REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Secvențe tehnologice ale culturii de cartof

1/3/2022

0 Comments

 
Picture
Lucrările solului executate primăvara
Primăvara arătura trebuie să fie afânată, nivelată și fără bulgări mari. Din cauza rezervei mari de apă din sol, acumulată în timpul toamnei și a iernii, orice greșeală făcută la lucrările solului în acest anotimp are efect negativ, asupra calității lucrărilor care se vor efectua în continuare, ceea ce se răsfrânge negativ asupra producției.
Primăvara trebuie să se execute cât mai puține lucrări mecanice, mai ales cât mai puține treceri. Se va intra pe teren numai când umiditatea este corespunzătoare, când acesta nu se tasează și nu se lipește de roțile agregatelor
 
Nivelarea arăturii primăvara - scopul și importanța lucrării
Dacă primăvara arătura este denivelată înainte de administrarea îngrășămintelor chimice (cu azot sau cele complexe) și/sau înainte de pregătirea patului germinativ, trebuie executată nivelarea terenului. Pe teren denivelat, mai ales pe brazdele arăturii, deplasarea agregatelor agricole pentru fertilizare se face cu mare greutate, iar din cauza balansării mașinii de împrăștiat, îngrășămintele se vor repartiza neuniform pe teren. În cazul în care se trece la pregătirea patului germinativ pe teren denivelat, adâncimea de prelucrare a solului va fi neuniformă.
 
Modul de executare a lucrării
Lucrarea este necesară numai în cazul în care toamna arătura nu a fost nivelată, iar primăvara terenul prezintă denivelări mai mari, care împiedică administrarea uniformă a îngrășămintelor chimice. Se execută la fel ca și în cazul nivelării arăturii toamna, respectiv pentru nivelarea și mărunțirea suprafeței arăturii se pot utiliza discurile grele sau cele normale, care pot fi în agregat și cu diferite grape, eventual cu alte unelte agricole corespunzătoare.
Important este ca nivelarea brazdelor arăturii să se facă cât mai eficient, cu minimul de treceri (cel mult 1-2). În acest scop, unghiul bateriilor de la grapele cu discuri se va regla pentru o mărunțire energică și o nivelare corespunzătoare, având în vedere că la această lucrare nu adâncimea de lucru este importantă, deoarece este urmată de pregătirea patului germinativ.
Este bine dacă în agregat cu grapă cu discuri se folosește și o grapă cu colți sau alt organ de mărunțire și nivelare.
Lucrarea se face diferențiat pe direcția unei diagonale a parcelei sau dacă sunt necesare două treceri, pe direcția celor două diagonale (în formă de X). Atragem atenția că această lucrare urmărește numai nivelarea superficială a arăturii, nu și mărunțirea solului.
Pe solurile mai ușoare, bine structurate, dacă toamna s-a făcut o arătură uniformă, la o umiditate optimă a solului și care s-a nivelat bine cu grapa stelată, încât primăvara este suficient de neted, îngrășămintele chimice se pot administra direct, fără nivelare în prealabil.
 
Momentul și perioada optimă de executare
Primăvara, nivelarea arăturii se face când solul s-a zvântat, în momentul când se poate intra pe teren fără pericolul tasării, când solul nu se lipește de roțile agregatelor. Pentru o nivelare mai bună și o sfărâmare mai ușoară a brazdelor arăturii, solul nu trebuie să fie prea uscat.
 
Pregătirea patului germinativ - scopul și importanța lucrării
Scopul este realizarea unui pat germinativ cu o profunzime de 15-20cm, bine mărunțit, uniform și nivelat, în care plantarea să se facă în condiții optime, să permită realizarea biloanelor corespunzător de mari, din sol afânat și mărunțit, care să acopere bine tuberculii plantați pe rând.
Prin pregătirea patului germinativ se vor distruge buruienile apărute primăvara timpuriu și se vor încorpora uniform în sol îngrășămintele chimice administrate. Solul prelucrat pe grosimea patului germinativ trebuie să asigure condiții bune pentru creșterea rădăcinilor și a colților după plantare. Prin această lucrare se realizează și o nivelare a suprafeței solului, care să permită plantarea tuberculilor la adâncime uniformă.
 
Modul de executare a lucrării
Având în vedere că după pregătirea patului germinativ pot interveni perioade ploioase sau cu zăpadă care întârzie plantatul, timp în care solul se poate tasa sau forma crustă, plantarea trebuie executată în flux cu pregătirea patului germinativ.
Pe suprafețe mai mici se pregătește patul germinativ cu cel mult 1-2 zile înainte de plantare.
Lucrarea se realizează diferențiat de la o solă sau parcelă la alta, în funcție de starea de afânare a solului. Pe terenurile ușoare, compactate superficial, se lucrează la adâncimea de 12-15cm executând o singură trecere cu cultivatorul perpendicular sau în diagonală pe direcția arăturii. Pe cât posibil trebuie evitată folosirea grapei cu discuri care lucrează superficial, nivelează mai puțin terenul, în schimb tasează puternic solul pe adâncime.
Pe solurile așezate, mai compacte, trebuie lucrat mai radical, energic și pe o adâncime de 16-18 sau chiar 20cm, efectuând 1 sau 2 treceri de preferat pe direcția celor două diagonale ale parcelei.
Este necesar, ca după primele treceri ale agregatului cu care se pregătește patul germinativ, să se controleze adâncimea de lucru, pentru a regla corect cultivatorul și să nu ne lăsăm impresionați numai de ”calitatea lucrării” văzută la suprafața solului. Adâncimea de lucru se va controla în continuare și pe parcursul lucrului.
În unele cazuri, se poate planta direct fără pregătirea patului germinativ. În aceste situații, se pot realiza economii însemnate de combustibil, pe lângă o plantare mai timpurie.
Calitatea lucrărilor de întreținere (prășit și rebilonat) și de recoltat depind foarte mult de modul de pregătire a patului germinativ. Un pat germinativ bine pregătit trebuie să permită realizarea unor biloane mari de pământ bine mărunțit, iar sub nivelul cuibului să mai rămână încă un strat de 8-10cm cu sol mărunțit, strat în care să pătrundă ușor organul activ de dizlocare (cuțitul) mașinii de recoltat.
În cazul asigurării reglajelor și a regimului optim de lucru (umiditatea solului și viteza de deplasare a agregatului de minim 5 km/oră) se obține un grad de mărunțire de 92-96% și un grad de distrugere a buruienilor de 97-99%.
 
Momentul și perioada optimă de executare a patului germinativ
Pregătirea patului germinativ se începe primăvara cât mai devreme, dar numai dacă se întrunesc și condițiile de plantare, când solul este zvântat, nu se lipește de roțile agregatelor, nu se tasează și nu se formează bulgări. Calendaristic aceste condiții se întrunesc începând din luna martie sau aprilie. Lucrarea se poate începe mai devreme în zonele de stepă și silvostepă din sudul și vestul țării. De asemenea, pregătirea patului germinativ se poate face mai devreme pe terenurile ușoare (nisipoase), pe cele cu pante reduse și expoziție sudică, care se zvântă și se încălzesc mai ușor și mai repede. În zonele colinare și de munte, unde primăverile sunt mai reci sau mai umede, această lucrare poate întârzia în unii ani chiar spre sfârșitul lunii aprilie.
Este bine dacă pregătirea patului germinativ se face în flux cu plantarea sau cel mult cu o zi mai devreme, pentru a evita uscarea solului, sau formarea crustei și tasarea suprafeței solului în perioadele ploioase.
 
Cerințe agrotehnice la pregătirea patului germinativ:
- afânarea și mărunțirea solului din stratul superficial al arăturii pe o adâncime de 15-20cm;
- suprafața solului să fie uniform nivelată;
- încorporarea uniformă a îngrășămintelor administrate primăvara;
- distrugerea buruienilor;
- evitarea tasării în adâncime, sub stratul afânat;
- asigurarea unei plantări uniforme ca adâncime;
- asigurarea formării unui bilon suficient de mare și afânat la plantare.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE