REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Se formează un sector european al sorgului. Retrospectivă asupra ultimelor 15 luni

15/3/2018

0 Comments

 
Picture
Aventura sorgului a început în noiembrie 2016, la Bucureşti, odată cu primul Congres European al Sorgului - un act fondator pentru un domeniu de producţie care dispune de un potenţial real şi al cărui ţel este formarea unui sector european al sorgului. Retrospectiva ultimelor 15 luni: ce s-a realizat până acum? Care sunt etapele parcurse? Ce provocări ne aşteaptă?
„Certificatul de naştere“ al sectorului sorgului

Această primă întrunire de amploare, a principalilor actori din sectorul european al sorgului - de la geneticieni şi producători de seminţe, la agronomi, agricultori, economişti, comercianţi, procesatori şi operatori industriali -, a fost catalizatorul care a stimulat pe mai departe continuarea acestui demers concertat. Constatarea - împărtăşită de toţi participanţii - este că această cultură are un potenţial real, din mai multe motive: progresul genetic, avantajele de ordin agronomic, importanţa economică, caracteristicile favorabile protecţiei mediului, calităţile nutritive, diversitatea pieţelor de desfacere şi direcţiile politicilor agricole. Aceste lucruri i-au determinat pe iniţiatorii acestui demers să depună la instituţiile de resort din UE o serie de proiecte vizând promovarea şi dezvoltarea sorgului în cinci state-membre ale Uniunii (Bulgaria, Spania, Franţa, Italia şi România) şi două ţări terţe (Rusia şi Ucraina). Proiectele au fost validate şi subvenţionate de Bruxelles în scopul desfăşurării unor acţiuni de comunicare, precum şi a unor acţiuni de ordin tehnic, economic şi de promovare, pe o perioadă de trei ani, începând din mai 2017 şi terminând cu aprilie 2020. Totodată, a fost numit un responsabil de dezvoltare - Charles-Antoine Courtois -, care se va ocupa de punerea în practică a acestor demersuri de promovare şi dezvoltare.

Planuri de promovare bogate în conţinut

Un produs puţin dezvoltat în Europa până acum, sorgul face obiectul unor planuri de promovare vizând remedierea deficitului de comunicare şi popularizare a acestei plante în cadrul diverselor verigi din sector. Astfel, s-au conceput o strategie şi un pachet de instrumente de comunicare, constând (în diferite versiuni lingvistice) dintr-o serie de mijloace pedagogice care scot în evidenţă avantajele sorgului, un site internet (dotat, mai ales, cu o bibliotecă şi documentaţie tehnică descărcabilă) şi un buletin de ştiri care va apărea din luna martie a acestui an, şi la care toţi cei interesaţi se vor putea abona gratuit, printr-un formular de contact de pe pagina internet. Totodată, este vorba şi de manuale tehnice, care fac cunoscută publicului larg tehnologia de producţie a sorgului, de la semănat la recoltare (atât sub formă de sorg-boabe, cât şi de sorg furajer); de realizare a unor loturi demonstrative, care să ilustreze progresul genetic al hibrizilor de sorg; de deplasări ale reprezentanţilor presei şi vizite de studiu pentru specialiştii europeni, care să permită o apreciere la faţa locului a potenţialului sorgului şi de organizare a unor saloane agricole, conferinţe şi formări, destinate producătorilor şi celor care îi consiliază. O serie din aceste acţiuni au fost demarate în ţările sus-menţionate, unde cultura sorgului are un cadru propice de dezvoltare. Toate aceste acţiuni se vor desfăşura sub o singură siglă şi o singură semnătură.

S-a născut organizaţia interprofesională Sorghum ID

Dinamica primului semestru al anului 2017 a fost marcată de constituirea, de către actorii europeni ai sorgului, a unei asociaţii interprofesionale europene dedicate acestei culturi. Evenimentul a avut loc în luna septembrie 2017, la Bruxelles, prilejuind totodată alegerea unui consiliu administrativ şi stabilirea unui obiectiv strategic: dezvoltarea producţiei europene de sorg-boabe şi sorg furajer, precum şi a geneticii hibrizilor. Cuprinzând, în momentul de faţă, 26 de organizaţii şi societăţi din diferite ţări europene, reprezentând obţinători de seminţe, producători şi procesatori, noul organism
- cu sediul la Bruxelles
- va avea, conform statutului său, următoarele obiective:
-  să reprezinte sectorul sorgului şi să pledeze în favoarea acestei culturi în faţa instituţiilor europene, naţionale şi chiar regionale, într-un cadru coerent cu celelalte plante de cultură mare;
-  să desfăşoare acţiuni de promovare axate pe avantajele acestei producţii;
-  să realizeze acţiuni de dezvoltare în ceea ce priveşte parcursul tehnic de producţie;
-  să promoveze pieţele de desfacere ale produselor alimentare şi nonalimentare ale acestei culturi;
-  să reunească şi să mobilizeze eforturile tuturor celor vizaţi, pentru a construi o dinamică de durată.

Această nouă asociaţie - al cărei consiliu administrativ s-a întrunit în ianuarie 2018, la Paris - a procedat la alegerea unui comitet de operare, format din cinci membri, reprezentând sectoarele de seminţe, producţie şi procesare. Ţinta este, desigur, de a produce mai bine şi mai mult, graţie avantajelor şi caracteristicilor sorgului, dar şi de a reuşi o dezvoltare care să meargă mână în mână cu pieţele de desfacere ale acestui produs - în special cu sectorul furajer (principalul debuşeu european al sorgului), dar şi cu consumul uman şi producţia de energie, domenii foarte puţin dezvoltate astăzi, însă pline de potenţial.

O evoluţie care nu se dezminte

Încurajaţi în urma primelor succese înregistrate, cei implicaţi în organizaţia Sorghum ID au depus la organismele Uniunii Europene proiecte de promovare a sorgului şi în alte ţări din Uniune care dispun de potenţial în acest sens (Ungaria şi Austria), precum şi în ţări din Orientul Apropiat (Iran şi Turcia). Sunt proiecte noi, care au beneficiat, şi ele, în decembrie 2017, de un aviz favorabil, cu finanţări europene. Aceste proiecte se vor desfăşura tot pe parcursul a trei ani, lansarea lor fiind programată pentru luna mai a.c., cu colaborarea şi implicarea organizaţiilor şi societăţilor-membre ale asociaţiei interprofesionale europene Sorghum ID, care va dispune astfel de noi pârghii de realizare a obiectivelor sale. Aşadar, vorbim de obţinerea unor succese noi, care vor conduce la propunerea unor proiecte noi pentru anul 2019, în special în direcţia Germaniei. În fine, trebuie menţionat cel de-al doilea Congres european al sorgului, care se află în pregătire şi este preconizat a avea loc în perioada 7-8 noiembrie 2018, în Italia, la Milano.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE