REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sectoare agricole aflate în dificultate

15/4/2020

0 Comments

 
Picture
România nu îşi poate asigura în totalitate necesarul de produse agroalimentare, fiind tributară importurilor din ţările comunitare, dar şi extracomunitare. Avem deficit pe mai multe segmente: carne de porc, legume, fructe. Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul MADR, consideră că în cazul legumelor obţinute în sezon cantităţile ar fi suficiente, însă slaba organizare din sector face ca produsele să ajungă mult mai greu la consumatori.

„Legumicultorii noştri au suficientă producţie în spaţiile protejate, în speţă solarii, dar din păcate această producţie nu este colectată, sortată şi ambalată şi atunci intră foarte greu în supermarketuri. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat un apel către marile lanţuri de magazine ca să preia marfa de la legumicultorii români pentru a suplini cantităţile de legume care vin din ţări terţe, precum Turcia, dar şi din spaţiul intracomunitar. Lucrurile trebuiau făcute din timp, legumicultorii trebuiau să fie asociaţi şi să pună la comun producţia astfel încât să poată avea o forţă de negociere în relaţia cu supermarketurile. În momentul de faţă nu putem discuta de o penurie de produse, însă nu suntem pregătiţi 100% ca să acoperim toată nevoia de consum din producţia autohtonă“, a spus Dumitru. În opinia sa, sectorul legumicol are şansa de a fi competitiv dacă va exista cooperare între legumicultori: „Dacă vom reuşi să-i facem pe legumicultori să se asocieze şi să creăm nişte platforme unde să putem colecta legume proaspete, sectorul are o şansa foarte bună să fie competitiv şi să aducem astfel în faţa românilor produsele lor. Ne dorim foarte mult să existe un parteneriat între producători, industria alimentară şi comercianţi, în temeiul Legii 321 ce prevede ca 51% din produsele comercializate în marile magazine să provină din producţia autohtonă şi astfel să se creeze lanţul scurt de aprovizionare, cu atât mai mult acum când unele state membre ale UE au impus restricţii de transport, tranzitarea pe teritoriul lor făcându-se greoi şi astfel ritmicitatea cu care sunt aprovizionate supermarketurile nu mai este aceeaşi. De aceea spun că este o oportunitate de a ne creşte capacitatea de producţie în România“.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat constituirea unei platforme online pentru a crea o legătură între legumicultori şi retaileri: „Am realizat această platformă pentru a-i uni logistic pe acei producători care au cantităţi mari de produse şi riscau să le arunce şi să le punem la dispoziţia retailerilor pentru că unii spuneau că au probleme cu transporturile şi că unele produse din import nu mai vin şi că vor lipsi. În această perioadă grea producători, procesatori, comercianţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale trebuie să-şi dea mâna, să lase orgoliile deoparte ca să putem traversa împreună această perioadă grea. (... ) Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată! Toţi cei sănătoşi au responsabilitate de a ieşi la câmp. S-ar putea ca în toamnă să consumăm mai multe produse de-ale noastre decât cele din import dacă criza se prelungeşte. Să ne asigurăm că producem la noi în ţară măcar atât cât să asigurăm securitatea alimentară a românilor“.

Provocări şi în zootehnie

Restricţiile de transport reprezintă o reală problemă pentru cei care activează în sectorul agricol. De exemplu, aprovizionarea cu şrot de soia, atât de necesar în furajarea animalelor, este îngreunată. De asemenea, preţul la această materie primă a crescut. Alte activităţi zootehnice se confruntă cu dificultăţi din cauza scăderii preţului de valorificare. „Lucrăm împreună cu Comisia Europeană la un set de măsuri de intervenţie în anumite sectoare cu probleme. Avem, de exemplu, probleme în sectorul laptelui deoarece preţul este în continuă scădere atât în România, cât şi la nivel european. Trebuie să venim cu nişte măsuri de intervenţie ca să salvăm zootehnia şi producţia de lapte din România pentru că altfel vom fi într-o situaţie dificilă“, a afirmat secretarul de stat Emil Dumitru.

Referitor la evoluţia preţurilor la produsele de pe raft, oficialul a spus că preţul este rezultatul cererii şi al ofertei, dar şi al forţei de negociere pe care o au producătorul şi comerciantul. „Suntem într-o economie de piaţă şi anumite disfuncţionalităţi le-am simţit cu toţii în această perioadă, piaţa nu a funcţionat pe principii economice solide, dar în ultima perioadă am cunoscut o redresare a preţurilor - nu a mai fost acea euforie în care se cumpăra orice şi oricum, iar noi credem că în perioada următoare lucrurile vor intra în normalitate. Există într-adevăr creşteri de preţuri, dar acestea nu sunt la nivelul la care să ne alarmeze“, a precizat acesta. Pandemia de COVID-19 aduce multe probleme celor angrenaţi în sectorul agricol: dificultăţi în valorificarea producţiei, a aprovizionării cu materii prime pentru creşterea animalelor sau pentru industria alimentară etc., dar poate să ofere agriculturii autohtone o şansă pentru ca potenţialul său să fie pus în valoare.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE