REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Securizarea producţiilor agricole

15/9/2021

0 Comments

 
Picture
​În agricultură, lipsa precipitaţiilor înseamnă faliment. Seceta de anul trecut a afectat în mod semnificativ afacerile agricole din sud-estul României, iar fermierii care au sursa de apă în apropierea solelor s-au gândit la posibilitatea demarării unor investiţii în sisteme de irigaţii.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul fermei agricole conduse de familia Penu din localitatea Chiselet, judeţul Călăraşi, care, cu ocazia unei demonstraţii practice organizată de firma Dicor Land - furnizorul instalaţiei, a pus în funcţiune noul sistem. Ferma lucrează o suprafaţă agricolă de 900 ha, din care 140 ha pot fi acum irigate. Speranţa este însă ca instalaţia să fie cât mai rar folosită, pentru că agricultorii ştiu că lipsa precipitaţiilor nu poate fi suplinită de apa provenită din irigaţii. Seceta pedologică şi atmosferică de anul trecut i-a forţat pe fermieri să găsească soluţii pentru securizarea culturilor agricole.
„Condiţiile climatice dificile de anul trecut ne-au făcut să demarăm această investiţie. Apa provine dintr-un canal alimentat din Lacul Mostiştea. Pentru că acum avem posibilitatea să irigăm, vom înfiinţa pe această solă şi o cultură de soia. Parcela amenajată pentru irigaţii, de 140 ha, va fi cultivată cu porumb (90 ha) şi soia (50 ha). Vizavi de acest teren mai avem două sole, una de 20 ha, iar cealaltă de 40 ha, unde putem extinde sistemul de irigatii şi vom înfiinţa şi aici o cultură de soia. Avem experienţă în cultivarea soiei, cunoaştem tehnologia pentru că anual alocăm circa 35-40 ha acestei culturi“, a afirmat Mihail Penu.
Instalaţie de tip hipodrom
Sistemul de irigaţii pentru care a optat este de tip hipodrom, este fabricat de producătorul italian Irtec şi distribuit exclusiv pe piaţa românească de către Dicor Land. Denumirea de „Hipodrom“ este dată de forma pe care o descrie mişcarea instalaţiei în timp ce funcţionează. „Instalaţia este capabilă să se deplaseze liniar, pe o suprafaţă determinată de fermier, în funcţie de necesităţile din teren. La capătul solei instalaţia face o pivotare spre exterior, cu udare, apoi se întoarce la celălalt capăt al solei, unde face din nou o mişcare de pivotare cu udare. Un sistem de duze duble permite irigarea şi în timpul pivotării. În momentul în care începe mişcarea de pivotare, intră în acţiune, automat şi un al doilea rând de duze. Când se termină mişcarea liniară, instalaţia poate efectua mişcarea de pivotare fără nici o intervenţie umană“, a explicat Adrian Năforniţă, director produs Dicor Land, în cadrul evenimentului organizat în câmp.
Noţiunea de hipodrom defineşte îmbinarea perfectă între echipamentele de irigat de tip Pivot şi Liniară, înglobând elemente mecanice extrem de performanțe, precum etanşeitatea articulaţiei rotative, cadrul robust şi un sistem de ghidare extrem de eficient. Pivotarea externă sau internă oferă posibilitatea unor configuraţii variate, pentru o acoperire maximă a unor sole cu forme complexe. Uniformitatea distribuţiei apei este asigurată atat în mişcarea liniară, cat şi în cea de pivotare prin intermediul unui kit de duze duble, reglate în mod automat de către panoul de control al Hipodromului.
Cartul principal al instalaţiei are cea mai mare capacitate de tractare din acest segment şi un sistem patentat Irtec de ghidare a furtunului pe sub cart este capabil să funcţioneze cu un furtun lung de până la 270 m. În aceste condiţi, Hipodromul are o autonomie de până la 540 m în deplasare liniară fară să necesite schimbarea hidrantului. Panoul de control permite, printr-un display de 7 inch, automatizarea mişcărilor efectuate de instalaţie, fiind obţinută autonomia şi pe capetele solei. Hipodromul este capabil să realizeze în mod automat două mişcări liniare şi o pivotare, fară să fie nevoie de intervenţia operatorului. Posibilitatea de adaptare a acestui tip de echipament, randamentul ridicat şi autonomia deosebită fac din această instalaţie soluţia ideală pentru complexitatea situaţiilor din teren.
Alte investiţii pe care fermierul le consideră necesare sunt cele în utilaje agricole. „Dacă nu facem investiţii, nu putem ţine pasul. Aproape în fiecare an am investit în tehnica agricolă. Utilajele le-am achiziţionat prin leasing, iar cele mai recente sunt o combină Massey Ferguson, un tractor de 400 CP şi o grapă cu discuri Terra Disc.“ În ceea ce priveşte forţa de munca, Penu se declară mulţumit, pentru că are o echipă de mecanizatori pricepuţi, cu care lucrează de mai bine de 25 ani.
„În agricultură, cele mai mari provocări sunt cele climatice. Frecvenţa fenomenelor extreme (grindină, furtuni, secetă) s-a mărit. Anul trecut a fost foarte dificil, dar nici anul acesta nu am fost ocoliţi de accidente climatice. O furtună cu grindină a afectat culturile de rapiţă şi porumb. La rapiţă am recoltat doar 600 kg/ha pe acea solă, iar în rest estimăm o producţie de 3.800-4.000 kg/ha. Pe celelalte parcele recoltele sunt mulţumitoare.“

​Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE