REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Secvențe tehnologice pentru cultura cartofului de sămânță

25/1/2023

0 Comments

 
Picture
Pregătirea terenului în toamnă
La pregătirea terenului în toamnă nu există diferențieri între scopurile de producere ale cartofilor. Se recomandă ca să fie executat un număr cât mai redus de lucrări, dar eficiente. Prima lucrare care se execută în toamnă este dezmiriștitul. Prin dezmiriștit trebuie să se asigure, în primul rând, tocarea, distrugerea și încorporarea totală a resturilor vegetale și a buruienilor rămase după cultura premergătoare, creând astfel condiții favorabile proceselor de mineralizare și diminuării rezervei de buruieni. În acest scop se recomandă chiar administrarea pe miriște a unei doze de azotat sau uree, în funcție de cantitatea de materie organică rămasă de la cultura premergătoare.
În cazul în care, până la arătura de toamnă, miriștea se mai înverzește și apare pericolul diseminării unor specii de buruieni, după aplicarea îngrășămintelor chimice și a celor organice, dacă arătura de toamnă întârzie, se recomandă încă o lucrare, pe adâncimea de 8–12 cm, executată cu un disc greu. Lucrarea de dezmiriștit se execută în perioada august-septembrie. Dacă lucrarea întârzie mai mult, după aplicarea îngrășămintelor se poate trece direct la arătura de toamnă.
Îngrășămintele chimice și organice aplicate toamna se încorporează în sol prin arătura adâncă de 30 - 35 cm pe solurile profunde sau arătura la 10 cm - 15 cm subsolaj pe solurile mai puțin profunde sau afânate. Arătura trebuie să fie de bună calitate, fără bulgări și uniformă. Prin arătură trebuie să se încorporeze în sol absolut toate îngrășămintele și resturile vegetale. Este bine ca suprafața arăturii să fie nivelată și mărunțită încă din toamnă, mai ales pentru culturile timpurii. Pe terenurile nisipoase, unde nu se formează bulgări, arătura se va efectua, de asemenea, la 28-30 cm adâncime, încă din toamnă. În cazul cartofului timpuriu este de preferat ca toate lucrările de pregătire a solului să se facă din toamnă, în așa fel încât primăvara să se planteze cât mai devreme, imediat ce se poate ieși la câmp, fără prea multe lucrări de pregătire.
Este total contraindicată administrarea gunoiului de grajd în timpul iernii sau primăvara peste arătură și să rămână neîncorporat. Nu se recomandă nici arătura de primăvară în cazul cartofului.
În zonele în care arătura se tasează prea tare peste iarnă, iar primăvara terenul se usucă mai greu, se recomandă executarea încă din toamnă a biloanelor. Important este ca arătura să nu fie bolovănoasă, iar distanța dintre biloanele trasate în toamnă să corespundă cu distanța dintre secțiile mașinilor de plantat.
 
Pregătirea terenului în primăvară
Primăvara, arătura trebuie să fie afânată, nivelată și fără bulgări mari. Rezerva mare de apă din sol și executarea unor lucrări greșite în acest anotimp face ca greșelile să aibă efect limitativ asupra producției și a celorlalte lucrări efectuate ulterior, datorită fenomenelor de formare a bulgărilor și de tasare.
 
Prima lucrare care se face primăvara, după fertilizarea cu azot sau îngrășăminte complexe, este pregătirea patului germinativ. Între scopurile de producție ale cartofului, nu există diferențe la executarea patului germinativ decât în timp, în funcție de epoca de plantare. Momentul executării acestei lucrări depinde nu numai de condițiile de sol (umiditate și temperatură), cât și de epoca plantării.
Lucrarea de pregătire a patului germinativ se realizează diferențiat la nivel de solă sau parcelă, în funcție de starea de afânare și de nivelare a solului. Pe solurile cu arătură profundă, netasată, uniformă și nivelată se poate planta direct, fără nici o lucrare de pregătire a patului germinativ (mai ales pe solurile ușoare). Pe solurile compactate superficial se lucrează până la 12-15 cm adâncime, iar pe cele așezate trebuie lucrat mai energic și mai adânc, până la 16-20 cm. Lucrarea se face perpendicular sau în diagonală pe direcția arăturii, printr-o singură sau cel mult două treceri. Nu se recomandă grapa cu discuri decât pe solurile ușoare, netasate și în cazuri de forță majoră. Tipul de disc recomandat în astfel de cazuri este cel greu.
Pentru a preveni tasarea patului germinativ de către unele precipitații, care pot surveni între pregătirea lui și plantare, se recomandă organizarea și executarea plantării în flux.
Producția de cartof, calitatea lucrărilor de întreținere și numărul acestora, inclusiv vătămările și pierderile din timpul recoltării și a păstrării, depind foarte mult de modul de pregătire și de calitatea patului germinativ, structura și calitatea bilonului. Prin arătură și pregătirea patului germinativ, trebuie să fie create condiții pentru realizarea, în final a unui bilon înalt de 25-30 cm, cu secțiunea de 950-1200 cm2, de formă trapezoidală sau cu coama rotunjită, afânată și fără bulgări.
 
Pregătirea materialului pentru plantat
Una din condițiile esențiale pentru a realiza producții sigure și ridicate, dar și constante de cartof, este asigurarea unui material pentru plantat sănătos, viguros și cu capacitate mare de producție, care să pornească în vegetație cât mai devreme după plantare și să asigure un număr cât mai mare de tulpini principale și de tuberculi la cuib.
Calitatea superioară a materialului pentru plantat se asigură încă din veriga de producere-recoltare-condiționare și păstrare a acestuia, respectiv din anul precedent. În anul producerii, cultura trebuie ferită de orice stres de apă, de temperaturi ridicate, malnutriție sau infecție cu boli, dar mai ales cu viroze. Astfel, materialul depozitat trebuie să fie sănătos fiziologic, neîmbătrânit și va fi păstrat la temperatura de 2-4 grade Celsius, în condiții de ventilație normală, pentru a reduce la minimum procesul de încolțire și epuizare a tuberculilor. Ruperea repetată a colților, până la plantare, poate reduce capacitatea de producție cu 30-35 %, iar din cauza epuizării tuberculilor, a celor bolnavi și îmbătrâniți fiziologic, procentul de goluri după răsărire poate atinge valori de 30-80.
Dacă materialul pentru plantare a fost produs, recoltat și păstrat în condiții corespunzătoare, în momentul plantării tuberculii sunt turgescenți, sănătoși și nu au colți mai lungi de 5-10 mm, ceea ce este chiar avantajos și nu deranjează plantarea mecanizată, dar și procentul de colți vătămați este redus. Rezultă deci, că pentru a realiza o plantare uniformă și fără goluri după plantare, în condiții de mecanizare, trebuie asigurat un material pentru plantat sănătos, uniform și calibrat, pregătit corespunzător scopului culturii.
 
Pregătirea materialului de plantat pentru culturile extratimpurii și timpurii
Această lucrare începe încă din toamnă. Materialul pentru plantare se sortează și se depozitează în depozite speciale, silozuri de suprafață sau îngropate. Aceste spații pentru depozitare trebuie să fie ușor accesibile primăvara devreme sau peste iarnă, când materialul se scoate pentru a fi pus la încolțit.
Pentru culturile extratimpurii și timpurii, înainte de plantare, materialul se pune la încolțit sau la încolțit și înrădăcinat. Această operațiune se începe din a doua jumătate a lunii ianuarie, știind că încolțitul durează circa 30-40 de zile, iar înrădăcinarea încă 10-15 zile.
Pentru încolțit se aleg tuberculi sănătoși de 30-50 grame (30-45 mm în diametru) și se pun 1-2 straturi în lădițe, care se stivuiesc în încăperi, unde se poate asigura o temperatură de 15-18 grade Celsius, lumină difuză, umiditatea relativă a aerului de 85-90 % și condiții perfecte de aerisire, cu posibilitate de acces ușor la lădițe pentru a le reașeza și controla.
Pentru culturile timpurii se preferă material din fracția mică, pe de o parte pentru a nu încălca prea mult costurile de producție cu o normă prea mare de plantare, iar de pe altă parte fiindcă se știe că un tubercul-mamă mai mic formează un număr mai redus de tuberculi la cuib, care cresc mai uniform și mai mari încă din primele faze ale vegetației, condiție esențială culturilor timpurii. În cazul în care se folosește material pentru plantat mai mare (peste 60-100 grame), se recomandă secționarea tuberculilor, după încolțire, în două (pe lungime) sau în patru (longitudinal și transversal) bucăți, în așa fel că fiecare bucată să aibă un număr egal de colți. În general, secționarea se face pe 2/3 din lungimea tuberculului în momentul când se pune la încolțit, urmând ca cele două jumătăți să fie desfăcute în momentul plantării.
În timpul încolțirii, materialul se verifica periodic și se elimină tuberculii bolnavi, cei deshidratați sau cei care formează colți filoși. Cu această ocazie se schimbă și poziția lădițelor, în așa fel ca să primească o iluminare uniformă.
Procesul de încolțire se poate considera terminat când pe tuberculi s-au format 3-5 colți viguroși, scurți și groși, păroși, de culoare specifică soiului, de circa 2-3 cm lungime. Pentru înrădăcinare (în cazul culturilor extratimpurii realizate pe suprafețe mai mici), tuberculii încolțiți se stratifică într-un amestec de nisip și mraniță sau nisip și turbă și se țin la temperaturi de 12-18 grade Celsius. Stratificarea se poate face pe mai multe etaje, în coșuri sau lădițe. După 7-10 zile, la baza colților se formează rădăcini de 5-10 cm lungime. Tuberculii încolțiți și înrădăcinați se plantează cu atenție pentru a nu le vătăma colții. Prin încolțirea (și înrădăcinarea) materialului pentru plantat pot fi realizate producții cu 10-20 de zile mai timpurii.
 
Pregătirea materialului de plantat pentru culturile de consum pentru vară și toamnă-iarnă
Plantarea mecanizată a cartofului și realizarea unei densități corespunzătoare impune, în mod obligatoriu, sortarea și calibrarea materialului pentru plantat, mai ales primăvara.
Prin sortare se elimină corpurile străine, colții de cartof mai lungi de 5 cm și, mai ales, tuberculii vătămați și bolnavi. La această operațiune, tuberculii vor fi manipulați cât mai puțin posibil și vor fi evitate loviturile, căderile de la înălțimi mai mari de 20-30 cm, vătămările, și, mai ales, infecțiile cu agenți patogeni. Cantitățile infectate (cu mulți tuberculi bolnavi) se scot imediat la începutul liniei de condiționare și se sortează separat, fără a infesta restul loturilor.
A doua operațiune care se face primăvara pentru pregătirea materialului de plantat este calibrarea pe două fracții de mărime și anume: fracția mică cu tuberculi cu diametrul între 30 și 45 mm și fracția mare cu tuberculi cu diametrul între 45 și 60 (55)mm. Operațiunea de calibrare este absolut obligatorie, deoarece toate mașinile pentru plantat au reglaje speciale, în funcție de aceste calibre, pentru a planta uniform și a respecta densitatea dorită. Lucrarea de sortare și calibrare se face numai la temperaturi exterioare de peste 10-12 grade Celsius, după ce materialul de plantat din depozit a fost preîncălzit timp de câteva zile la 8-10 grade Celsius. Toate operațiunile de sortat și calibrat se organizează în flux cu plantarea.
 
Pregătirea materialului de plantat la cartoful pentru sămânță
Lucrările de sortat și calibrat, cât și celelalte măsuri de pregătire a materialului pentru plantat sunt, în general, identice cu cele pentru culturile de consum. Lucrarea specifică poate constitui numai tratarea tuberculilor în momentul calibrării, cu produse de combatere a bolilor tuberculilor din sol, primăvara pentru rizoctonioză sau toamna pentru bolile de putrezire în depozit. Trebuie acordată, de asemenea, o atenție sporită pentru eliminarea tuberculilor bolnavi de mană, fusarium etc.
Pentru a mări numărul de tulpini principale la unitatea de suprafață, fără a crește însă densitatea de plantare sau norma de plantare, se recomandă creșterea numărului de colți de tuberculi prin încolțire dirijată, folosind o metodă puțin costisitoare, care nu cere multă forță de muncă sau construcții speciale, acea de a stimula formarea de ”minicolți”. Acest procedeu se recomandă îndeosebi pentru categoriile biologice superioare. Se procedează în felul următor: materialul pentru plantat, păstrat la 2-4 grade Celsius, se pune în lădițe sau chiar în saci (din plasă sau din iută), iar cu 5-8 zile înainte de plantare se expune la temperaturi de 18-20 grade Celsius: Poate fi și lumină difuză. Când majoritatea tuberculilor prezintă colți de 1-5 mm lungime (ca niște puncte albe), se poate planta cu mașinile obișnuite, fără să dăuneze colților. Este bine ca materialul pentru plantare să fie expus acestui tratament treptat, corelat cu viteza de plantare.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE