cadrul plantaţiei „colecţie“ aflată pe teritoriul Bazei Experimentale Băneasa. Terenurile ce aparţin SCDP Băneasa au fost şi sunt în continuare subiect al unor dispute cu cei care au revendicat dreptul de proprietate asupra lor, această stare de fapt 
împiedicând executarea verigilor tehnologice necesare întreţinerii în bune condiţii a colecţiei.

În anul 2019, SCDP Băneasa, prin colectivul din cadrul Laboratorului de ameliorare specii pomicole, arbuşti fructiferi şi căpşuni şi din cadrul Laboratorului de agrotehnică şi protecţia plantelor, împreună cu Laboratorul de cercetare/inovare în pomicultură ecologică, a demarat un amplu proiect de refacere, menţinere şi dezvoltare a acestui tezaur. Proiectul este unul ambiţios, fiind iniţiat în anul 2019 şi propus a fi desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp. În vederea asigurării succesului acestui proiect, colectivul SCDP Băneasa a apelat la sprijinul Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti-Mărăcineni, care prin expertiza şi experienţa deţinute ajută la proiectarea
şi executarea în condiţii optime a colecţiei de cais.

Proiectul cuprinde mai multe etape, respectiv:
  • documentare şi informare din surse scrise, arhive şi registre existente;
  • identificarea pe teren a exemplarelor de interes;
  • refacerea listelor de pomi existenţi;
  • identificarea genotipurilor din care au rezultat hibrizii;
  • verificarea şi observarea documentară a caracteristicilor specifice hibrizilor;
  • executarea de lucrări de stimulare a creşterii vegetative prin lucrări de tăiere;
  • pregătirea pepinierei, respectiv a portaltoilor;
  • prelevarea de ramuri altoi de la exemplarele de interes, identificate anterior;
  • executarea de altoiri cu muguri de pe ramurile altoi;
  • întreţinerea pepinierei cu pomi altoiţi;
  • observaţii, cercetări şi colectarea de date privind creşterea şi dezvoltarea pomilor altoiţi;
  • pregătirea suprafeţei de teren pe care urmează a avea loc înfiinţarea colecţiei cu diferite genotipuri de cais.

Prima etapă a acestui proiect, a fost aceea de documentare şi informare. Colectivul SCDP Baneasa a reuşit identificarea genotipurilor (soiuri şi hibrizi) de cais cu potenţial de valorificare. Dna ing. Dragan Gherghina, din cadrul Laboratorul de agrotehnică şi protectia plantelor, precizează că „în această etapă au fost găsite informaţii şi date privind caracteristicile pozitive (caracteristici organoleptice deosebite, dar şi alte elemente de interes precum rezistenţa la boli şi dăunători, rezistenţa la factorii de stres).

De ce ne interesează acestea? Pentru că sunt elemente fundamentale în alegerea ce va fi facută de cercetători-amelioratori în cursa continuă de obţinere de noi soiuri de cais valoroase, capabile a fi cultivate conform noilor tendinţe din pomicultură şi să ofere satisfacţie producătorilor. După identificarea şi documentarea informaţiilor referitoare la genotipurile de cais deţinute, colectivul de cercetare din SCDP Baneasa a trecut la etapele cele mai dificile, dar pline de satisfacţii. Ing. Căliniţă Cristian (tehnolog): „Am ieşit în câmp şi am petrecut ore bune împreună cu colegii mei, în ceea ce numim cu drag  
«tezaurul - colecţie de cais». Aici am efectuat lucrări specifice şi speciale de identificare a exemplarelor de interes“.

Dna ing. Dragan Gherghina, ne spune că „aşa cum a fost amintit anterior, munca a fost anevoioasă din cauza infestării cu vegetaţie nedorită. Acest lucru se datorează în special faptului că terenurile sunt în dispută, factor ce ne-a împiedicat să executăm lucrările de întreţinere la momentul optim (terenuri în litigiu). Rezultatul a fost o plantaţie acaparată de specii invazive, nedorite, în special măceş cu spini puternici, element ce a redus considerabil viteza de lucru a colegilor noştri.

O altă etapă consumatoare de timp şi resurse însemnate a fost executarea lucrărilor de stimulare a creşterilor vegetative, prin tăieri drastice executate la nivel de şarpante şi ramuri viguroase.

Având în vedere situaţia terenurilor, de care am amintit anterior, lucrările uzuale de întreţinere a unei plantaţii pomicole nu au mai fost executate, ceea ce a determinat o creştere necontrolată a pomilor în detrimentul creşterilor ramurilor de interes, a celor bune pentru prelevarea mugurilor de altoit. Aceste factor a dus la o lipsă a creşterilor anuale a ramurilor, obiect ce ne interesază în mod deosebit în procesul de altoire. În consecinţă, a fost făcut un plan de tăiere prin care s-a urmărit forţarea pomilor pentru a produce ramuri anuale.

Totuşi, în anul 2019, au fost prelevaţi muguri de la hibrizii din colecţie şi a fost executată altoirea în cadrul pepinierei 
din Baza Experimentală Băneasa, respectiv un număr de aproximativ 50 de genotipuri, urmând ca restul să continue în 2020. După tăierile efectuate în toamna anului 2019, exemplarele selecţionate au răspuns favorabil generând ramuri, astfel încât în anul 2020 au putut fi prelevaţi muguri destinaţi altoirii şi de
la restul de 130 de hibrizi.

Aceşti muguri au fost altoiţi pe portaltoii obţinuţi chiar de SCDP Băneasa, în cadrul Bazei Experimentale Moara Domnească. Portaltoiul care a fost ales pentru continuarea vieţii tezaurului este corcoduşul C5, la alegerea acestuia fiind luate în considerare caracteristicile privind rezistenţa deosebită la factorii de stres (hidric şi termic), elemente esenţiale în obiectivul de refacere a fondului genetic de cais.

În total, au fost altoiţi un număr de 180 de genotipuri de cais şi ne mândrim că astfel am reuşit salvarea fondului de germoplasmă existent la SCDP Băneasa, conchide ing. Căliniţă Cristian.

Ce urmează? Ne răspunde dl ing. Damian Dragomir, care subliniază obiectivele principale pe termen mediu şi lung:
  • întreţinerea pepinierei în cele mai bune condiţii;
  • plantarea pomilor altoiţi pe terenul proiectat şi planificat pentru refacerea colecţiei;
  • identificarea altor soiuri şi hibrizi valoroşi de cais atât de la alte staţiuni şi institute de cercetare pentru pomicultură cât şi din alte surse, în scopul îmbunătăţirii şi completării fondului genetic disponibil la nivel de staţiune;
  • efectuarea de observaţii şi cercetări privind hibrizii şi soiurile din colectie.

Planul conceput pentru cais, intenţionăm să îl punem în aplicare şi pentru piersic, având în vedere că şi cu această specie SCDP Băneasa s-a mândrit prin obţinerea unor soiuri valoroase ca: Eugen, Superbă de toamnă, Dida, Congres, Flacăra, Splendid, Triumf, Antonia, Amalia, Alexia, Alex etc. Dna Dogaru Mihaela precizează că „dezvoltăm aceste activităţi, în ideea de a crea un fond de cercetare şi mai ales de ameliorare solid, adică în special material de lucru pentru amelioratori. Ne dorim extrem de mult să păstrăm rezultatele şi să continuăm munca de cercetare şi ameliorare desfăşurată de cercetătorii dinaintea noastră şi prin aceasta SCDP Băneasa să se poată mândri cu rezultate deosebite.

Directorul statiunii, dr. ing. Cătălin-Viorel Oltenacu, aminteşte că „scopul final al întregii activităţi a staţiunii 
pe care o conduc este ca, pe lângă cercetarea fundamentală, să putem oferi producătorilor activi în pomicultură uneltele şi metodele capabile să aducă rentabilitate în condiţiile actuale ale provocărilor generate de schimbările climatice şi totodată de modificările esenţiale în comportamentul consumatorilor. Vă invităm să ne contactaţi, să ne vizitaţi şi să aflaţi mai multe despre istoricul, activităţile şi preocupările echipei SCDP Băneasa şi, de ce nu, să fiţi alături de cercetarea agricolă din România, prin achiziţionarea de produse de la magazinul aflat la intrarea în staţiune pe Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 4, sector 1, Bucureşti“, conchide dl Viorel Oltenacu.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE