REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soiuri de grâu RWA pentru creșterea productivității

1/7/2023

0 Comments

 
Picture
Pe 14 iunie a.c, ferma Boboc din localitatea Furculești, județul Teleorman, a fost gazda unui eveniment organizat de RWA Raiffeisen Agro România, în cadrul căruia au fost promovate două soiuri de grâu: Klima și Obiwan.
​În deschidere a vorbit Petre Boboc, care a înființat ferma în urmă cu 33 ani și este specializată în producerea de sămânță de grâu încă de la începutul activității agricole. Exploatația se întinde pe 1.400 ha. „Anul agricol 2022 - 2023 este unul atipic. În toamnă am avut secetă iar culturile au răsărit spre iarnă. Am avut noroc că iarna a fost blândă și plantele de grâu și rapiță au vegetat. Nu ne putem plânge că nu am avut ploi în primăvară - acestea au căzut exact atunci când credeam că plantele intră în criză de apă. Au fost precipitații de 10, 12 l/mp, iar în mai au căzut 54 l/mp. Și la această dată am mai avea nevoie, cu toate că unii ar spune că „nu se îngrașă porcul în ajun”, însă eu cred că nici nu slăbește. Așadar, ar fi bună acum o ploaie de 15 - 20 litri/mp. Privitor la soiurile de grâu RWA, pot să spun că le cultivăm pentru prima oară ca să producem sămânță și sperăm la o producție bună.”
 
Prezentarea caracteristicilor noilor soiuri de grâu a fost realizată de Constantin Iancu, manager produs semințe RWA.
Klima este un soi aristat cu o capacitate de producție peste medie în arealele de cultură cu incidență mare de secetă și arșiță. Are o tulpină robustă și elastică care împreună cu talia mică îl face foarte rezistent la cădere și pretabil pentru fertilizare intensă. Tulpina este acoperită cu un strat fin de pruină, iar aceasta reduce transpirația în perioadele de arșiță și face soiul mai tolerant. În anul 2022 această caracteristică a ieșit în evidență în toate fermele unde a fost cultivat, conferind soiului o protecție mai bună la seceta pedologică și aducând spor de producție.
Soiul Obiwan are o capacitate de producție excepțională. Are o plasticitate foarte bună, reușind performanțe remarcabile atât în climat mai blând, cât și în unul arid. Soiul este recomandat pentru cultivare în toate zonele de cultură a grâului în România. Talia mică spre medie a plantelor permite cultivarea în tehnologie intensivă. „Anul trecut, soiul Klima a realizat peste 12 t/ha, în timp ce Obiwan s-a clasat pe primul loc în anii 2021 și 2022 în rețeaua de testare a Forumului APPR, unde au fost testate 45 de soiuri de grâu în 5 locații din țară. Soiul Obiwan este la ora actuală printre cele mai bune soiuri de grâu din piață”, a spus reprezentantul companiei austriece. Cele două soiuri de grâu relativ noi în piața românească sunt timpurii spre semitimpurii, au talie mică spre medie, toleranță foarte bună la bolile specifice și la cădere, având o capacitate de producție ridicată. Soiul de grâu Obiwan prezintă o toleranță superioară la rugini, iar anul acesta rugina galbenă a fost semnalată în lanurile de cereale păioase.
„Rugina galbenă se manifestă ciclic, o dată la 3 - 4 ani în funcție de condițiile din câmp, însă soiurile de grâu prezente astăzi în piață trebuie să aibă o toleranță crescută la această boală și nu numai. Firmele producătoare au această responsabilitate. RWA face teste în toată Europa, având peste 50.000 de ploturi în observație și colaborează cu foarte multe case de genetică pentru a selecta acele soiuri, dar și hibrizi, care au caracteristici îmbunătățite. Acesta este modul prin care RWA aduce cea mai nouă genetică în portofoliul său, pentru fermierii pe care îi deservim în regiunea de sud-est a Europei.
În România suntem o firmă mai nouă, care și-a dezvoltat afacerea în jurul silozurilor pe care le avem în țară, în județele Timiș, Teleorman, Ialomița și Constanța”, a afirmat George Pârvu, director de marketing RWA Raiffeisen Agro România.
În cadrul evenimentului, s-a discutat și despre extinderea portofoliului de produse, urmând ca în scurt timp acesta să cuprindă semințe de floarea-soarelui și semințe pentru culturi de acoperire.
Compania are planuri ambițioase cu privire la creșterea suprafețelor dedicate producerii de sămânță pentru culturile de grâu, orz și porumb - având în acest an 600 de hectare alocate acestei activități și are o bună colaborare cu fermierii români, printre care se numără și familia Boboc, care are o experiența în agricultură și în activitatea de multiplicare de sămânță de peste 30 de ani.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE