REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţii de nutriţie a plantelor pentru creşterea productivităţii

15/12/2014

0 Comments

 
Picture
Soluţii de nutriţie a plantelor pentru creşterea productivităţii este obiectivul companiei Timac Agro, prin activitatea pe care o desfăşoară în domeniul îngrăşămintelor chimice, prin unicitatea produselor sale şi consultanţa de specialitate pe care o oferă fermierilor români.
„Suntem prezenţi pe piaţa românească din anul 2006 şi încă de la început ne-am propus să fim un factor de progres în agricultură“, a susţinut dl Marius Marica, director de marketing, în cadrul evenimentului organizat de companie la jumătatea lunii trecute. Acesta a susţinut o prezentare privitoare la importanţa principalelor elemente nutritive în dezvoltarea optimă a plantelor şi factorii de care trebuie să se ţină seama pentru eficientizarea lucrării de fertilizare a culturilor agricole.

„Încercăm să particularizăm soluţiile de nutriţie pentru ca plantele să producă mai mult. La fertilizarea cu azot, unde majoritatea fermierilor consideră că este o operaţie uşoară, deşi nu este aşa, trebuie să luăm în calcul nevoile plantei, în funcţie de stadiul de dezvoltare a acesteia, pentru că asimilarea azotului se face sub diferite forme. Dacă la început planta preferă azotul amoniacal, la o fază mai înaintată de vegetaţie prefără azotul nitric. Aşadar, este important să ştim ce formă de azot trebuie să asigurăm plantelor de cultură, în funcţie de faza de vegetaţie. Soluţia pe care noi o propunem în acest sens este produsul Sulfammo. Numele acestui îngrăşământ este chiar mai cunoscut decât numele companiei“, a afirmat dl Marica. Datorită compoziţiei sale, Sulfammo asigură o eliberare treptată a azotului, în funcţie de necesitatea plantelor. Este un produs eficace pentru că permite valorificarea la maximum a azotului, împiedicând pierderile care se pot produce prin levigare şi sub influenţa unor factori de mediu. De exemplu, pe timp de vânt se înregistrează pierderi de azot ureic. De asemenea, azotul nu este bine asimilat nici atunci când este secetă şi avem temperaturi ridicate.

Calitatea recoltelor este asigurată, în mare parte, prin fertilizări echilibrate, iar o producţie de o calitate mai bună înseamnă şi o valorificare la un preţ mai mare. „Grâul de calitate, panificabil, are un preţ cu 15-20% mai mare comparativ cu cel furajer. Este şi în interesul nostru ca agricultorii să obţină un preţ mai bun la valorificarea producţiilor agricole.“ Cu privire la fertilizarea cu fosfor, reprezentantul companiei a precizat că în anul în care s-a deschis filiala în România, piaţa de NPK era în scădere, iar fertilizarea era preponderentă cu azot. Unul dintre motivele acestei situaţii ţine şi de considerente economice, având în vedere faptul că administrarea îngrăşămintelor azotoase este mult mai ieftină decât cea a îngrăşămintelor chimice complexe. „Am vorbit cu fermierii despre importanţa fosforului, care are un rol esenţial în dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. Fără rădăcini puternice nu putem obţine producţii maxime.

Am distrus mitul cum că avem suficient potasiu în sol prin analizele chimice pe care le-am efectuat în toată ţara. Există potasiu în sol, dar este blocat, iar pe noi ne interesează să fie disponibil plantelor.“ În 1990, piaţa de azot, fosfor şi potasiu, substanţă activă, însuma 1,01 milioane de tone, iar în 2006, ea reprezenta doar 300.000 de tone. Între timp, piaţa a crescut, dar şi aşa este sub volumul înregistrat pe pieţele din Europa de Vest. În România se utilizează circa 1-1,4 milioane de tone de îngrăşăminte solide pentru o suprafaţă de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Consumul intern este de 3-4 ori mai mic, comparativ cu cel din Uniunea Europeană.

„În România se administrează 45 kg s.a./ha, iar în ţările din Vest cantitatea este de 150 kg s.a/ha. Am promovat aplicarea de azot, de NPK, iar din 2006 până în prezent observăm o creştere a pieţei de îngrăşăminte chimice: de 40% la azot, 29% la fosfor şi de aproximativ 100% la potasiu. Timac Agro a contribuit şi ea la această creştere, prin consultanţa de specialitate pe care o acordă fermierilor şi pe care va continua s-o acorde, deoarece potenţialul pieţei este mai mare şi în România încă se subfertilizează. Noi nu vorbim doar despre importanţa azotului, a fosforului şi a potasiului, ci şi despre rolul macroelementelor secundare şi a microelementelor în dezvoltarea optimă a plantelor.

Am fost primii în 2006 care am promovat importanţa sulfului la culturile de rapiţă şi grâu, iar acum se află şi în recomandările producătorilor de seminţe. Am promovat administrarea calciului pe solurile cu pH acid, care are rol atât în structurarea solului, cât şi în asigurarea unei bune nutriţii a plantelor. Lipsa calciului conduce la un sistem radicular mai puţin dezvoltat, iar plantele devin mai sensibile în faţa atacului de boli. Am fost, de asemenea, printre primii care am vorbit despre importanţa zincului la cultura de porumb. Azi, după 8 ani pe piaţa românească, majoritatea fermierilor caută pentru cultura de porumb elementul zinc, pentru că este mai important decât o suprafertilizare cu azot. Informăm fermierii despre importanţa microelementelor, cum ar fi borul la cultura de rapiţă. De asemenea, vorbim şi despre sol şi blocajul elementelor nutritive şi venim cu soluţii în acest sens. Îngrăşămintele chimice trebuie în primul rând adaptate la problematica solului.

Întotdeauna recomandăm efectuarea analizelor de sol, ca să dăm agricultorilor o soluţie de fertilizare corectă. Am făcut în ultimii 3 ani analize de sol, pe care le-am trimis la un laborator din Franţa, şi am descoperit că solurile din România sunt bogate în elemente nutritive, dar care, din păcate, nu pot fi valorificate la maximum, pentru că nu avem viaţă microrbiană şi pentru că avem, în cele mai multe cazuri, un sol cu pH acid. Un produs nou lansat, care va înlătura aceaste problematici, se numeşte Physiomax. De multe ori solul este o bancă de nutrienţi, care, din păcate, nu este folosită de către plantă şi este păcat. Cu ajutorul acestui produs, nutrienţii din solul acid vor fi disponibili pentru plantă. Totodată, vorbim despre fiziologia plantei, despre rădăcinile plantelor şi avem produse care stimulează dezvoltarea radiculară. Avem produse care rezolvă, pe lângă partea de nutriţie, şi problemele legate de fiziologia plantei. Timac Agro oferă soluţii de fertilizare complete, care ţin seama de nutriţia plantelor şi de sol. Putem afirma că, după 8 ani de activitate în România, suntem lideri în expertiza nutriţiei vegetale. Consider că suntem lideri şi pe partea de inovaţie, deoarece în toate gamele noastre avem produse care aduc plusvaloare, astfel încât fermierii să poată obţine producţii mari, de calitate, şi să progreseze“, a susţinut dl Marius Marica, director de marketing al Timac Agro România.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE