REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Sloi... si la carnea de porc

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
„În 2012, va fi o criză a cărnii de porc!”, aşa începea acest an al secetei, nu doar al pământului, dar şi al fermierului. Cu bune, cu rele, cei buni s-au arătat Buni, cei mai puţin buni au încercat să fie buni. Deşi nu a fost un an bun, orice om îşi pune întrebarea „ce pun pe masa de Crăciun?“. Prezent la a doua întâlnire a forumului pentru agricultură, dl Neculai Apostol ne-a îndrumat ideile spre o viziune pozitivă, cel puţin de moment.

Prezent la a doua sesiune a forumului Focus on Agriculture, specialistul Neculai Apostol, director Kosarom, a adus în discuţie momentele nu chiar glorioase prin care trec oameni de afaceri şi fermieri ca dânsul. Dl Apostol nu a uitat să precizeze de perioada propice pentru sacrificarea porcinelor, dar şi că scumpirea furajelor creşte acest număr de sacrificări. În final, dânsul ne-a convins că „tot răul este spre bine“ şi că preţul cărnii de porc va rămâne neschimbat, cel puţin de sărbători.

Ajutor de la autorităţi?
Probleme sunt şi vor fi, în opinia dl Apostol, care trage un semnal de alarmă autorităţilor. Dânsul spune că ne îndreptăm cu paşi repezi pe o pantă din ce în ce mai negativă şi că nu sunt mulţi cei care vor putea rămâne în picioare pe această piaţă fără o formă de sprijin din partea autorităţilor. Directorul Kosarom a atras însă atenţia că nu este numai un sezon al consumului cărnii de porc, ci este unul şi al taurinelor, dar şi al păsărilor, care, din păcate, ca industrii, trec prin aceleaşi probleme. Dânsul atrage atenţia că, în cazul prelungirii acestei indiferenţe de către autorităţi, repercusiunile pot fi dure, atât pentru fermieri, aceştia fiind nevoiţi să trimită oamenii în şomaj, cât şi pentru populaţie, în sine. În urmă cu mai puţin de o lună, Radu Timiş, patronul Cristim, afirma că preţul la carnea de porc se va scumpi cu 10%, ca urmare a creşterii preţurilor la utilităţi şi furaje. „Noi vom încerca să mărim preţul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situaţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim însă dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul.” Totuşi, dacă atât autorităţile, cât şi fermieri ne induc o stare de calm în privinţa preţului, carnea de porc rămâne cel mai importat produs din gamă, consumul intern situându-se undeva la peste 100.000 de tone numai în acest an. Din păcate, cifra exportului nu este la fel de mare, însă, datorită noilor reglementări, fermierii sunt optimişti în această privinţă şi spun că cifra exporturilor va creşte cât de curând.

Atenţie!
Viorel Agud, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, le atrage atenţia locuitorilor din judeţ, dar şi celor întreaga ţară, în ceea ce priveşte carnea de porc, cea mai comercializată şi mai consumată carne în perioada sărbătorilor de iarnă. „Pentru a preveni infectarea cu Trichinella Spiralis, le recomandăm cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic tuturor porcilor sacrificaţi pentru consum propriu”, declară reprezentanţii DSVSA. Acest examen poate fi efectuat în toate circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului, fiind necesară cantitatea de aproximativ 150 de grame de carne din porcul sacrificat şi crotalia animalului. „În perioada 1-31 decembrie 2012, fiecare circumscripţie sanitară veterinară din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până duminică. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare”, subliniază Viorel Agud, directorul DSVSA. Mai mult, carnea porcilor sacrificaţi în gospodării nu poate fi vândută, iar animalele vii pot fi comercializate numai în târgurile autorizate.

Iulian ANDREI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE