REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sechestrarea carbonului în solurile agricole

1/9/2022

0 Comments

 
Picture
​Uniunea Europeană are planuri ambițioase în materie de climă, iar agricultura joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice. Practicile agricole care urmăresc reducerea emisiilor de dioxid de carbon pot fi puse în aplicare de fermieri, iar aceștia își pot mări veniturile prin vânzarea certificatelor de carbon. Acest model de agricultură, centrată pe protejarea mediului înconjurător, are nevoie de susținere, este la început de drum, cel puțin în Europa, și nu este lipsit de provocări.
​„Înmagazinarea carbonului în solurile agricole este obiectivul unei inițiative importante a Comisiei Europene de la sfârșitul anului trecut, în contextul ciclurilor durabile ale carbonului. Această inițiativă face parte dintr-un cadru mai larg al obiectivului ambițios al UE de realizare a neutralității climatice până în 2050, în vederea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris. Această neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon impune ca emisiile și absorbțiile de gaze cu efect de seră ale UE să fie echilibrate până cel târziu în 2050, în vederea obținerii unui bilanț negativ al emisiilor. Realizarea neutralității climatice necesită o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, iar această prioritate este acoperită integral de pachetul „Pregătiți pentru 55”.
Însă doar politicile de reducere a emisiilor nu vor fi suficiente pentru a atinge neutralitatea climatică. Sunt necesare acțiuni complementare”, a afirmat Pierre Bascou, director pentru sustenabilitate din cadrul Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, la conferința tematică desfășurată în cadrul târgului FarmConect, organizat de APPR, la Slobozia.
Potrivit acestuia, lansarea și promovarea inițiativei pentru agricultura cu emisii reduse de carbon poate să le ofere fermierilor un stimulent real în adoptarea de soluții durabile de stocare și imobilizare a carbonului și o recunoaștere a rolul lor esențial în sprijinirea ambițiilor climatice de la nivel european.
 
Un nou model economic și ecologic
„Agricultura cu emisii scăzute de dioxid de carbon reprezintă un nou model economic și ecologic, oferind o sursă suplimentară de venit pentru administratorii de ferme, în timp ce dezvoltarea bioeconomiei și a biomaterialelor pentru producția de materiale durabile, de stocare a carbonului pe termen lung, va crea noi lanțuri valorice, în special în zonele rurale. Acest tip de agricultură se referă în principal la sechestrarea carbonului în sol, biomasă și păduri, fie prin creșterea stocării carbonului, fie prin reducerea emisiilor provenite din solurile bogate în carbon.”
Oficialul a făcut referire la câteva practici care sunt eficiente pentru stocarea carbonului în sol, acestea fiind: împădurirea/reîmpădurirea, gestionarea durabilă a pădurilor, refacerea și protejarea zonelor umede, agrosilvicultura și alte forme de agricultură mixtă care combină vegetația lemnoasă (arbori sau arbuști) cu sisteme de cultivare și/sau de creștere a animalelor pe același teren,  toate practicile care protejează solul, reduc eroziunea acestuia și sporesc conținutul de carbon organic, cum ar fi culturile secundare, acoperirea solului, agricultura conservativă, creșterea elementelor de peisaj, conversia terenurilor arabile în pășuni permanente etc.
 
În prezentarea sa, Bascou a vorbit și despre obstacolele care stau în calea dezvoltării acestui tip de agricultură.
„Analizând inițiativele existente în prezent în multe țări europene, am identificat o serie de obstacole în calea dezvoltării pe scară largă. În primul rând, costul financiar al introducerii de noi practici de gestionare a terenurilor, precum și incertitudinea cu privire la rezultate, atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește performanța de absorbție a carbonului. În al doilea rând, incertitudinea și îndoielile care pot exista în ceea ce privește fiabilitatea standardelor de certificare de pe piața carbonului, integritatea de mediu și alte aspecte-cheie. În al treilea rând, complexitatea și costul instituirii unor sisteme solide de monitorizare, raportare și verificare a carbonului din ecosisteme. În cele din urmă, nevoia de servicii de formare și consiliere mai bine adaptate realităților locale. În acest sens, Comisia a publicat anul trecut un manual tehnic care colectează și analizează exemple de punere în aplicare a sistemelor de sechestrare a carbonului în solurile agricole bazate pe rezultate. Acest manual poate servi drept sursă de inspirație pentru lansarea de programe-pilot în UE.
Pentru a aborda aceste blocaje, Comisia ar dori să sublinieze rolul finanțării publice din partea UE și a statelor membre. Acestea pot, de exemplu, să finanțeze atât sprijinul pentru anumite practici, cât și costurile de funcționare aferente creării de sisteme agricole cu emisii scăzute de dioxid de carbon, reducând astfel riscurile pentru fermieri. În acest sens, noua PAC și Planurile Naționale Strategice pot oferi sprijin specific prin intermediul eco-schemelor și al intervențiilor de dezvoltare rurală, dincolo de condiționalitate, care este deja mai ambițioasă pentru protecția și creșterea materiei organice în sol și biomasă. Comisia subliniază, de asemenea, beneficiile unei abordări combinate și complementare pentru agricultura cu emisii scăzute de dioxid de carbon, în cadrul căreia finanțarea publică UE sau națională poate fi completată de venituri generate de vânzarea de certificate de carbon pe piețele private voluntare ale carbonului. Comisia propune, de asemenea, o serie de acțiuni specifice pentru a sprijini agricultura cu emisii scăzute de dioxid de carbon, începând cu crearea unui grup de experți în cadrul căruia autoritățile statelor membre și părțile interesate să își poată împărtăși experiențele în vederea stabilirii de bune practici pentru acest tip de agricultură, a metodelor de monitorizare, raportare și verificare, precum și pentru a sprijini Comisia în elaborarea de standarde europene pentru certificarea absorbțiilor de carbon. Acesta este un element fundamental pentru dezvoltarea pe scară largă a agriculturii cu emisii scăzute de dioxid de carbon în UE.”
 
„Suntem convinși că adoptarea unui cadru de reglementare programat pentru sfârșitul anului 2022, pentru certificarea absorbțiilor de carbon pe baza unei contabilizări solide, fiabile și transparente a carbonului va fi un pas esențial pentru dezvoltarea și credibilitatea agriculturii cu emisii scăzute de dioxid de carbon în UE. Ne străduim să găsim un echilibru adecvat între simplitate și accesibilitate pentru administratorii de terenuri, asigurând, în același timp, un nivel ridicat de fiabilitate, transparență și acceptare, pe baza unor metode validate științific.
În concluzie, aș dori să subliniez că agricultura, dar și silvicultura, joacă un rol esențial în combaterea schimbărilor climatice și că agricultura cu emisii scăzute de dioxid de carbon își va spori contribuția la obiectivele climatice foarte ambițioase, asigurând în același timp securitatea alimentară a UE - obiectivul principal al PAC”, a spus în încheiere Pierre Bascou, director pentru sustenabilitate din cadrul DG Agri.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE