REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sectorul bovin, pus în valoare la IndAgra

15/11/2014

0 Comments

 
Picture
Crescătorii de bovine au reuşit şi la această ediţie a târgului de agricultură IndAgra să aibă o bună reprezentare, în ciuda dificultăţilor întâmpinate în legătură cu boala „limbii albastre“ şi a embargoului impus de Federaţia Rusă. Au fost aduse circa 200 de bovine, atât din rase de lapte, cât şi de carne, iar în corturile special amenajate au putut fi admirate mai multe exemplare de înaltă valoare genetică.
Au fost organizate trei corturi cu animale, aparţinând asociaţiilor Holstein-Ro, a crescătorilor de bovine de carne din România şi a crescătorilor de vaci „Bălţată Românească“ tip Simmental. Din cadrul asociaţiei Holstein-Ro, înfiinţată în anul 2005, fac parte mai multe ferme recunoscute pentru performanţele lor, în mare parte realizate ca urmare a investiţiilor efectuate în genetică. Una dintre aceste ferme este Agroindustriala Pantelimon, condusă de dl Mihai Petcu, unde producţia realizată per vacă furajată este de circa 10.000 litri/lactaţie. Alte ferme zootehnice care fac parte din asociaţie şi cresc vaci din rasa Holstein sunt Agrimat Matca, administrată de dl Gavrilă Tuchiluş, Agroserv Măriuţa, condusă de dl Nicuşor Şerban, Agroind Focşani, condusă de dl Petrică Azoiţei. Din această organizaţie fac parte, totodată, şi fermele Bioterra, Lacto Agrar, Agroindaf, Agrocomplex Lunca Paşcani, II Costel Caraş, IAC Curtici, Moldova Ţigănaş, Miofan Agrotrans Ianca sau AgriBac Bacău.

În cortul unde au fost expuse bovine pentru carne au fost admirate animale din rasele Charolais şi Aberdeen Angus. Asociaţia Charolais Hoeffel a fost prezentă cu animale de excepţie şi a promovat calităţile acestei rase. Principalul avantaj al rasei Charolais constă în marea sa variabilitate genetică, ce prezintă numeroase calităţi. Prin aceasta, orice crescător de animale poate selecţiona tipul de animal dorit în funcţie de tipul de producţie pe care îl are în vedere. Datorită calităţilor sale, rasa Charolais s-a adaptat foarte bine în peste 80 de ţări de pe cinci continente. Este o rasă de carne prin excelenţă, viţeii la 7 luni au o greutate între 310 şi 360 kg, viţelele între 275 şi 320, iar taurii adulţi pot atinge greutatea cuprinsă între 1.000 şi 1.650 kg. Este rasa de carne cea mai bine reprezentată numeric în Franţa şi Europa. În Franţa, şeptelul Charolais numără 1,8 milioane de vaci-mamă de rasă pură şi reprezintă jumătate din efectivul total de bovine de carne din această ţară. Angus este o rasă rustică, robustă, pentru păşunat, rezistentă la condiţii vitrege de mediu şi care prezintă fătări uşoare. Viţeii sunt viguroşi, având la naştere o greutate de 25-30 kg. Sporul mediu zilnic este de 1.300-1.400 g/zi, iar vârsta medie pentru sacrificare este de 16-17 luni, când ating o greutate medie de 650 kg.

Asociaţia Angus-Ro a fost înfiinţată la iniţiativa dlui dr. Vasile Pachiţanu, care a impulsionat un număr de fermieri români să dezvolte un nucleu de rasă pură (masculi şi femele), provenit din ţările cu tradiţie a rasei Angus. Asociaţia îşi propune să promoveze efectivele din rasa Angus, în contextul oferit de suprafeţele mari de pajişti naturale ale României, areal specific de creştere şi dezvoltare a rasei, rezultând un produs de înaltă calitate cu investiţii minime. Totodată, asociaţia furnizează programe, servicii, tehnologie, management, marketing pentru a spori genetica de rasă Angus, îşi propune să-şi extindă influenţa în industria cărnii de vită de calitate premium, să formeze şi să extindă piaţa de consum din România. Fermierii prezenţi la târg au primit recomandări de furajare a bovinelor Angus, venite din partea societăţii Karpaten Meat. Necesarul de suprafaţă, pe unitate de vacă-mamă pe zi, în perioada de păşunat este cuprins între 0,3 şi 0,5 ha, în funcţie de capacitatea de producţie, sau în medie 5 ha, pentru 10 vaci cu viţel, care alăptează. O altă asociaţie care a fost prezentă la expoziţie cu cort propriu a fost cea a crescătorilor de vaci „Bălţată Românească“. Această rasă autohtonă ameliorată a rezultat în urma încrucişărilor de absorbţie a taurinelor Sura de stepă transilvăneană cu rasa Simmental. Viaţa sa economică este de 8-9 lactaţii, cu o durată a acestora de 270-330 de zile. Ajunge la maturitate la 4 ani şi se foloseşte la reproducţie la 18-22 luni.

Se preconizează ca taurinele din această rasă, în perspectivă, să fie orientate mai bine spre producţia de carne, păstrând însă aptitudinile generale ale tipului productiv mixt. În privinţa producţiei de lapte, este recomandată pentru exploatarea semiintensivă, în sistem de întreţinere legată, pretându-se însă la exploatarea intensivă, în ferme cu stabulaţie liberă.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE