REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sitaru: „Este o platformă care reflectă realitatea din agricultură”

1/8/2022

0 Comments

 
Picture
Pe 8 septembrie a.c, fermierii sunt așteptați la evenimentul devenit tradiție „Ziua porumbului” de la Orezu, județul Ialomița, organizat pe terenurile fermei Elsit, condusă de Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România.
În acest an, manifestarea a ajuns la cea de-a XIII-a ediție și reunește 11 companii producătoare de semințe: Dekalb, Expert Agribusiness, INCDA Fundulea, KWS, Lidea, LG, RAGT, RWA, Saaten Union, SCDA Turda și Syngenta.
Fiecare companie se va prezenta cu 6 hibrizi de porumb, rezultând un număr total de 66 de hibrizi - aceștia remarcându-se prin performanță și adaptabilitate la condițiile pedoclimatice specifice zonei. Din păcate, lipsa precipitațiilor și-a spus cuvântul și asupra platformei demonstrative de la Orezu, unde hibrizii de porumb nu au putut să performeze din cauza condițiilor climatice dificile din acest an.
„Culturile nu se prezintă bine, a plouat puțin dar evenimentul îl facem pentru a se vedea și bunele și relele din agricultură. Hibrizii de porumb timpurii par să fi trecut mai bine peste stres și ar putea produce ceva, însă cei tardivi nu au legat din cauza secetei și a căldurii excesive.
Este o platformă care reflectă realitatea din agricultura anului 2022. Este un pic mai bine decât 2020. Nu avem irigații în zonă. Spunem lucrurilor pe nume și vrem să vedem dacă sunt soluții pentru a depăși aceste situații.
La mai puțin de 1 km de platformă, cu aceiași tehnologie, situația este mai rea și nu știu dacă obțin 1 t/ha. Am vecini care nici nu au ce culege.
Tehnologia din platformă este asemănătoare cu cea din fermă însă diferențele de producție vor fi chiar și de 4 – 5 t/ha între sole.
Anul acesta a contat tot, nu numai tehnologia aplicată.
A contat și cultura premergătoare. Unde a fost o cultură culeasă în vară porumbul arată mai bine pentru că au fost acumulările de precipitații de anul trecut și unde s-a semănat după porumb sau floarea-soarelui este mai rău. La platforma demonstrativă cultura premergătoare a fost floarea-soarelui”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, președintele APPR.
La eveniment vor participa și reprezentanți ai autorităților, care, împreună cu fermierii vor discuta despre problema arzătoare a agriculturii românești, și anume lipsa sistemelor de irigații.
De 13 ani, „Ziua Porumbului” reprezintă un bun prilej de informare și socializare, de aflare a celor mai bune soluții pentru cultura porumbului în materie de genetică și protecție fitosanitară.
 
Combaterea buruienilor
Ca de obicei, partenerul principal al evenimentului „Ziua Porumbului” este Bayer Crop Science România, care asigură tehnologia de protecție a culturii de porumb din platforma demonstrativă.
Pentru distrugerea buruienilor, compania recomandă aplicarea erbicidelor Adengo 465 SC, Laudis OD 66 și Equip.
Adengo este un erbicid preemergent și postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din cultura porumbului. Acesta combină două substanțe active erbicide puternice și cea mai nouă tehnologie safener, care mărește selectivitatea produsului. Tehnologia unică de control sincronizat al buruienilor constă în capacitatea de reactivare, care îi permite să fie din nou activ în timpul primelor ploi ce urmează după o perioadă fără precipitații, controlând astfel buruienile ce pot răsări în această perioadă. Produsul este preluat radicular și foliar și are o puternică activitate sistemică în plantă. Buruienile sunt distruse chiar după răsărire. Primul semn al eficacității constă în albirea plantulei, urmată la scurt timp de distrugerea ei completă.
În preemergență, doza de 0,35 l/ha se utilizează pe soluri cu conținut de humus până la 2,5%, iar doza de 0,4 l/ha pe soluri cu conținut în humus de 2,5-3,5% și infestare puternică cu buruieni. În postemergență timpurie, doza de 0,3 l/ha se utilizează pe soluri cu conținut redus în humus și infestare slabă, iar doza de 0,35 l/ha pe soluri cu conținut de humus de 2,5-3,5% și infestare puternică cu buruieni. Tratamentul se aplică până cel târziu în faza de 3 frunze ale porumbului și buruieni în faza incipientă de creștere (2 - 3 frunze).
Adengo permite menținerea solului curat în prima parte a perioadei de vegetație sau până la prima eventuală lucrare mecanică, fiind reactivat după fiecare ploaie de min. 10 mm. În condiții de secetă foarte puternică, eficacitatea produsului pe graminee anuale și câteva dicotile (ex. Xanthium) este mai scăzută.
Un alt erbicid din portofoliul companiei Bayer este Laudis OD 66. Acesta este un erbicid
postemergent pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de porumb. Este un erbicid de tip foliar ce conține substanța activă tembotrione dintr-o nouă grupă chimică. Absorbția în plantă este rapidă, la maxim o oră de la aplicare. Prezintă dublă acțiune sistemică, fiind distribuit ascendent și descendent în toate organele până la punctele de creștere. Simptomul specific de albire a țesuturilor este vizibil la 3-5 zile după aplicare, urmat de necrozarea buruienilor în circa 2 săptămâni după erbicidare. Formularea OD mărește aderența și capacitatea de pătrundere în plantă. Laudis se aplică în postemergență pentru controlul buruienilor dicotile și monocotile anuale, începând din stadiul de 2 frunze până în stadiul de 8 frunze al culturii de porumb. Doza de aplicare este de 2-2,25 l/ha (o singură aplicare/an) sau 1,15 l/ha (2 aplicări secvențiale/an) cu un interval de 7- 14 zile între tratamente, în funcție de gradul și spectrul de infestare cu buruieni. Momentul optim de aplicare în relație cu dezvoltarea buruienilor este atunci când dicotiledonatele sunt în faza de 2-4 frunze, iar monocotiledonatele anuale până la începutul înfrățitului.
Equip este un erbicid pentru combaterea în postemergență a buruienilor monocotiledonate anuale și perene și dicotiledonate anuale din culturile de porumb. Acesta prezintă sistemicitate completă, fiind preluat rapid de buruieni în 2 ore de la tratament. Precipitațiile ulterioare nu afectează eficacitatea. Equip conduce la stoparea creșterii buruienii după 1-3 zile, îngălbenirea sau înroșirea frunzelor după 4-10 zile și necrozarea progresivă a lăstarilor după 7-20 zile. Formularea OD mărește aderența pe frunze și capacitatea de penetrare în plantă. Pentru combaterea buruienilor anuale, tratamentul se efectuează când plantele de porumb au 4-6 frunze și buruienile 2-4 frunze. Pentru combaterea costreiului din rizomi, tratamentul se efectuează când plantele de porumb au 6-8 frunze, iar costreiul 15-20 cm înălțime. Pentru combaterea pirului, tratamentul se efectuează când acesta are până la 10 cm înălțime, iar infestarea este moderată.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE