REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sistemul de trasabilitate agricolă

15/12/2015

0 Comments

 
Picture
Unitatea de depozitare a produselor agricole trebuie să dispună de un sistem documentat de urmărire a produselor agricole de la recepţie până la livrare, după cum reiese din lucrarea elaborată de către Adina Cristea şi colaboratorii şi Filofteia Raţiu şi colaboratorii.
Unitatea de depozitare trebuie să dispună de un sistem (manual sau computerizat) pentru a asigura menţinerea corectă şi completă a informaţiilor despre un anumit produs agricol. Acest sistem urmăreşte prin documente un produs agricol de la recepţie până la livrare. După direcţia fluxului de produs, recepţie şi livrare, se întâlnesc două tipuri de trasabilitate:

Trasabilitatea ascendentă - aceasta constă în regăsirea originii şi caracteristicilor produsului în unitatea de depozitare, plecând de la unul sau mai multe criterii. Pentru aceasta trebuie să existe o evidenţă minimă privind: numele furnizorului (societate comercială, asociaţie etc. sau persoană fizică) care livrează produsul la unitatea de depozitare şi datele de identificare ale acestuia (CUI sau CNP etc.); specia şi/sau soiul seminţelor de consum recepţionate, conform prevederilor manualului de gradare a seminţelor de consum; calitatea/gradul seminţelor de consum la recepţie. În plus, în măsura în care este posibil, se pot solicita producătorilor agricoli informaţii privind: zona de cultivare; tratamente aplicate în perioada de vegetaţie a culturii; modul de recoltare şi strângere al recoltei; dacă produsul a fost depozitat la fermă şi metodele de conservare aplicate înainte de recepţionarea în unitatea de depozitare etc.

Trasabilitatea descendentă
- constă în posibilitatea ca din fiecare punct al lanţului agroalimentar să se poată identifica originea şi caracteristicile unui lot de seminţe de consum, în raport cu criteriile stabilite pentru fiecare specie în parte. Operatorul trebuie să ţină o evidenţă strictă a partenerilor cărora le livrează seminţele/produsele, precum şi toate informaţiile privind calitatea loturilor livrate.

Verificarea eficienţei trasabilităţii

Procedurile pentru monitorizarea eficienţei sistemului de trasabilitate asigură că loturile de seminţe de consum sunt urmărite de la recepţie până la livrare. Deficienţele sunt identificate, controlate şi remediate.

Identificarea lotului de produs

Orice unitate de depozitare trebuie să menţină şi să păstreze, conform reglementărilor în vigoare, înregistrarea tuturor loturilor recepţionate sau livrate. Înregistrările privind recepţia vor fi menţinute şi vor conţine: specia de seminţe de consum recepţionată; numele furnizorului, însoţit de datele de identificare (CUI, CNP etc.), după caz (persoană fizică sau persoană juridică); calitatea la recepţie (se va efectua eşantionarea, se va reţine proba-martor, iar gradul alocat se va înscrie în formularul de gradare); se va înscrie în documentele de recepţie tipul şi numărul spaţiului de depozitare unde lotul de produs va fi depozitat, după o prealabilă condiţionare. Fiecare lot recepţionat va fi însoţit de documente corespunzătoare de transport. Documentele de recepţie a mărfii vor fi înseriate şi verificate astfel încât să fie identificate şi eliminate eventualele numere lipsă, astfel încât nici un număr să nu fie folosit de două ori. Prin corelarea informaţiilor cuprinse în documentul de urmărire a tarării, documentele de urmărire a uscării, documentul de urmărire a aerării şi documentul de urmărire a manipulării se urmăreşte circuitul lotului de produs agricol în cadrul unităţii de depozitare. Înregistrările privind livrarea vor fi menţionate şi vor conţine: specia de seminţe livrată; numele beneficiarului, însoţit de datele de identificare (CUI, CNP etc.) după caz (persoană juridică sau persoană fizică); calitatea la livrare (se va efectua eşantionarea, se va reţine proba-martor, iar gradul alocat se va înscrie în formularul de gradare, care se emite şi la livrare); tipul şi numărul spaţiului/spaţiilor de depozitare din care s-a făcut livrarea; numele transportatorului. Documentele de însoţire a mărfii vor fi înseriate şi verificate astfel încât să fie identificate şi eliminate eventualele numere lipsă şi nici un număr să nu fie folosit de două ori. Conform legislaţiei în vigoare, datele privind gradarea la recepţie şi la livrare sunt centralizate lunar sub forma raportului activităţii de gradare la punctele de recepţie. Acest raport se transmite lunar la Comisia Naţională de Gradare a Seminţelor de Consum. Prin centralizarea rapoartelor lunare privind activitatea de gradare la punctele de recepţie se asigură transabilitatea unui lot de produs de la recepţia primară, după recoltare, până la procesare (transformare în semifabricat şi/sau produs finit) şi/sau export. Probele-martor se vor păstra o perioadă de timp după recepţie şi/sau livrare, conform legislaţie în vigoare.

Sistemul de conservare a identităţii produselor (IP)

Dacă unitatea de depozitare urmăreşte să pătrundă pe filiera produseor speciale (de tipul organismelor modificate genetic - OMG) sau a produselor cu valoare mare de piaţă (produsele biologice) poate elabora şi implementa, pe bază de voluntariat, un sistem de conservare a identităţii produselor. Acest sistem are rolul de a separa produsele speciale menţionate mai sus de masa de produse comercializată în mod normal pe piaţă. Acest sistem va urmări pe bază de documente lotul de marfă cu identitate conservată, de la însămânţare până la valorificare, şi presupune semnarea unui contract cu producătorul, care trebuie să conţină: confirmarea că s-a utilizat sămânţă certificată şi că se poate asigura trasabilitatea completă a acesteia; condiţiile de însămânţare, împreună cu detalii privind soiul folosit, amplasamentul şi mărimea terenului însămânţat; metodele de agrotehnică utilizate pe întreaga perioadă de vegetaţie (proceduri pentru însămânţare, controlul buruienilor, recoltare, depozitare şi livrare); rezultatele verificării sau monitorizării la fermă a respectării condiţiilor contractuale. Unitatea de depozitare contractantă va manipula produsul rezultat în urma contractului de conservare a identităţii prin buncăre de descărcare şi celule de siloz sau magazii special desemnate în acest scop. Se vor menţine înregistrări privind recepţiile şi manipularea produsului în depozit şi acestea trebuie să cuprindă:  realizarea eşantionării, reţinerea probei-martor şi confirmarea respectării condiţiilor contractuale, înainte de descărcare - informaţia va fi înregistrată în documentele de recepţie; informaţiile privind recepţia vor fi înregistrate corect pe documentele de recepţie, respectiv numele producătorului, numărul de înregistrare al contractului, numărul de identificare a buncărului pentru descărcare, numărul de identificare a spaţiului de depozitare desemnat etc.; documentele de recepţie a mărfii vor fi înseriate şi verificate astfel încât să fie identificate şi eliminate eventualele numere lipsă şi nici un număr să nu fie folosit de două ori; mişcarea lotului de produs în interiorul unităţii de recepţionare este atent monitorizată prin documente; numărul de identificare al celulei în care este depozitat lotul de produs va fi trecut pe orice documente privind lotul respectiv; periodic, în timpul condiţionării şi al depozitării, se prelevează eşantioane din lotul de produs care face obiectul contractului de păstrare a identităţii. Înregistrările privind livările vor fi menţinute şi vor conţine următoarele documente: tipul şi numărul spaţiului (spaţiilor) de depozitare din care s-a făcut livrarea, transportatorul, destinaţia finală; se va efectua eşantionarea şi se va reţine proba-martor. Documentele de însoţire a mărfii vor fi înscrise şi verificate astfel încât să fie identificate şi eliminate eventualele numere lipsă şi nici un număr să nu fie folosit de două ori. Mijloacele de transport vor fi atent verificate pentru a nu induce contaminări de tipul urme de OMG sau produse obişnuite în produs biologic.

Verificarea eficienţei sistemului

Procedurile pentru monitorizarea eficienţei sistemului de păstrare a identităţii produsului (IP) asigură că loturile de seminţe de consum sunt urmărite de la însămânţare până la livrare. Deficienţele sunt identificate, controlate şi remediate.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE