REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Simpozion al Asociatiei Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania

15/10/2011

0 Comments

 
Picture
Asociaţia Specialiştilor din Morărit-Panificaţie (ASMP) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucureşti), alături de Houston NPA anunţă organizarea celei de-a XX-a ediţii a Simpozionului anual al Asociaţiei Specialiştilor din Morărit-Panificaţie din România, cu tema „Aditivii alimentari: necesitate şi siguranţă”.


Evenimentul va avea loc pe 20 octombrie 2011, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, între orele 9 şi 15 (Bulevardul Mărăşti nr. 61, sector 1, Bucureşti) şi se bucură de sprijinul Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) şi al Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Siseşti (ASAS). Simpozionul se adresează membrilor Asociaţiei Specialiştilor din Morărit-Panificaţie, cercetătorilor cu preocupări în domeniul ştiinţelor cerealiere, inginerilor tehnologi şi altor specialişti din industria de morărit şi panificaţie, studenţilor la facultăţile de profil, reprezentanţilor autorităţilor, asociaţiilor profesionale şi de consumatori şi reprezentanţilor mass-media.Printre lectorii care sunt aşteptaţi să susţină prezentări în cadrul Simpozionului se numără: prof. Petru Alexe (Univ. Galaţi), conf. dr. ing. Nastasia Belc (IBA Bucureşti), conf. dr. ing. Luminiţa Georgescu (Univ. Galaţi), prof. Mona Popa (USAMV Bucureşti), dr. Liviu Rusu (ANSVSA), prof. Carmen Socaciu (USAMV Cluj). „A XX-a ediţie a simpozionului ASMP va trata spinoasa temă a siguranţei şi necesităţii aditivilor alimentari, prilej cu care se vor prezenta specialiştilor din sector cele mai noi realizări în domeniul produselor făinoase «clean label». Dincolo de aşteptările fireşti aduse de un astfel de eveniment, ne dorim ca ediţia de anul acesta a Simpozionului ASMP, a cărei organizare ne este în grijă, să se constituie într-un real for de dezbatere. Considerăm că principala funcţiune a asociaţiilor profesionale este tocmai aceea de a reuni specialiştii de vârf dintr-un domeniu şi a-i provoca la dialog. Teme majore ale societăţii româneşti aşteaptă de prea multă vreme să fie luate în serios. Aditivii alimentari reprezintă o temă foarte dificil de abordat în contextul public actual, încărcat predominant de informaţie viciată. Siguranţa aditivilor alimentari generează speculaţie chiar în sânul comunităţii ştiinţifice, însă specialiştii trebuie să comunice publicului informaţii riguros fundamentate ştiinţific. Dorim o participare crescută din partea presei, care să poată transmite astfel informaţie veritabilă publicului consumator” a declarat conf. dr. ing. Nastasia Belc, director general IBA Bucureşti. „Prin organizarea celei de-a XX-a ediţii a Simpozionului Naţional, ASMP doreşte să relanseze activitatea asociaţiei, astfel încât să devenim mai activi, mai vizibili şi să atragem cât mai mulţi membri tineri. Noutatea acestei ediţii sunt cele două concursuri: unul de postere, care se adresează participanţilor şi în cadrul căruia vor fi premiate cele mai bune trei contribuţii ştiinţifice, şi unul adresat companiilor din industria de morărit-panificaţie, care îşi pot înscrie produsele lansate pe piaţă în anul 2010 în competiţia «Produsul de morărit panificaţie al anului», jurizarea fiind făcută în baza unor criterii axate pe inovare tehnologică şi calitate nutritivă”, a declarat Gabriela Mohan, secretar ASMP.

Aditivii alimentari - o controversă fără sfârşit?
De la comunitatea oamenilor de ştiinţă şi până la nivelul consumatorilor, pertinenţa utilizării aditivilor generează aprigi dispute. Una dintre cele mai răspândite accepţiuni susţine că sistemul alimentar actual nu este sustenabil fără utilizarea aditivilor alimentari. Excluderea acestora ar isca serioase probleme de securitate alimentară, aditivii fiind cvasiesenţiali pentru conservarea/ stabilizarea, diversificarea şi acceptarea alimentelor. Din poziţia contestatarilor, aditivii alimentari sunt văzuţi ca fiind apanajul industrializării exacerbate a sistemului alimentar, ca un mijloc de înşelare a consumatorilor şi ca un risc pentru sănătatea publică. Procesatorii ar fi reticenţi la schimbare, fiind preocupaţi în principal de maximizarea profiturilor. Variate studii ştiinţifice atestă sau contestă siguranţa aditivilor permişi. Consumatorii au devenit foarte sensibili la chestiunea aditivilor alimentari, iar organizaţiile acestora depun o presiune considerabilă asupra autorităţilor şi companiilor întru reducerea sau chiar eliminarea aditivilor. Curentul „clean label”, care presupune simplificarea numărului ingredientelor unui produs, prin excluderea aditivilor, pare să ralieze tot mai mulţi producători. Ţinând seama de acest context complicat, la cea de-a XX-a ediţie a Simpozionului ASMP organizatorii vor încerca să răspundă unor întrebări precum: Este binevenită exceptarea aditivilor din produsele cerealiere? Există totuşi aditivi alimentari care să depăşească statutul de „substanţe tolerate” şi care să exercite reale funcţiuni nutritive? Sunt aditivii alimentari de neînlocuit din produsele cerealiere? Există soluţii tehnologice aplicabile care să permită înlocuirea parţială sau totală a aditivilor din produsele cerealiere?

Premieră la Simpozionul anual «Aditivii alimentari: necesitate şi siguranţă»
Pentru prima dată, în structura evenimentului, organizatorii includ un concurs care se adresează companiilor care activează în industria de morărit şi panificaţie - Competiţia „Produsul de morărit-panificaţie al anului”. Sunt acceptate în concurs produse de morărit-panificaţie noi (n.b. - nu produse industriale, ci destinate consumatorului final), lansate pe piaţă în anul 2010. De jurizare se vor ocupa specialişti din domeniu, independenţi de companiile participante.

Asociaţia Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie din România (ASMP)
este o asociaţie  profesională recunoscută pe plan naţional în domeniul ştiinţelor cerealiere şi al industrei alimentare, ale cărei acţiuni sunt destinate îmbunătăţirii calităţii produselor de morărit-panificaţie, securităţii şi siguranţei acestora, cu scopul asigurării sănătăţii şi satisfacerii cerinţelor consumatorilor. ASMP a fost înfiinţată la data de 4 martie 1992, la Galaţi, de către 50 de membri fondatori, şi cuprinde în rândurile sale ingineri, subingineri, maiştri, economişti, cercetători, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, proiectanţi, jurişti etc., din sectoarele corelate activităţilor de morărit şi panificaţie, precum şi producţiei de paste făinoase, biscuiţi, patiserie, aditivi specifici. ASMP este membru fondator al Asociaţiei Române de Standardizare ASRO şi membru al Platformei Naţionale Food for Life Romania RoTP.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucureşti)
este o organizaţie publică autonomă de interes naţional aflată în coordonarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”. Este singura entitate de acest tip din România axată pe cercetarea alimentară şi nutriţională. Institutul contribuie la fundamentarea ştiinţifică a politicilor alimentare naţionale, elaborate de către autorităţile din domeniu, şi coordonează platforma tehnologică naţională „Food for Life”. Microproducţia de alimente pentru nutriţie specială, expertizarea mărfurilor alimentare, dezvoltarea tehnologică şi formarea profesională sunt alte activităţi majore ale IBA Bucureşti.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE