REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţii Corteva Agriscience™ pentru combaterea buruienilor

1/4/2019

0 Comments

 
Picture
Cerealele păioase se află într-un stadiu întârziat de dezvoltare, însă, o dată cu încălzirea vremii, buruienile încep să apară şi să concureze cu plantele de cultură, împiedicându-le astfel să se dezvolte armonios. Ca să menţină curate culturile de toamnă, fermierii trebuie să-şi facă un plan de combatere, luând în calcul o serie de aspecte precum spectrul de buruieni prezente, gradul de îmburuienare, eficienţa erbicidelor folosite, profitabilitatea lucrării în sine etc.
„Soluţii pentru combaterea integrată a buruienilor din cultura de cereale“ a fost tema centrală a evenimentelor organizate în această perioadă şi cu care debutează, practic, campania de primăvară 2019 a companiei americane Corteva Agriscience™ - Divizia de Agricultură a DowDuPont. Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience™ România şi Republica Moldova, a vorbit în deschiderea manifestării din 14 martie a.c., organizată la Alexandria, judeţul Teleorman, despre cât de important este pentru cultivatori să ia cele mai bune decizii privitoare la „culturile pe care le păstoresc”. Pentru aceasta, specialiştii companiei caută să-i sprijine, pe lângă produsele inovatoare din oferta comercială: seminţe şi produse de protecţia plantelor, cu sfaturi tehnologice pentru a creşte profitabilitatea activităţii agricole. Compania este axată pe inovare astfel încât hibrizii proprii să fie adaptaţi mult mai bine la schimbările climatice - din ce în ce mai evidente, iar produsele de protecţia plantelor să răspundă aşteptărilor agricultorilor, în acelaşi timp îndeplinind şi cerinţele referitoare la protecţia mediului înconjurător. „Asistăm la condiţii meteorologice neaşteptate care au determinat şi situaţia culturilor de toamnă din acest sezon. În agricultură, ca în oricare domeniu al economiei mondiale, este nevoie de inovaţie. Trebuie să aducem produse noi care să se adapteze la noile condiţii de climă şi sol, să găsim soluţii pentru a produce hrană pentru semenii noştri, iar aceasta cred că este cea mai importantă misiune pe care o avem“, a afirmat directorul de marketing. În opinia sa, fermierii trebuie să ia „deciziile potrivite pe hectarul potrivit“, urmărind, în permanenţă, indicatorii de profitabilitate.

Erbicidare superioară

Ion Mutafa, responsabil pe segmentul de erbicide în cadrul companiei, a trecut în revistă câteva dintre cele mai importante produse folosite la cultura de cereale, precizând faptul că portofoliul de erbicide este larg şi complet şi că, în acest moment, Corteva Agriscience™ este lider de piaţă ca urmare a prezentării sub aceeaşi titulatură a produselor companiilor DuPont şi Dow AgroSciences. În cultura de cereale sunt prezente multe buruieni monocotiledonate, însă unele dintre acestea ridică dificultăţi mai mari în combatere decât altele.

„Până anii trecuţi, iarba vântului era cea mai predominantă buruiană monocotiledonată din cultura de grâu, însă aceasta a fost depăşită de alte două buruieni, ca grad de acoperire şi intensitate: odos (Avena fatua) şi obsiga (Bromus secalinus). O altă buruiană importantă pentru această zonă este coada vulpii, care s-a răspândit mult mai intens în zona de vest a ţării. Agricultorii trebuie să o aibă în vedere pentru că se va extinde în România, în unele ţări din vestul Europei fiind deja cea mai răspândită buruiană şi care a dezvoltat rezistenţă din cauza faptului că s-au folosit erbicide cu acţiune unică. Fermierii trebuie să cunoască faptul că, dacă Vulpia spp trece peste faza de înfrăţire, este greu de combătut. Buruienile graminee sunt mult mai periculoase decât cele dicotiledonate, cauzând pierderi de producţie cuprinse între 60 şi 70%, însă cel mai important aspect este că afectează calitatea seminţelor de cereale. O plantă de odos consumă cât şase plante de grâu“, a susţinut Mutafa. Una dintre soluţiile de combatere prezentate a fost erbicidul sistemic Pallas™ 75 WG, cu aplicare postemergetă, destinat distrugerii buruienilor graminee şi a celor cu frunză lată din cultura de grâu. Produsul, pe bază de piroxsulam şi cloquintocet-mexil, poate fi aplicat primăvara de la stadiul de 2-3 frunze până la stadiul de două noduri. Temperatura optimă de aplicare este între 8 şi 25 grade Celsius. „Este un erbicid cu absorbţie foliară şi de aceea este important ca să fie aplicat pe buruienile răsărite, iar fermierii să fie atenţi la stadiul de dezvoltare al acestora. Primele simptome se observă la 3-4 zile după aplicare, însă efectul complet apare la 2-3 săptămâni. Pentru o eficacitate îmbunătăţită recomandăm utilizarea produsului cu adjuvantul Dassoil 26-2N“, a mai precizat specialistul. Pentru evitarea apariţiei fenomenelor de fitotoxicitate la cultura de grâu s-a făcut recomandarea acordării unei atenţii deosebite amestecurilor de produse de protecţia plantelor. De asemenea, când se aplică un graminicid şi un regulator de creştere trebuie să se respecte un interval de 7 zile între tratamente. Un alt erbicid eficient pentru cultura de grâu este Floramix™, care, pe lângă produsul prezentat anterior, are un spectru mai mare de combatere a buruienilor dicotiledonate.

Un pachet tehnologic avantajos

Pachetul Pixxaro™ SUPER conţine erbicidele Pixxaro™ EC şi Frontal® 75 GD pentru o suprafaţă de 4 ha şi este o soluţie eficientă pentru controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale şi perene în cultura de cereale păioase. Perioada de aplicare este în primăvară, de la faza de trei frunze până la burduf a plantelor, cea optimă fiind când buruienile dicotiledonate sunt răsărite în masă şi se află în faza de 2-4 frunze. Când se prepară soluţia de stropit, se pune în apă Frontal® 75 GD, se amestecă până când toate granulele sunt dizolvate complet, apoi se adaugă Pixxaro™ EC în amestec şi se agită până când se omogenizează. Este o combinaţie de trei substanţe active cu moduri diferite de acţiune ce asigură prevenirea apariţiei fenomenului de rezistenţă. „În Ungaria, Pixxaro™ EC a obţinut derogare pentru combaterea buruienii ambozia în cultura de floarea-soarelui. În momentul de faţă, produsul este standardul pentru combaterea acestei buruieni, care nu reprezintă încă o problemă în România, dar va deveni. Ambrozia este buruiana foarte bine controlată de substanţa activă Arylex Active, care are efect şi asupra altei buruieni care s-a răspândit foarte mult şi care este greu de combătut din cauza stratului de pruină de pe frunze, şi anume Chenopodium“, a afirmat responsabilul pe partea de erbicide în cadrul companiei. Pixxaro™ EC asigură cea mai bună eficacitate împotriva turiţei (Galium aparine), chiar şi în stadii avansate de dezvoltare a buruienii, de maximum 90 cm. De asemenea, are o eficacitate foarte bună asupra unui număr foarte mare de buruieni dicotiledonate problemă din cultura de cereale păioase: Capsella bursa pastoris, Centaurea cyanus, Fumaria officinalis, Galeopsis tetrahit, Lamium purpureum, Polygonum convolvulus, Polygonum aviculare, Stelaria media, Papaver rhoeas, Galium aparine, Veronica spp., Convolvulus arvensis etc. Produsele din pachetul tehnologic se aplică în primăvară, de la faza de trei frunze până la burduf a culturii. Perioada optimă de aplicare este când buruienile sunt răsărite în masă şi se află în faza de 2-4 frunze.

Atenţie şi la boli

În cadrul evenimentului, Ciprian Păcuraru, Customer Technology Specialist Corteva Agriscience™, a vorbit pentru început despre atenţia ce trebuie acordată combaterii bolilor din cultura de grâu. „Anul trecut, la această dată, grâul avea o talie mare, era umiditate în sol şi vorbeam, în special, despre combaterea făinării. Acum situaţia este diferită, nu avem umiditate în sol, grâul este într-un stadiu incipient de dezvoltare şi vorbim, cu precădere, despre septorioză - o boală foliară cu care ne vom confrunta în acest an“, a afirmat reprezentantul companiei. Un fungicid care combate eficient acest agent patogen şi nu numai, având un spectru larg de acţiune împotriva celor mai importante boli ale grâlui (şi rapiţei), este Eminent™ STAR. Produsul conţine două substaţe active, clorotalonil şi tetraconazol, şi poate fi utilizat la grâu începând cu sfârşitul procesului de alungire a tulpinii, până la fenofaza de înflorire completă. Datorită caracteristicilor fizico-chimice diferite ale celor două componente din produs, fungicidul este considerat ca fiind unul dintre cele mai eficace (combinaţia celor două molecule) produse din piaţă. Eminent™ Star are o aderenţă naturală pe frunze şi tulpina plantei tratate. Tetraconazolul conţine în formula sa chimică gruparea „tetrafluoro-etoxi“, acesta făcându-l unic printre fungicidele sistemice din clasa DMI. Acest grup asigură un grad ridicat de sistemie datorită optimizării proprietăţilor sistemice necesare pentru pătrunderea substanţei active în corpul plantei tratate.

„Protecţia sistemică îmbunătăţită“ are ca rezultat o îmbunătăţire a performanţei fungicide în comparaţie cu alte produse. Clorotalonilul este o substanţă activă de contact, cu un mod de acţiune multi-site, prin care combate agentul patogen la mai multe niveluri biochimice. Această caracteristică îi conferă calitatea de a fi considerat un instrument eficient în activităţile de gestionare a rezistenţei. În prezentarea sa, specialistul a făcut recomandarea ca fungicidele să fie aplicate preventiv astfel încât bolile să fie împiedicate să intre în culturile agricole.

Culturi de porumb curate

Combaterea buruienilor din cultura de porumb a fost un alt subiect abordat în cadrul manifestării. Pentru a avea culturi curate s-a recomandat aplicarea erbicidelor Principal® Plus şi Arigo®. Primul produs este un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor graminee anuale şi perene şi a buruienilor cu frunza lată din cultura de porumb. Se aplică în postemergenţă în stadiul de 2-6 frunze ale culturii. Erbicidul este activ împotriva unui spectru larg de buruieni graminee şi buruieni cu frunza lată, anuale şi perene. În cazul îmburuienărilor cu Convolvulus arvensis şi Calystegia sepium, Principal® Plus este mai eficace dacă este aplicat pe buruieni mai dezvoltate (15-20 cm). Pentru Cirsium arvense, cel mai bun moment de aplicare este în stadiul de rozetă cu 4-6 frunze. Sorghum halepense (costrei din rizomi) sau Agropyron repens (pir târâtor) sunt foarte bine combătute dacă au înălţimea de maximum 15 cm. Pentru îmbunătăţirea penetrării frunzei de către substanţele active, mai ales în condiţii de deficit hidric, se recomandă utilizarea produsului Trend® - 250 ml/ha, aflat la pachet cu erbicidul. O altă soluţie de erbicidare a culturii de porumb este Arigo®, un erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţă timpurie a buruienilor graminee şi cu frunză lată, anuale şi perene. Produsul conţine trei substanţe active: nicosulfuron, rimsulfuron şi mezotrione. Se aplică un singur tratament în postemergenţă în faza de 2-6 frunze ale porumbului, cel mai târziu până în stadiul de opt frunze (BBCH 18). Cele mai bune rezultate se obţin asupra buruienilor tinere, aflate în creştere activă, în stadiul de 2-4 frunze şi asupra gramineelor perene până la 15-20 cm înălţime. Precipitaţiile care cad în primele 5-7 zile după aplicare sau irigare îmbunătăţesc eficacitatea şi activitatea reziduală.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE