REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţii de fertilizare CICh

15/10/2018

0 Comments

 
Picture
Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari (CICh) este o societate cu tradiţie în producerea de îngrăşăminte chimice, dar şi un promotor în România al celor mai noi tehnologii pentru fertilizare. În oferta sa comercială se regăsesc produse de calitate, care îi ajută pe fermieri să-şi eficientizeze investiţiile realizate în fertilizanţi şi să obţină producţii agricole superioare.
„Combinatul a fost înfiinţat în anul 1956, a trăit o perioadă de glorie înainte de Revoluţie, fiind lider în producerea de îngrăşăminte fosforice, producând o cantitate de peste 200 mii tone/an. În cadrul combinatului au lucrat peste 3.000 de angajaţi, practic s-a dezvoltat un oraş în jurul acestuia. A urmat apoi o perioadă mai puţin plăcută, de «capitalism sălbatic», când s-a distrus tot ce a fost construit. În domeniul agricol, abia acum se resimte lipsa unui producător semnificativ de îngrăşăminte. În anii ’80, România producea 2,5 milioane de tone de îngrăşăminte şi exporta 50% din cantitate, în condiţiile în care consumul intern era destul de mic. În 2015, după închiderea combinatelor Interagro, producţia autohtonă de îngrăşăminte chimice a atins un minim istoric. Ca urmare a acestei situaţii dezastruoase, s-a creat un gol imens în aprovizionarea pieţei româneşti cu îngrăşăminte chimice, iar mediul agribusiness din România a pierdut de două ori: o dată pentru că producem mai puţin şi importăm mai mult, iar în al doilea rând prin faptul că mulţi oameni au rămas fără locuri de muncă. CICh continuă să fie pe piaţa românească singurul producător de îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor şi să furnizeze servicii complete pentru nutriţia plantelor“, a afirmat Cerasela Achim, director comercial CICh.

Înlăturarea pierderilor de azot cu tehnologia NG

CICh a introdus pe piaţa autohtonă tehnologii care cresc eficienţa fertilizanţilor: tehnologia NG se aplică la îngrăşămintele pe bază de azot sau complexe cu degajare controlată a părţii de azot, iar Amesal la îngrăşămintele pe bază de fosfor sau complexe cu potenţiator de fosfor.

Gama NG cuprinde îngrăşăminte chimice pe bază de azot şi sulf, pelicularizate cu inhibitorul de nitrificare natural N-Guard, care are la bază uleiuri vegetale, cu rol în reducerea pierderilor de azot datorate levigării sau volatilizării şi asigurarea eliberării controlate a azotului în 70-90 de zile, care este astfel pus la dispoziţia plantelor în perioadele critice şi de consum maxim.  Mai mult, tehnologia permite aplicarea azotului în perioada de vegetaţie într-o singură trecere, conducând astfel la reducerea costurilor, dar are şi efect repelent faţă de insecte. „Avem restricţii cu privire la cantitatea de azot substanţă activă administrată per hectar, pentru a evita poluarea apelor freatice cu nitraţi şi nitriţi şi a avea o viaţă mai sănătoasă. Trebuie să ne intereseze modul în care putem creşte eficienţa azotului administrat. CICh are în ofertă îngrăşăminte pe bază de azot cu degajare controlată, la care pierderile sunt înlăturate, iar plantele pot absorbi gradual azotul, pe măsură ce au nevoie. Azotul este cel mai des folosit îngrăşământ şi poate cel mai ieftin (de aici şi corelaţia între cost şi folosirea în exces uneori). În cazul azotului avem însă şi cele mai mari pierderi, fiind elementul cel mai mobil din sol. Când avem temperaturi mari şi umiditate ridicată se înregistrează pierderi prin volatilizare, iar în forma accesibilă plantelor se pierde prin levigare. Putem spune că azotul este un element de nutriţie ieftin doar în aparenţă, iar calculele pot fi eronate şi, mai mult, prin aplicarea lui în exces putem dăuna mediului înconjurător. Cu tehnologia NG, azotul este disponibil plantelor o perioadă lungă de timp, de până la 90 de zile, faţă de 3-4 săptămâni cum este în cazul administrării îngrăşămintelor cu azot convenţionale, care trebuie aplicate în mod repetat. O altă tehnologie de care dispunem pentru protejarea azotului din îngrăşămintele complexe se numeşte NGOOO“, a mai spus reprezentantul combinatului.

Cu Amesal, fosforul devine accesibil plantelor

Un macroelement esenţial pentru dezvoltarea plantelor este fosforul, cu rol în stabilitatea şi calitatea recoltelor. Din păcate, acesta retrogradează în solurile acide sau alcaline şi devine greu accesibil plantelor de cultură. „În funcţie de reacţia solului, absorbţia fosforului se poate bloca în proporţie de 30-70%. Ideal ar fi să lucrăm pentru a creşte calitatea şi fertilitatea solului, să administrăm amendamente care să îi crească randamentul, dar până atunci putem asigura cu tehnologia Amesal, pusă la dispoziţie de CICh, protecţia fosforului astfel încât acesta să rămână disponibil plantelor.“ Amesal este un polimer de sinteză de ultimă generaţie, cu o capacitate de schimb cationic mare. Acesta creează legături cu ionii de fier şi aluminiu prezenţi în terenurile acide şi cu cei de calciu din terenurile alcaline, protejând astfel fosforul, prin evitarea creării de fosfaţi insolubili. Prin tehnologiile dezvoltate, CICh asigură nutriţia plantelor la un nivel superior. „Funcţionăm ca medicii nutriţionişti. Oferim soluţii nutriţionale adaptate cerinţelor plantelor, suntem permanent preocupaţi de eficienţa produselor noastre şi susţinem creşterea valorii adăugate în agricultură“, susţine doamna Achim.

Investiţia în fertilizanţi

Pentru o nutriţie corespunzătoare a culturilor agricole, planul de fertilizare trebuie să urmărească asigurarea tuturor elementelor esenţiale, într-un mod echilibrat, pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor. „Pentru a elabora un plan de fertilizare echilibrat şi eficient economic trebuie să ţinem seama de o serie de elemente estenţiale precum consumul specific de elemente nutritive al culturilor agricole, pH-ul solului, analiza agrochimică sau cartarea solului, urmărind maximizarea producţiei. Niciodată preţul cel mai mic per tona de îngrăşământ nu este edificator, esenţial este să înţelegem ce obţinem în schimb în urma investiţiei realizate“, a subliniat Cerasela Achim, directorul comercial al combinatului.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE