Producţiile medii de seminţe au răspuns aşteptărilor atât în Franţa, cât şi la nivelul întregii Uniuni, depăşind uşor obiectivele de producţie iniţiale, în ciuda câtorva accidente de nivel local înregistrate în Europa Centrală şi de Sud din cauza secetei şi arşiţei. În afara Uniunii Europene, recolta este foarte bună în Ucraina (pe suprafeţe în scădere cu 20% faţă de 2016), însă sub aşteptări în Serbia şi Rusia. Aceste ţări, unde cererea de seminţe de calitate este din ce în ce mai mare, constituie un debuşeu important pentru seminţele din UE. Estimările nu includ punctul în care se previzionează reechilibrarea stocurilor. Această situaţie este rezultatul combinat al mai multor factori:
Nivelul previzionat al stocurilor este cel al unei pieţe în revenire, după scăderea neaşteptată a suprafeţelor de producţie timp de 3 ani consecutivi. Maize in France: o marcă pentru seminţele produse în Franţa Guillaume Le Duff, Federaţia Naţională a Producţiei de Seminţe de Porumb şi Sorg Franţa, este principalul producător european şi primul exportator mondial de seminţe de porumb. De regulă, 60% din seminţele de porumb produse în Franţa iau drumul exportului. În acelaşi timp, dată fiind concurenţa crescândă de pe piaţa seminţelor, poziţia Franţei nu este una definitivă, sectorul de producţie francez fiind nevoit să facă toate eforturile pentru a-şi menţine statutul de lider. Din acest motiv, FNPSMS organizează anual numeroase acţiuni de promovare a seminţelor şi materialului genetic de înaltă productivitate din Franţa, atât pe pieţele Uniunii Europene, cât şi în ţările terţe, prin evenimente tematice şi o serie de materiale de comunicare. Pentru a le conferi un profil distinct şi o coerenţă globală acestor activităţi, cei care lucrează în domeniu şi-au propus să creeze o marcă a „seminţelor de porumb produse în Franţa“, care să simbolizeze excelenţa din acest sector de producţie. Marca „Maize in France“ şi sigla aferentă vor reprezenta astfel ideea de calitate, productivitate - pe scurt, de excelenţă -, asociate, în general, acestor seminţe. De reţinut, de asemenea, că în momentul de faţă se află în lucru un site pe internet, de prezentare a sectorului francez al seminţelor şi avantajelor acestora. Porumbul-boabe: 103 q/ha - al treilea randament istoric al Franţei Persoană de contact: Gilles Espagnol, [email protected], responsabil naţional pentru sectorul porumbului, ARVALIS - Institutul sectorului vegetal Media menţionată mai sus conţine, bineînţeles, o serie de disparităţi: unele regiuni, precum Alsacia, Aquitania, Midi-Pyrénées şi Champagne-Ardenne, au înregistrat vârfuri de producţie medie, de peste 110 q/ha, în timp ce altele, ca Poitou-Charentes sau Rhône-Alpes, rămân la niveluri medii. Producţia Franţei, în creştere cu 12% La o suprafaţă de porumb-boabe estimată de Institutul Arvalis la 1,35 milioane ha (în scădere cu 5% faţă de 2016), producţia Franţei ar trebui să se ridice la 13,9 milioane de tone (faţă de 12,3 milioane de tone în 2016), înregistrând astfel o creştere de 12%, pe seama producţiei medii naţionale excelente. Anul de producţie a fost marcat de însămânţări timpurii, efectuate la mijlocul lunii aprilie, şi de un avans bun al culturilor, favorizat de condiţiile climatice prielnice şi caracterizat de înfloriri foarte timpurii. Acest avans le-a permis agricultorilor să lase cultura să se usuce pe picior şi să îşi economisească, astfel, cheltuielile de uscare. Expresia progresului genetic Nivelul bun al producţiei medii din 2017 a fost favorizat de progresul genetic realizat, în principal, pe planul rezistenţei la secetă a noilor hibrizi şi adaptării lor la epoci de semănat timpurii, care permit o mai bună exploatare a luminii solare în zilele lungi de primăvară. De remarcat însă şi eşalonarea favorabilă a precipitaţiilor în perioadele esenţiale pentru satisfacerea nevoilor plantelor. Porumbul-siloz: cum realizăm o raţie optimă la deschiderea silozului Bertrand Carpentier, responsabil program porumb-siloz, ARVALIS - FNPSMS Cunoaşterea calităţii furajere a fiecărui element component al raţiei este un aspect-cheie în producţia de lapte. Graţie conţinutului energetic ridicat, porumbul-siloz este pe drept cuvânt considerat elementul de bază al raţiilor furajere. Pe de altă parte, din cauza conţinutului său proteic, vitaminic şi mineral, mai scăzut prin comparaţie cu alte furaje, porumbul trebuie suplimentat. Aspectele de care trebuie să ţinem cont în alcătuirea unei raţii furajere sunt clare. Scopul vizat este satisfacerea tuturor nevoilor energetice, proteice, minerale şi vitaminice ale animalului. Fiecare tip de furaj are o valoare alimentară specifică; ea dictează capacitatea de ingerare a animalului şi „valoarea“ nutritivă a fiecărui kilogram de substanţă uscată. Prin valoare nutritivă înţelegem conţinutul de energie, proteine, minerale şi vitamine. Crescătorul trebuie să reuşească să alcătuiască o raţie echilibrată, în funcţie de sursele de care dispune pe exploataţia lui, iar la nevoie să achiziţioneze furaje de completare. După analiza probelor de furaj din stoc, iată câteva elemente de reper care vă pot ajuta la determinarea valorii alimentare a silozului dvs. de porumb şi la alcătuirea raţiei efectivului dvs.: Conţinut optim de substanţă uscată Dacă se depăşeşte procentul de substanţă uscată recomandat la recoltare (30-35%), valoarea alimentară a porumbului-siloz riscă să se deterioreze în timpul însilozării, mai ales la deschiderea silozului. Determinarea conţinutului de minerale Mineralele reprezintă, în medie, 4% din substanţa uscată a porumbului-siloz. Un conţinut de peste 6% poate indica prezenţa pământului şi, deci, un risc de proliferare a bacteriilor butirice. Urmărirea conţinutului de materii azotate totale (MAT) Relativ sărac în materii azotate totale - din perspectiva nevoilor animalului -, porumbul trebuie suplimentat. Cunoaşterea conţinutului de MAT este deci indispensabilă dacă dorim să estimăm corect cantitatea de materii azotate care trebuie furnizată prin furajele de completare (iarbă şi/sau şrot). Evitaţi excesul de amidon Amidonul contribuie mult la aportul energetic al porumbului. Pentru a reduce riscul acidozei, se recomandă ca raţiile să conţină o proporţie de 22-25% amidon. În cazul porumbului recoltat în faza de supracoacere - situaţie în care procentul de amidon este adesea ridicat -, studiile efectuate de Institutul Arvalis indică faptul că nivelul UFL valorificat de animal este inferior celui previzionat în analize. Acest lucru se datorează, în parte, descompunerii mai slabe a amidonului în rumen - din cauza supracoacerii bobului - sau a degradării rapide a calităţii tulpinilor şi frunzelor, la finele vegetaţiei. În acest caz, crescătorul trebuie să îşi facă timp să corecteze raţia, pentru a remedia echilibrul alimentar. Regula de aur: alegeţi modul de suplimentare în funcţie de tipul porumbului În cazul hibrizilor foarte bogaţi în amidon, cu un conţinut de peste 32-33%, este indicată adăugarea unei părţi de erbacee furajere, în scopul diluării amidonului din raţie. Invers: în cazul hibrizilor de porumb la care aportul de energie vine în principal din porţiunea tulpină-frunze, raţiile trebuie completate cu cereale produse în exploataţie, respectiv cu porumb-boabe umed, orz sau grâu, pentru a asigura concentraţia energetică a raţiei.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|