REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Scopul AISR - cultivarea de seminţe certificate

15/1/2017

0 Comments

 
Picture
Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) a organizat la data de 22 noiembrie 2016 un eveniment la care a invitat reprezentanţi ai mass-media de specialitate pentru a le mulţumi că mediatizează acţiunile  organizaţiei, orientate, cu precădere, spre creşterea gradului de utilizare a seminţelor certificate în rândul agricultorilor.
În deschidere, dna Antonia Ivaşcu, director executiv al AISR, a precizat următoarele: „Faptul că ne-aţi mediatizat activităţile ne-a adus un plus de imagine pe această piaţă destul de dificilă din România. Dorinţa noastră este să vă mulţumim că aţi fost permanent aproape de noi“. Andrei Măruţescu, preşedintele alianţei, a apreciat prezenţa numeroasă a celor din presa agricolă şi a declarat că acest lucru denotă faptul că tot ceea ce întreprinde AISR are importanţă şi alianţa are un cuvânt de spus pe piaţa de profil.   Preşedintele AISR a dorit să adreseze câteva cuvinte de laudă dnei Antonia Ivaşcu, pentru munca depusă de domnia sa în cadrul alianţei. „Este un adevărat director executiv, care dedică timp, efort şi pasiune în tot ceea ce face.“  

Obiectivele AISR

Obiectivul principal al AISR este acela de a susţine în faţa agricultorilor români necesitatea utilizării de seminţe certificate, în scopul creşterii producţiei agricole în România. „Din păcate, o bună parte din fermieri încă mai cultivă seminţe necertificate, iar scopul nostru este să le facem cunoscută diferenţa de producţie pe care o pot câştiga dacă vor cultiva seminţe certificate. Ştim că procentul de utilizare de seminţe necertificate a scăzut, iar noi îndrăznim să credem că şi AISR are o contribuţie în acest sens“, a mai adăugat directorul executiv al alianţei. Pentru îndeplinirea obiectivelor sale, AISR recurge la o serie de metode: susţinerea dezvoltării industriei seminţelor certificate în ţara noastră, prin întreţinerea dialogului cu autorităţile competente implicate în procesul de reglementare în domeniul seminţelor; apărarea drepturilor privind proprietatea intelectuală pe teritoriul României prin recunoaşterea brevetelor; combaterea contrafacerilor de sămânţă; dezvoltarea unui dialog permanent cu asociaţiile profesionale din agricultura românească; furnizarea de date de specialitate autorităţilor în consultările publice; organizarea de acţiuni de informare la nivelul publicului larg, cu scopul de a populariza beneficiile utilizării seminţelor certificate şi afilierea la alte organisme naţionale şi internaţionale cu obiective comune. În cadrul evenimentului, s-a făcut o trecere în revistă a acţiunilor realizate de AISR în acest an. Aceasta a fost implicată în acţiuni legislative cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, INCS, Agenţia Naţională Fitosanitară, ISTIS etc. şi a adresat interpelări cu europarlamentari. La nivel naţional, a avut diverse proiecte realizate în colaborare cu mai multe asociaţii din domeniul agricol, precum AIPROM, LAPAR, ABR, PRO AGRO, APPR. Alianţa desfăşoară colaborări şi cu mediul academic din România, mai precis cu Institutul de Economie Agrară - elaborare studii de specialitate.

„Un pas important în acest an a însemnat aderarea la AISR a renumitului Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea. Participarea ca membru onorific la acţiunile alianţei ne onorează. Un alt obiectiv important a fost acela că am reuşit să încheiem un protocol de colaborare cu Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS), una dintre cele mai vocale asociaţii pe lângă Ministerul Agriculturii. ROMAPIS a ridicat în permanenţă problema mortalităţii albinelor pe fondul utilizării neonicotinoidelor - lucru care nu este în totalitate adevărat. O altă colaborare pe care abia am început-o este cea cu Institutul de Fitotehnie «Porumbeni» din Republica Moldova, care ne-a solicitat să devină membru onorific al AISR“, a precizat dna Ivaşcu. Printre realizările anului 2016 se numără şi editarea unei broşuri privind hibrizii meliferi de floarea-soarelui, în colaborare cu centrul de cercetări BiotechGen - USAMV Bucureşti. În luna iulie a anului trecut Alianţa a organizat „Ziua seminţelor certificate“, la Negreşti, judeţul Vaslui - un eveniment care s-a bucurat de un real succes. A fost partener la „Ziua porumbului“ desfăşurată la Orezu, judeţul Ialomiţa, şi a susţinut o prezentare în cadrul evenimentului din vară organizat de firma Maisadour. AISR a fost prezentă şi la o serie de evenimente care a avut loc la nivel naţional, cum ar fi Congresul European al Sorgului, expoziţia IndAgra, conferinţa RALF, şi a fost sponsor al conferinţei naţionale a LAPAR. Din 2017, AISR va deveni membru al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. În ceea ce priveşte relaţiile internaţionale, AISR este membru al Asociaţiei Europene a Seminţelor (ESA) şi colaborează cu toate asociaţiile din cadrul ESA.  Sub egida ESA, a organizat workshopul de comunicare pentru industria de seminţe „Provocările industriei seminţelor şi comunicarea către publicul larg“. În anul 2016, la nivel naţional Alianţa Industriei Seminţelor din România a participat la peste 25 de acţiuni. Eforturile sale s-au concentrat în cei 4 ani de la înfiinţare, din octombrie 2012, pentru promovarea utilizării de seminţe certificate. Membrii AISR reprezintă peste 70% din piaţa internă, reunind 11 mari companii (Bayer, Caussade, Euralis, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT şi Syngenta), care produc şi comercializează seminţe de calitate adaptate condiţiilor de cultură din ţara noastră, oferind soluţii durabile fermierilor.

Un nou Consiliu Director şi o nouă structură de organizare internă

Totodată, AISR a organizat Adunarea Generală, ocazie cu care a fost ales un nou Consiliu Director şi o nouă structură de organizare internă. Consiliul Director ales va coordona activităţile AISR pe o perioadă de un an de la momentul alegerilor. La preşedenţia Consiliului Director a fost aleasă, în continuare, compania Syngenta, reprezentată de Andrei Măruţescu. Funcţia de vicepreşedinte a fost preluată de reprezentantul companei KWS, Hristofor Michelis. Funcţia de trezorier a revenit în acest nou mandat companiei Limagrain, reprezentată de Ion-Liviu Lăpădătescu, iar funcţia de cenzor va fi preluată de compania Maisadour, reprezentată de Patrick Lafon. Ca noutate, AISR va avea patru grupuri de lucru formate din companiile membre, coordonate fiecare de către experţi ai companiilor membre. Astfel, Grupul de Lucru pentru subiectele Tehnice (GLT) va fi coordonat de reprezentantul companiei Caussade, prin Natalia Albu, Grupul de Lucru pentru Comunicare (GLC) va fi coordonat de către compania Monsanto, prin Mihaela Vasile, Grupul de Lucru pentru Legislaţie (GLL) va fi condus de către reprezentantul companiei Pioneer, prin Cristina Cionga, iar Grupul de Lucru pentru activităţile de Marketing (GLM) va fi condus de către reprezentantul companiei Euralis, prin Magda Darac.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE