REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sfaturi practice privind reglarea combinelor pentru recoltarea cerealelor

15/6/2011

0 Comments

 
Picture
Florin NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners
Sezonul de recoltare se apropie şi m-am gândit să vă reamintesc câteva lucruri despre reglarea combinelor. Sunt lucruri pe care sunt sigur ca le cunoaşteţi, dar oricâtă experienţă aţi avea, merită să alocaţi câteva minute ca să le trecem în revistă împreună. Mă voi referi în special la combinele New Holland, dar principiile sunt valabile şi pentru celelalte mărci de combine.


Deşi este doar o componentă a sistemului de producţie, combina este o piesă-cheie pentru producţia agricolă. Ea are un efect important asupra recoltei, a productivităţii la recoltat, inclusiv asupra calităţii şi cantităţii boabelor şi, în general, asupra eficienţei recoltării. O combină care funcţionează corect ajută fermierul să maximizeze profitul unei investiţii făcute de-a lungul întregului ciclu de producţie. Este aproape imposibil să acoperim aici toate condiţiile şi reglajele care trebuie făcute la combine pentru a obţine o productivitate maximă, dacă considerăm diferenţele între:• diferite culturi şi varietăţi• condiţiile existente de mediu• maşinile specifice şi configuraţiile acestora• tehnicile şi capabilităţile operatorului• aşteptările individuale ale operatoruluiTotuşi, în cele ce urmează încercăm să cuprindem cele mai importante aspecte pentru înţelegerea teoriei care stă în spatele reglajelor combinei şi cum afectează ele procesul recoltării. Cunoscând acestea, poţi aplica cunoştinţele la o multitudine de mărci de combine, chiar din generaţii diferite. Important este ca operatorul să înţeleagă cum un reglaj poate afecta şi alte funcţii şi sistemul ca un întreg. În general, mai toţi producătorii dau în Manualul Operatorului instrucţiuni clare privind reglajele, dar acestea sunt orientative, reglajul fin trebuind făcut în funcţie de condiţiile concrete din teren.

PRIMA REGULĂ DE BAZĂ
Trebuie înţeles că, modificând un parametru A, acesta afectează nu numai componenta B, ci şi alte componente. Asta înseamnă că reglajele trebuie făcute sistematic şi secvenţial, un reglaj odată. Nu trebuie să rezolvăm o problemă creând alte probleme.

PERFORMANŢELE
COMBINELOR se reflectă în productivitate şi consumuri specifice, în procentul de pierderi de boabe şi în calitatea boabelor.

PRODUCTIVITATEA ŞI CONSUMURILE SPECIFICE
ţin mai mult de combină, dar şi de starea culturii şi de producţia la hectar sau de operator. Acestea sunt influenţate de:
• mărimea motorului, hederului, buncărului de boabe;
• sistemul de lucru al combinei: cu flux transversal sau axial, tipul şi construcţia diferitelor organe de lucru, numărul şi diametrul tobelor, posibilitatea de a cupla sau decupla tobele suplimentare sau separatorul rotativ;
• limitările în ceea ce priveşte capacitatea de treier, separare şi curăţare; • unghiul de înfăşurare a contrabătătorului şi existenţa sau nu a posibilităţii de modificare a unghiului de înfăşurare în funcţie de starea culturii;
• managementul returului de spice netreierate;
• viteza de descărcare a boabelor din buncăr;
• automatizările maşinii, dotări suplimentare, cum ar fi sistemul pentru autoghidare, sistemele pentru agricultura de precizie, folosirea tocătorului de paie etc.; Dar ceea ce este important este să ţinem sub control pierderile şi calitatea boabelor.

PIERDERILE LA RECOLTAT
se compun din: pierderi înaintea combinei, pierderi la heder, pierderi prin neetanşeităţi, pierderi la sistemul de separare şi pierderi la sistemul de curăţare.
Pierderile înaintea combinei sunt boabele căzute pe sol înainte de intrarea combinei în lan, în general datorate vremii (temperatură, ploaie, vânt etc.), insectelor, bolilor, momentului recoltării. Acestea sunt adesea probleme de management, pe care reglarea oricât de perfectă a combinei nu le poate rezolva.
Pierderile la heder pot fi legate de mai multe cauze. Şi în acest caz, o parte din recoltă se pierde, fără a intra în combină, dar aceste pierderi de datorează strict maşinii, modului de reglare sau modului de utilizare.
Aceste cauze pot fi:
• Reglaje necorespunzătoare ale hederului (poziţia sau turaţia rabatorului, poziţia melcului transportor, lame de cuţit sau degete contracuţit deteriorate sau lipsă, poziţionarea incorectă a despicătoarelor de lan etc.). Aceste reglaje incorecte fac ca boabele să se piardă căzând pe sol prin simpla atingere (lovire) sau căzând de pe heder.
• Starea culturii. Culturile prea uscate sau care au anumite caracteristici agronomice slabe sunt predispuse la scuturare (vezi silicvele de rapiţă care se deschid foarte uşor).
• Modul de lucru. Acesta afectează pierderile în mai multe feluri, un factor important fiind viteza de lucru. Lucrând prea repede, boabele pot cădea pe sol în loc să fie colectate sau, mergând prea încet, plantele pot fi aruncate de pe heder. Alte pierderi pot apărea din cauza unor neetanşeităţi, provocate de componente rupte, uzate sau lipsă, cum ar fi: uşiţele de vizitare/curăţare rămase deschise sau închizătoarele reglate necorespunzător, garnituri uzate sau găuri.
Pierderile la sistemul de treier şi separare pot apărea la rotor/rotoare sau la sistemul de curăţare din cauza: reglajelor bătătorului, configuraţiei/ataşamentelor, reglajelor sitelor sau reglajelor ventilatorului de curăţare/mişcării aerului. Este important de stabilit dacă pierderile la separare provin din zona rotorului sau a curăţării. Pierderile la bătător şi/sau separatorul rotativ se datorează: turaţiei incorecte a rotorului, şinelor uzate, lăsând o cantitate prea mare pe retur, grătarului (contrabătătorului) înfundat, materialului umed sau verde şi reglării prea largi a distanţei între bătător şi contrabătător. Boabele pot rămâne prinse în masa de paie şi pot fi descărcate împreună cu reziduurile culturii, în loc să intre în sistemul de curăţare. 
Pierderile în sistemul de curăţare. Pierderile la separare pot apărea şi în sistemul de curăţare. Există doi factori majori care afectează aceste pierderi: reglarea sitelor şi volumul de aer din sistem. Sitele reglate prea strâns (închise) nu vor permite boabelor să treacă prin ele şi nici nu lasă aer suficient să treacă prin ele şi să îndepărteze corpurile străine spre spatele combinei. Materialul poate, de asemenea, să se acumuleze pe site şi să le blocheze dacă sitele şi/sau ventilatorul nu sunt reglate corect. Turaţia ventilatorului şi volumul de aer sunt, de asemenea, factori importanţi care afectează pierderile de boabe. Dacă turaţia ventilatorului este prea scăzută, un volum insuficient de aer ajunge la site pentru a separa boabele din pleavă şi restul de material, cauzând pierderea boabelor sau trimiterea lor pe retur. Turaţia ventilatorului prea mare poate să arunce boabele dincolo de spatele combinei, în afara ei. Ţineţi cont că viteza aerului este influenţată când se schimbă reglajele sitelor, astfel că turaţia ventilatorului trebuie din nou reglată corespunzător. Viteza aerului este influenţată şi de modul cum se deplaseaza combina, în susul sau în josul unei pante, şi chiar de sensul şi viteza vântului.

CALITATEA BOABELOR
Aceasta poate fi observată cu uşurinţă privind în buncărul de boabe sau în cadrul laboratorului. Sunt două probleme legate de calitatea boabelor: boabe sparte sau deteriorate şi impurităţi în masa de boabe. Aici pot fi observate şi deteriorări ale boabelor datorate unor boli sau insecte, deşi acestea nu pot fi atribuite performanţelor combinei. Spărturile sau deteriorările boabelor pot avea următoarele cauze: contrabătător reglat prea strâns sau înfundat, turaţia bătătorului prea mare, volumul de recoltă care intră în combină prea redus, cantitate prea mare pe retur sau alimentare neuniformă a combinei. Masa de material în exces (altul decât boabe) se poate datora mai multor factori, dintre care cea mai mare parte legată direct de sistemul de curăţare, cum ar fi: debit insuficient de aer de la ventilator, sitele prea deschise, permiţând corpurilor străine să trecă prin ele, site supraîncărcate sau blocate, turaţia şi reglajele bătătorului care cauzează supraîncarcarea sitelor. 
Uniformitatea distribuţiei materialului de la intrarea în combină până pe site este foarte importantă. O distribuţie neuniformă poate crea probleme privind curăţarea boabelor şi manipularea reziduurilor culturii. Materialul distribuit prea mult într-o parte a maşinii cauzează probleme de curăţare. O parte poate fi supralucrată, în timp ce altă parte sublucrată. În plus, fluxul de aer va urma calea cu rezistenţa mai mică, creând o pierdere de aer în partea unde materialul ar avea nevoie de mai mult aer. Calitate scăzută a boabelor şi pierderi de boabe pot apărea ca rezultat al curăţării necorespunzătoare. Dacă materialul nu este distribuit uniform când ajunge în zona de manipulare a reziduurilor culturii, poate apărea o evacuare neuniformă a paielor din combină. Aceasta poate cauza o
neuniformitate a grosimii stratului de paie/tocătură pe lăţimea de lucru, îngreunând lucrările pentru sezonul următor. Distribuţia neuniformă a masei de material poate rezulta ca urmare a: reglajelor şi configuraţiei bătătorului şi contrabătătorului, neorizontalităţii sistemului de curăţare, turaţiei bătătorului sau a vitezei de lucru.
Returul spicelor netreierate reprezintă o problemă subtilă care poate influenţa serios performanţele combinei. O cantitate excesivă pe retur poate fi un semnal că trebuie rezolvată o altă problemă în cadrul sistemului. Totuşi, dacă nu monitorizaţi returul spicelor netreierate, se pot reduce performanţele combinei şi calitatea boabelor şi poate să crească pierderile de boabe. Spicele netreierate sunt trimise prin melcii de retur înapoi la bătător sau sunt treierate pe tub (ca la noile combine New Holland CSX, CX sau CR), deversate pe planul oscilant şi trimise înapoi pe site pentru curăţare. Combina poate controla o cantitate normală pe retur, dar dacă volumul pe retur este excesiv, maşina consumă putere şi alte resurse şi afectează restul sistemelor. O cantitate mare pe retur poate fi rezultatul unui debit insuficient de aer de la sistemul de curăţare, a sitei inferioare blocate sau prea închise sau a unui reglaj incorect al bătătorului. Volumul mare pe retur poate fi corectat cu uşurinţă dacă ştii unde să acţionezi. Este important să găseşti cauza şi nu doar să rezolvi problema pe moment, ceea ce ar putea să creeze o nouă problemă. Spor la recoltat!
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE