Semnal de alarmă privind situaţia îngrijorătoare în care se află sectorul de creştere a porcinelor15/4/2020 Prezenta scrisoare deschisă este adresată în numele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), asociaţia profesională a crescătorilor de suine şi a fermelor comerciale de producţie a cărnii de porc, cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind situaţia îngrijorătoare în care se află sectorul din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA), a absenţei unor măsuri legislative care să diminueze extinderea necontrolată a PPA pe teritoriul României şi să sprijine sectorul, toate acestea dublate în prezent şi de pandemia COVID-19.
În această situaţie deosebit de dificilă, considerăm că sectorul de creştere a porcinelor trebuie desemnat Sector de Importanţă Naţională şi trebuie adoptate măsuri excepţionale care să prevină blocarea activităţilor în ferme, să asigure securizarea producţiei de carne de porc în plan naţional şi securitatea alimentară a populaţiei. Evaluăm că este imperios necesar ca demersul de adoptare a proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificare şi completarea unor norme sanitar-veterinare să nu fie abandonat, pe fondul unei presiuni publice nejustificate. Reiterăm faptul că acest ordin nu interzice creşterea porcinelor în sistem tradiţional, ci vine în ajutorul gospodăriilor de autoconsum şi exploataţiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA şi de a proteja întreaga comunitate, fapt confirmat şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în comunicări publice şi solicitat în mod expres în mai multe rânduri de experţii Comisiei Europene. Criza din ultimii 3 ani generată de evoluţia aproape necontrolată a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României a avut efecte devastatoare pentru acest sector, începând cu diminuarea efectivelor de porcine şi scăderea producţiei interne, interzicerea comerţului intracomunitar şi culminând cu pierderea de către România a statutului de ţară liberă de Pestă Porcină Clasică. În condiţiile actuale de răspândire a PPA şi a pandemiei COVID-19, vă atragem atenţia că producătorii locali pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, România fiind în situaţia de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populaţiei. Mai mult, din cauza crizei, există riscul unor fluctuaţii importante în privinţa cantităţilor disponibile şi a preţului cărnii de porc pentru consum în stare proaspătă şi pentru procesare. Totodată, vă supunem spre analiză iminenţa unor decizii de relocare din partea unor companii în state unde măsurile pentru stoparea PPA sunt aplicate cu celeritate şi rigurozitate de către autorităţi. Constatăm cu îngrijorare că APCPR nu a fost invitată la numeroasele discuţii avute cu reprezentanţii mediului asociativ ai industriei agroalimentare deşi este una dintre cele mai longevive asociaţii ale sectorului zootehnic din România, cu 28 de ani de activitate şi ai cărei membri asigură aproximativ 70% din producţia naţională de porcine vii. Astfel, producătorii de carne de porc au fost ignoraţi de autorităţi în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri. În acest context, vă solicităm public acordarea unei audienţe, în cel mai scurt timp, fiind absolut necesar ca APCPR să vă poată comunica măsurile care se impun a fi implementate imediat pentru a sprijini sectorul şi pentru a asigura securitatea alimentară a populaţiei.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|