REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

«Seceta de anul trecut ne-a încurajat să investim în irigaţii»

15/5/2021

0 Comments

 
Picture
Alexandru Micu, tânăr fermier cu studii de specialitate şi care continuă tradiţia familiei, a spus că seceta din 2020 a scos în evidenţă necesitatea demarării investiţiei în irigaţii.

În lipsa apei, dotările performante din cadrul exploataţiei, ce se întinde pe 2.000 ha pe raza localităţii Răduleşti din judeţul Ialomiţa, nu şi-au arătat nici pe departe valoarea.

„În fiecare an ne uităm doar la utilaje pentru a le achiziţiona pe cele mai bune, însă anul trecut, când am văzut că acestea stau în curtea fermei în loc să fie la lucru pe câmp, ne-a fost tot mai clar faptul că trebuie să investim în irigaţii.“ Seceta a afectat atât culturile de toamnă, cât şi pe cele de primăvară. Din cele 400 de hectare semănate cu rapiţă în toamna anului 2019 doar 120 de hectare au putut fi recoltate. Lipsa precipitaţiilor din timpul campaniei de însămânţare a culturilor şi-a spus cuvântul. „Seceta ne-a afectat aşa cum i-a afectat şi pe ceilalţi fermieri. Nu ne-am scos cheltuielile, dar alţi fermieri nu au avut efectiv ce recolta. Aşa că am putea spune că noi am fost puţin mai mulţumiţi pentru că am putut totuşi să recoltăm ceva.“

Anul trecut, societatea Mario Serv a înregistrat la cultura de grâu o producţie de sub 3.000 kg/ha, iar la porumb o cantitate medie de 3,8 t/ha. Despăgubiri de la stat a primit doar pentru pierderile suferite la culturile de toamnă, dar pagubele înregistrate la cele de primăvară au „cântărit“ mai greu în bugetul fermei, iar sprijinul compensatoriu promis de MADR nu a mai venit. „Am depus cererile de despăgubire pentru culturile de primăvară, ca toţi ceilalţi fermieri, dar nimeni nu a primit nimic.“

Posibilitatea de a iriga din râul Prahova şi prezenţa infrastructurii ANIF în zonă l-au îndemnat să se gândească la 
posibilitatea securizării recoltelor. „Seceta ne-a afectat, dar mai mult ne-a încurajat să investim în sisteme de irigaţii. Am investit într-un sistem de irigaţii de la zero, cu o staţie de pompare cu trei motoare, ce poate asigura un debit de 2.400 mc/oră şi o conductă de 900 m lungime şi un diametru de 630 mm pentru transportul apei. Am reabilitat cu acordul ANIF două canale de 5 km pe care le deţine în zonă. Solele noastre se află pe stânga şi pe dreapta acestora. În timp, cele două canale ne vor ajuta să irigăm o suprafaţă de circa 1.500 de hectare. În 10 zile vom putea iriga 300 de hectare: 190 de hectare cultivate cu porumb şi restul cu soia. Prin irigare, încercăm să reducem stresul cauzat de lipsa precipitaţiilor şi pierderile care pot surveni.“ Potrivit administratorului fermei, până în momentul de faţă investiţia în sistemul de irigaţii se ridică la un milion de euro, asigurat din credite bancare şi surse financiare proprii. Pentru implementarea sistemului a apelat la firma IPSO Agricultură, pentru a-i oferi o soluţie personalizată conform condiţiilor din fermă, iar echipamentele de irigat sunt marca Bauer.

Dotarea tehnică continuă

„Fără dotări nu putem progresa. După ce finalizăm investiţia în sistemul de irigat, vom încerca să înlocuim flota de maşini agricole, să achiziţionăm tractoare mai mari, pentru că cele pe care le avem în momentul de faţă sunt de puteri mai mici. Ne dorim utilaje performante, însă nu vrem prea multă electronică deoarece orice defecţiune care poate să apară ne va aduce întârzieri în campaniile agricole.“ Privitor la mâna de lucru calificată, administratorul exploataţiei a declarat că are în fermă personal pregătit şi ca media de vârstă a celor care lucrează pe utilajele noi este de 38 de ani. În fermă lucrează un număr de 34 de oameni.

Investiţii pentru înmagazinarea producţiei 

Depozitarea producţiei obţinute la nivelul exploataţiei se realizează în hale, iar capacitatea de stocare se ridică la circa 4.000 de tone. Planul de investiţii prevede extinderea acestei capacităţi. „Avem în plan construcţia unei magazii mult mai mari. Nu sunt adeptul stocării producţiei în celule de siloz. Investiţia în depozitare este rentabilă pentru că din 5 ani agricoli în 4 ani câştigi dacă dispui de această posibilitate.“

În ceea ce priveşte încărcătoarele telescopice, în fermă există modele consacrate în piaţă, precum Schaffer sau JCB. „Ne dorim să avem în fermă şi un încărcător de la producătorul Manitou.“ Fermierul a fost gazda unui eveniment organizat de IPSO Agricultură la începutul lunii mai.

De la această firmă a achiziţionat un tractor JD, modelul 8.400 R, de care se declară foarte mulţumit; deţine şi o semănătoare Kuhn, modelul ESPRO 6000 R, cu o lăţime de lucru de 6 m. „Acum sunt în discuţii cu reprezentanţii firmei pentru achiziţia unui plug şi a unei grape cu discuri pentru un tractor de 400 CP.“

Culturi frumoase şi promiţătoare

În cadrul fermei, structura de culturi agricole se prezintă astfel: 500 ha rapiţă, circa 500 ha grâu, 500 ha porumb şi floarea-soarelui, soia şi plante furajere pe restul suprafeţei. La momentul interviului, plantele de cultură se prezentau bine în câmp.

„La cultura de rapiţă a trebuit să efectuăm în plus tratamente fitosanitare din cauza dăunătorilor. Vremea călduroasă din toamnă a favorizat atacul acestora. Speram să nu mai intervenim, însă acum şi-a făcut apariţia viespea rapiţei şi este necesar să aplicăm insecticid.

Tratamentele de protecţie le efectuăm cu o maşina autopropulsată marca Challenger, de mare capacitate. În 4 zile îşi face toată treaba, însă anul acesta chiar şi aceste zile, puţine, au fost greu de găsit pentru că a plouat cam în fiecare săptămână. În zona noastră, rapiţa este o cultură care merge foarte bine. Obţinem producţii bune la această cultură, iar anul trecut am obţinut cea mai bună recoltă.“ Alexandru Micu are 28 de ani, a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Bucureşti şi de 8 ani se implică activ în conducerea fermei.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE