REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Slaba absorbtie a fondurilor europene - o problema principala

15/10/2012

0 Comments

 
Slaba absorbtie a fondurilor europene - o problema principala - Agrimedia.ro
În cadrul conferinţei organizate de Unitatea de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl Achim Irimescu, secretar de stat în MADR, a vorbit despre potenţialul agricol românesc, care de mai bine de 20 de ani nu este pus în valoare. Rata de absorbţie a fondurilor europene este mică şi, dacă aceasta nu va creşte, România riscă să piardă sume importante.

„La nivelul ţării, pentru perioada 2007-2013, avem la dispoziţie 34,5 mld. euro de la UE şi până la această dată am cheltuit doar 8 mld. euro, din care circa 7,6 mld. euro sunt doar pentru agricultură. Situaţia este gravă. Sunt absolut convins că România riscă să piardă sume importante, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea mediului rural, şi nu dorim să dăm banii înapoi la UE, însă dacă nu vom reuşi să ne concentrăm şi să creştem absorbţia, în mod cert va exista riscul să pierdem cel puţin 1 mld. euro din cele 8 mld. euro câte sunt alocate pentru agricultura din România. Suntem în al şaselea an şi noi nu am plătit decât 5% din fondurile alocate”, a afirmat dl Irimescu.

Agicultura va beneficia de 21 mld. euro, din 2014
Acesta a adăugat că, în viitoarea programare financiară 2014-2020, România va beneficia de o alocare şi mai mare pentru agricultură şi că aceşti bani vor trebui să se regăsească în mediul rural românesc. Totodată, secretarul de stat a subliniat faptul că fondurile europene nu vor fi accesate fără eforturi, chiar dacă procedurile se vor simplifica şi că vor exista criterii foarte clare de selecţie. „Până în anul 2007, bugetul Ministerului Agriculturii nu a beneficiat de mai mult de 300-400 de milioane de euro, iar din 2014, timp de 7 ani, vom avea alocate fonduri europene în valoare de 21 mld. euro, adică vom ajunge la 3 mld. euro pe an. Aceasta este o sumă de 10 ori mai mare, care va trebui să se regăsească în bunăstarea oamenilor şi a mediului rural”, a spus dl Irimescu. În privinţa potenţialului agricol românesc, secretarul de stat a afirmat că este momentul să se întreprindă ceva, pornind de la principala problemă cu care se confruntă România, şi anume absorbţia slabă a fondurilor europene. „Trebuie să aducem în mediul rural valoare adăugată, prin utilizarea eficientă a fondurilor europene, pentru că aceasta este problema numărul 1 cu care ne confruntăm. Avem o rată de absorbţie care nu este la nivelul la care ne-am fi dorit, de circa 50%. Din cele 8,84 mld. euro, am cheltuit doar jumătate şi ar fi fost bine dacă vorbeam de o rată mai mare. Dar tot timpul vorbim de potenţial. În discuţiile cu omologii din alte state membre, am constatat că toată lumea ştie de potenţialul României. Acum trebuie să vedem cum putem scăpa de acest „blestemat” potenţial. În acest sens, avem o oportunitate extraordinară, care este legată de programarea financiară viitoară 2014-2020”, a afirmat secretarul de stat.

Principala prioritate - dezvoltarea infrastructurii rurale
În opinia dlui Achim Irimescu, dincolo de priorităţile propuse de Comisia Europeană, România trebuie, înainte de toate, să-şi dezvolte infrastructura rurală, pentru a le putea îndeplini. „Dacă ne uităm la priorităţile pe care le are CE în viitorul program de dezvoltare rurală, vedem că, în mare, priorităţile noastre nu se regăsesc. Întâlnim, de exemplu, încurajarea transferului de cunoştinţe şi a inovării, care mi se pare destul de nebuloasă, sau reconstituirea, conservarea şi ameliorarea ecosistemelor. Consider că sunt departe de priorităţile noastre reale. Politica agricolă comună şi programele de dezvoltare rurală vizează 27 de state, însă, în opinia mea, dezvoltarea infrastructurii rurale este principala noastră prioritate. Nu poţi face agroturism, nu poţi face nimic fără infrastructură atât timp cât nu ai şosele sau reţele de apă. Lăsând la o parte cuvântul potenţial, trebuie să vedem că există practic un decalaj. Este clar că pentru noi, în afară de dezvoltarea infrastructurii rurale, sunt foarte stringente măsurile care dispun dezvoltarea fermei. Investiţiile în ferme sunt esenţiale, dar să nu uităm că există un număr mare de ferme care folosesc caii la arat şi la lucrările agricole”, a spus dl Irimescu.

Fermierii ar trebui să participe la creionarea viitorului PNDR
Potrivit secretarului de stat, pentru ca viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 să răspundă cel mai bine necesităţilor reale ale mediului rural românesc, acesta ar trebui dicutat şi realizat cu toţi actorii din domeniu. „Să vedem ce putem face realmente împreună, pentru că avem un an la dispoziţie să ne consultăm cu toţi cei implicaţi în acest sector. Vor fi mulţi bani, dar mai important este cum vom reuşi să cheltuim aceşti bani şi cum vom putea scăpa de birocraţia cu care ne confruntăm. Este extrem de important ca, în toate discuţiile cu noi, să vedeţi esenţa lucrurilor. Din păcate până acum, PNDR a fost determinat să răspundă solicitărilor anumitor grupuri de presiune. S-a dezvoltat bine sectorul vegetal şi mulţi bani s-au îndreptat în această direcţie, însă România importă 50% din carnea de porc, 80% din cea de vită, iar la carnea de ovine 70-80%. Pe viitor, va trebui să ştim exact încotro ne îndreptăm, pentru că riscăm să pierdem bani importanţi”, a declarat dl Irimescu. Totodată, acesta a făcut apel la fermieri să participe la discuţiile privind viitoarea politică agricolă comună, pentru ca acesta să corespundă aşteptărilor lor. „Va trebui să stabilim o listă a priorităţilor, pentru că nu mai putem face greşeala, aşa cum am făcut în actualul program, să le considerăm pe toate priorităţi. Este foarte important să studiaţi propunerile, pentru a veni la noi cu îmbunătăţiri, şi chiar să urmăriţi dezbaterile. Am constatat că foarte mulţi fermieri mari nu cunosc politica agricolă comună. Nu îşi ştiu drepturile, câţi bani ar trebui să primească şi este esenţial ca fiecare dintre beneficiari să ştie aceste informaţii. Mulţi dintre fermieri pot contribui la un viitor PNDR cât mai bun. Dacă România îşi va putea impune punctul de vedere la Bruxelles pe diverse căi, nu doar pe cele oficiale, atunci vom putea implementa în acest program priorităţile noastre”, a afirmat dl Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul MADR.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE