REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Seminţele, la originea vieţii

15/3/2017

0 Comments

 
Picture
La originea oricărui produs al culturilor, deci chiar la baza produselor alimentare, fie ele brute sau prelucrate, există o SĂMÂNŢĂ. Fără seminţe nu poate exista agricultură sau horticultură. Seminţele contribuie deci în mod clar la securitatea alimentară şi implicit la independenţa naţiunilor.
Sămânţa certificată poartă trăsăturile, caracterele dorite pe care le va transmite produsului la recoltare: calităţile nutriţionale, însuşiri specifice (ex. prelucrarea în făină, ulei, hrană pentru animale), uneori chiar şi în plastic sau combustibili! Seminţele soiurilor ameliorate constituie baza întregului lanţ alimentar care satisface nevoile tuturor consumatorilor. De peste 250 de ani, producerea de seminţe se bazează pe cunoaşterea amelioratorului şi pe selecţia unor noi soiuri. Această meserie, de selecţionator, practicată iniţial de agricultori ca un hobby, a rămas o specializare pasionantă şi sunt mulţi amelioratori în prezent care, deşi şi-au schimbat tehnicile odată cu progresul tehnic şi ştiinţific, rămân în primul rând la meseria iniţială bazată pe observaţie: alegerea plantelor pentru calităţile lor. Ameliorarea este practic sectorul care menţine şi dezvoltă biodiversitatea naturală a plantelor. Biodiversitatea naturală a plantelor este utilizată prin seminţe în programele lor naturale de reproducere (înmulţire). Dintotdeauna amelioratorii conservă, menţin şi îmbogăţesc biodiversitatea speciilor prin seminţe. Conservarea biodiversităţii este unul dintre cele mai importante obiective ale amelioratorilor. În acelaşi timp nu trebuie să uităm că toate soiurile nou create sunt reglementate de convenţia internaţională UPOV, care le face disponibile în mod liber ca resursă genetică pentru programele de ameliorare. Conservarea biodiversităţii este deci esenţială pentru a asigura o mai bună securizare a lanţului alimentar şi a dezvoltării utilizărilor acestora în scopuri nonalimentare. Noile soiuri, nu numai că au incluse criteriile de rezistenţă naturală la boli în sistemele lor genetice, dar prin ameliorare cercetătorii au reuşit să stabilească producţii în conformitate cu cerinţele agriculturii moderne. Unul dintre principalele obiective ale Alianţei Industriei Seminţelor din România (AISR) este acela de a face cunoscut publicului numărul mare de specii şi varietăţi adaptate condiţiilor pedoclimatice ale ţării, oferind un spaţiu de dialog pentru companiile de seminţe, care îşi aduc aportul în domeniul tehnic, de reglementare, de mediu, precum şi în reprezentarea membrilor la nivel naţional şi internaţional. Propunerile asociaţiei sunt recunoscute de instituţiile statului şi de sectoarele agricole, asociaţia reuşind să dezvolte o imagine pozitivă a activităţilor din industria de seminţe prin educaţie şi dialog cu publicul şi cu mass-media. AISR este o organizaţie profesională care reprezintă companii de seminţe care au activităţi pentru creare de soiuri de plante, de producţie şi de comercializare a seminţelor. Asociaţia încearcă să conştientizeze factorii sociali că seminţele participă la construcţia unei activităţi economice structurate, dinamice, responsabile şi durabile. Pentru a face faţă lanţului alimentar, dar şi provocărilor de mediu, seminţe profită de inovarea asociată cu cunoaşterea moştenirii genetice a plantelor. În ultimii ani au apărut soiuri adaptate la diferite condiţii climatice, la soluri diverse, luându-se în considerare nevoile alimentare ale societăţii mereu în creştere. Amelioratorii anticipează astfel nevoile fermierilor şi ale sectoarelor lor, dar şi ale consumatorilor, deci ale tuturor cetăţenilor, fiind în acelaşi timp preocupaţi de respectarea naturii. Companiile de seminţe caracterizate printr-o mare diversitate participă la crearea de locuri de muncă locale şi la cresterea PIB. Conştiente de rolul lor vizavi de consumatori, companiile au ca valori de bază: progresul, responsabilitatea şi diversitatea. Totul se bazează pe inovaţie, care este motorul acestei industrii. Soiurile ameliorate contribuie la competitivitatea sectorului agricol cu alimente de calitate, accesibile tuturor, dar şi la conservarea mediului înconjurător, îmbinând genele, deci partea „tradiţională“ cu tehnologiile inovatoare. Pe parcursul ultimilor ani, AISR s-a angajat să depună toate eforturile pentru a asigura publicului larg informaţii permanente asupra calităţii soiurilor, a adaptării lor la schimbările climatice, ţinând cont de faptul că produsele alimentare trebuie să fie de calitate, accesibile tuturor, în cantitate suficientă, dar luând în considerare şi nevoile întregului lanţ, de la producător la consumator. Conservarea mediului înconjurător, care se reflectă în dezvoltarea unor soiuri tot mai eficiente în domeniul resurselor de producţie şi de apă, este permanent în atenţia amelioratorilor. Membrii AISR susţin biodiversitatea şi utilizarea în comun a resurselor genetice şi doresc să contribuie la îmbogăţirea biodiversităţii speciilor cultivate, prin crearea unor soiuri adaptate tuturor teritoriilor şi formelor de agricultură. Asociaţia promovează sistemul de protecţie a proprietăţii intelectuale pentru soiurile de plante, care asigură dinamismul creaţiilor vegetale, în contextul unor norme internaţionale echitabile şi coerente. Conceptul de „Sămânţă certificată“ pe care AISR îl promovează este cel care asigură securitatea şi sănătatea consumatorilor. Companiile membre AISR furnizează seminţe la cele mai bune standarde şi permit utilizarea acestora în cele mai bune condiţii, cu recomandări adaptate tuturor utilizatorilor, asigurând trasabilitatea şi controlul calităţii seminţelor, prima verigă în siguranţa lanţului alimentar şi sănătatea consumatorilor. Companiile iau în considerare cerinţele de mediu în staţiile lor de producţie de seminţe prin punerea în aplicare a unor iniţiative de calitate, cum ar fi controlul prafului sau reciclarea deşeurilor.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE