REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Semences de France pătrunde pe piaţa agricolă din România

15/9/2018

0 Comments

 
Picture
În luna august 2018, Semences de France s-a lansat oficial pe piaţa agricolă din România, în parteneriat exclusiv cu Agxecutive. Colaborarea dintre cele două entităţi promite agricultorilor români acces la o genetică superioară, bazându-se pe expertiza companiei franceze şi pe faptul că ocupă locul 1 pe piaţa seminţelor din Franţa.
Semences de France face parte din grupul InVivo, o uniune naţională de cooperative agricole, cu prezenţă în 40 de ţări şi o cifră de afaceri de 5,7 mld. euro. Grupul InVivo desfăşoară afaceri în mai multe domenii: producţie şi distribuţie de seminţe, nutriţie animală, distribuţie de accesorii şi bricolaj pentru grădinărit în propriile magazine, precum şi distribuţia de vinuri - demarată în 2016. Dintre toate, domeniul agricol are cea mai mare pondere, generând o cifră de afaceri de 1,6 mld. euro. Grupul investeşte şi în oferirea de soluţii digitale pentru agricultură - Smart Agriculture. Mai mult, oferă consultanţă de specialitate pentru producerea de hrană de calitate într-o manieră sustenabilă, cu grijă faţă de resursele naturale, de sol, apă şi ecosistem. Specialiştii grupului au dezvoltat programe pentru gestionarea inteligentă a resurselor de apă utilizate în agricultură. Semences de France, subsidiară a grupului InVivo, dedicată sectorului semincer, cuprinde o reţea de 35 de cooperative, reprezentând 55% din piaţa cerealelor de păioase din Franţa. Acţionarii cooperativelor îşi vând produsele direct membrilor - canal scurt de distribuţie. În canalul lung de distribuţie, Semences de France promovează şi comercializează volumele produse de cooperativele partenere. Diferite seminţe sunt comercializate în cadrul a două modele de afaceri: sub formă de franciză pentru cerealele păioase şi vânzări directe pentru hibrizi (porumb, floarea-soarelui, rapiţă, sorg, cereale hibride) şi culturi furajere. Semences de France a dezvoltat prima reţea de testare din Franţa care măsoară, evaluează şi selectează soiurile (Le Variétoscope). Deşi nu este un ameliorator, Semences de France este principalul jucător de pe piaţa de seminţe din Franţa.

«Dorim să aducem valoare adăugată agricultorilor români»

Olivier Crabos, International Development Director în cadrul companiei Semences de France, a vorbit pe larg despre divizia de seminţe din cadrul grupului InVivo, cu ocazia evenimentului de lansare pe piaţa din România. „Semences de France are 150 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro, fiind cea mai mare companie furnizoare de material semincer din Franţa. Firma este deţinută de InVivo în proporţie de 68% şi de 32% de 48 de cooperative franceze. Sediul său se află la La Chapelle-d’Armentières, în nordul Franţei. Avem trei echipe comerciale specializate, 20 pentru cereale păioase, 30 de specialişti pe culturi furajere şi 40 pe culturi hibride de câmp. Suntem specializaţi pe distribuţie şi avem încheiate acorduri cu diferite companii producătoare de seminţe. Practicăm un model diferit de comercializare, cu oameni specializaţi pe fiecare cultură în parte.“ Acordul de reprezentare a Semences de France de către Agxecutive pe piaţa din România va pune la dispoziţia fermierilor o gamă variată de hibrizi, iar testarea acestora în condiţiile pedoclimatice ale ţării noastre deja a început. Potrivit dlui Crabos, una dintre culturile de interes este porumbul, iar oferta va cuprinde hibrizi productivi, rustici şi toleranţi la stresul hidric, din grupa  300-400 FAO. „La porumb, hibrizii au origini diferite: Germania, Franţa, Austria şi Statele Unite ale Americii, iar tot ceea ce vom propune agricultorilor pentru primăvara 2019 sunt varietăţi testate şi certificate în România. La fel şi la cultura de floarea-soarelui, unde suntem interesaţi de segmentele Clearfield, Clearfield Plus, dar şi de hibrizi cu rezistenţă la erbicidele sulfonilureice, iar genetica vine din Franţa şi Austria. La cultura de sorg avem parteneriate cu firme din Franţa şi Ungaria, iar la soia, cu firme din Argentina şi Italia. La rapiţă, genetica provine din Franţa şi Polonia, la cereale păioase din Franţa şi Germania, iar la mazăre din Franţa. Avem speranţe foarte mari cu hibrizii Rafika, SF373 şi Portorico. La floarea-soarelui ne concentrăm pe mai mulţi hibrizi promiţători şi credem că vom surprinde piaţa din România cu genetică de soia «revoluţionară». Vom aduce revoluţia franceză în agricultura românească şi suntem optimişti în ce priveşte viitorul cerealelor păioase hibride, la grâu, orz şi triticale. Cerealele hibride nu sunt atât de cunoscute în Europa, dar considerăm că acesta este viitorul.

Dacă Syngenta sau Bayer sunt companii care investesc în dezvoltarea acestor tehnologii, credem că este suficient ca să considerăm ca acesta este viitorul. Ne interesează ca prin oferta noastră să aducem valoare adăugată agricultorilor români“, a mai declarat directorul de dezvoltare al Semences de France.

Progresul este calea

Din partea firmei Agxecutive a vorbit fondatorul acesteia, Florin Constantin, care a afirmat că mentalitatea fermierilor privind deschiderea la nou s-a schimbat, ei fiind mult mai dispuşi să încerce genetică şi tehnologie nouă pentru că înţeleg că astfel au mai multe şanse pentru a evolua şi a avea un business mai rentabil. În prezentarea sa, directorul firmei a pus accent şi pe necesitatea profesionalizării agriculturii româneşti, prin alegerea de seminţe cu genetică superioară, îmbunătăţită în mod permanent şi certificată. „Sunt studii de referinţă care arată faptul că în România, pe mai mult de jumătate de milion de hectare, încă se mai foloseşte sămânţă de porumb necertificată. Chiar dacă pe această suprafata se practică o agricultură de subzistenţă, trebuie conştientizat faptul că trebuie să se folosească sămânţă de calitate, aşa cum se practică în cazul legumelor cultivate în gospodării. În cazul cerealelor păioase, consider că jumătate din piaţă este dominată de o genetică a cărei performanţă nu mai este menţinută. Din păcate, lipsa investiţiilor în cercetarea românească conduce la acest fenomen, iar fermierii vor începe să înţeleagă că doar genetica testată şi îmbunătăţită în permanenţă le oferă o şansă mai bună de a obţine profit. Lumea agricolă evoluează şi, din păcate, în România încă mai avem o agricultură cu două viteze la multe dintre culturile importante. Vorbim de 1,5 milioane de hectare cultivate cu seminţe de o calitate mai slabă. În urmă cu 10 ani, de exemplu, fermierii erau mulţumiţi când obţineau 2 t/ha la floarea-soarelui. La ora actuală, dacă nu obţii, în condiţii normale de cultură, 3-3,5 t/ha, eşti neprofesionist. Consider că evoluţia a fost asigurată atât de creşterea gradului de pricepere a fermierilor, cât şi de genetică. Există loc în piaţă pentru firmele serioase şi, în genere, pentru cele care susţin progresul“, a mai adăugat Constantin, director general al Agxecutive.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE