REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţii DuPont privind genetica şi protecţia superioară a culturilor agricole

15/2/2017

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul lunii ianuarie, companiile DuPont România şi DuPont Pioneer i-au invitat pe colaboratori, agricultori şi distribuitori să participe la evenimentul anual devenit deja tradiţie, unde fermierii află la început de sezon noutăţile din portofoliul de seminţe şi din cel al produselor de protecţia plantelor.
Evenimentul a avut loc la Hotel Alpin din Poiana Braşov, la data de 26 ianuarie, la două zile după sărbătorirea Micii Uniri, ocazie cu care dl Vasile Iosif, director general al DuPont România, a dorit să transmită faptul că prin unire şi colaborare se pot realiza multe lucruri pozitive. „Colaborarea cu fermierii nu poate să ducă decât la rezultate benefice şi astfel lucrurile să avanseze în agricultura românească. Se vorbeşte mult despre schimbare, ea este omniprezentă, nu trebuie să ne opunem şi ideal ar fi să găsim calea de a fi în beneficiul nostru“, a susţinut dl Iosif. Astăzi, modul în care se face agricultura a evoluat. Fermierii performanţi apelează la o genetică superioară, capabilă să răspundă mai bine factorilor limitativi, folosesc produse de protecţia plantelor inovatoare care asigură o eficienţă ridicată în combatere şi sunt prietenoase cu mediul înconjurător sau utilizează tehnică agricolă ghidată prin satelit.

Produse fitosanitare mai bune, mai sigure şi mai „verzi“
DuPont investeşte 3 milioane de dolari pe zi în cercetare şi dezvoltare, iar la fiecare două zile patentează un produs. 62% din bugetul total destinat cercetării este alocat pentru agricultură. Compania a primit foarte multe premii de la organizaţii independente pentru inovaţia adusă în acest domeniu. Ambiţiile sale nu se opresc însă aici, aceasta doreşte să creeze holdingul DuPont, în urma fuziunii mult aşteptate cu compania Dow Agro Science. „Suntem în plin proces de aprobare la Comisia Europeană, iar după crearea acestui holding, în maximum 18 luni, vom înfiinţa trei companii distincte, şi anume AgCo, SpecCo şi MatCo. AgCo va fi compania specializată pe agricultură şi va deveni lider la nivel global, cu un portofoliu format din 50% sămânţă şi 50% produse de protecţia plantelor. Suntem pregătiţi să aducem molecule noi în piaţă şi vom veni cu un portofoliu diversificat pe toate segmentele, însemnând insecticide, fungicide şi erbicide. Aceste produse vor fi mai bune, mai sigure şi mai «verzi»“, a susţinut invitatul special al evenimentului, dl Piotr Gill, director general DuPont Protecţia Plantelor pentru Europa Centrală. Unul dintre cele mai noi produse inovatoare ale companiei DuPont este fungicidul Zorvec, cu substanţa activă oxathiapiprolin, folosit cu precădere la culturile legumicole, viţa-de-vie, cartofi şi alte culturi speciale. Produsul nu este încă înregistrat în Europa, el este în plin proces de omologare pentru această regiune. „Pe piaţa din România va fi lansat în 2018-2019 şi va fi prezent atât ca moleculă independentă, cât şi în amestecuri. Anul trecut, produsul a fost premiat pentru inovaţia sa. Suntem nerăbdători să vedem produsul Zorvec în utilizare“, a mai adăugat dl Gill.

România înregistrează randamente agricole scăzute
Accesul fermierilor la inovaţie este important în condiţiile în care piaţa este liberă, iar concurenţa acerbă. „Este o piaţă globală şi sunteţi în competiţie cu ceilalţi fermieri din lume. Populaţia creşte şi, potrivit estimărilor în 2050, vom fi 9 mld. locuitori. Terenul agricol este o resursă limitată. În Brazilia, pădurile se defrişează şi în fiecare an sunt trecute în circuitul agricol circa un milion de hectare. Această resursă se va epuiza şi îndrăznesc să spun că în România este deja epuizată. Cu mai mulţi ani în urmă aveam 9,4 milioane de teren agricol, iar astăzi vorbim de 8,2 milioane ha, deoarece am extras din terenul agricol o bună parte pentru a construi case, depozite etc. Pentru că nu mai putem creşte suprafaţa agricolă, am putea lucra mai mult la ceea ce înseamnă productivitatea pe hectar. (...) Cei care fac politicile agricole în România, şi mă refer la Ministerul Agriculturii, ar trebui să se aplece mai mult spre creşterea productivităţii agricole. Suntem mândri că avem cea mai mare producţie de floarea-soarelui sau a doua producţie de porumb din Uniunea Europeană, însă am obţinut aceste rezultate datorită unui avantaj: suprafaţa mare pe care o cultivăm, dar cu o productivitate scăzută. Nu este important să ai 2,4 milioane ha de porumb şi să recoltezi 8,7 milioane de tone, când poţi avea o suprafaţă mult mai mică, cum are Ungaria, de 1,2 milioane ha, dar cu o productivitate mai mare la hectar. România are o producţie medie la porumb de 3,7 t/ha, pe când Ungaria obţine o recoltă medie de 5,7 t/ha. La nivelul Uniunii Europene, producţia medie la cultura de porumb se situează la un nivel de 7,2 t/ha. Ne încăpăţânăm să cultivăm suprafeţe mari, să nu folosim sămânţă hibridă, să nu tratăm corespunzător şi la final exportăm producţia agricolă pentru că nu avem un plan de a o procesa şi a aduce valoare adăugată“, a susţinut dl Iosif, director general al DuPont România.

„Vă provocăm  la performanţă!“
Privitor la productivitatea scăzută pe unitatea de suprafaţă realizată de România la culturile agricole a vorbit şi dl Jean Ionescu, director general al operaţiunilor comerciale DuPont Pioneer România & Republica Moldova. „Din păcate, suntem singura ţară din Europa care încă mai foloseşte sămânţă necertificată la cultura de porumb. Avem o suprafaţă de circa 900 mii de hectare cultivată cu sămânţă din pătul. În Bulgaria, întreaga suprafaţă este cultivată cu sămânţă hibridă şi astfel au o productivitate la hectar mai mare decât a noastră“, a precizat acesta.

Domnul Ionescu a prezentat o situaţie la nivelul ţării, pe regiuni, în ceea ce priveşte folosirea seminţelor de porumb necertificate la înfiinţarea culturii. Aproximativ 30% din suprafaţa cultivată cu porumb este semănată cu sămânţă necertificată. Moldova şi Oltenia sunt regiunile cu cel mai mare procent, ceea ce, invariabil, are impact negativ asupra performanţei agricole. În schimb, în sud-estul şi estul ţării se obţin rezultate superioare mediei naţionale. Ca o comparaţie, în Statele Unite ale Americii s-a obţinut la porumb o producţie medie de 11 t/ha, în 2016. „Fermieri români, vă provocăm la performanţă! România poate să realizeze performanţe ridicate la această cultură. Avem exemple de fermieri care obţin 18-20 t/ha. Pioneer pune la dispoziţia agricultorilor hibrizi excepţionali din punct de vedere genetic. Avem peste 100 de centre de cercetare, iar scopul companiei este acela de a identifica şi de a dezvolta plante cu toleranţă cât mai ridicată la secetă.  Nu vă ascund faptul că pieţele cu climat arid şi semiarid sunt dominate, inclusiv piaţa din România, de hibrizii de porumb din gama AQUAmax, folosiţi atât în sistem irigat, cât şi în sistem neirigat. În România, suntem compania numărul 1 la culturile de porumb, floarea-soarelui şi soia. Este o mândrie pentru noi faptul că, prin specialiştii noştri şi produsele pe care le punem la dispoziţie, am obţinut aceste rezultate. De asemenea, avem la Afumaţi cea mai mare staţie de seminţe din Europa de Est, a doua ca mărime din Europa, unde ambalăm circa 1,7 milioane de saci. Suntem cea mai mare companie din România care investeşte şi în cercetare. Este o mândrie pentru noi că o mare parte din hibrizii şi soiurile pe care le vindem în România sunt rezultatul muncii cercetătorilor noştri“, a spus dl Ionescu.

La cultura de porumb au fost recomandaţi hibrizii din grupa premium, respectiv Optimum AQUAmax, în special P9241 (FAO 330), care are caractere agronomice excepţionale şi „o rată de câştig de peste 85% în faţa competitorilor“, a precizat directorul comercial. Cel mai bine hibrid vândut în România, creat special pentru condiţii de climă excesiv continentală, este P9903 (FAO 360), care răspunde excelent la o tehnologie medie şi ridicată şi poate fi o bună alegere pentru fermierii români. „Suntem convinşi că vom reuşi în acest an să avem, din cele 1,5 milioane ha cultivate cu sămânţă hibridă, peste 120 mii ha semănate cu hibridul P9903“, a mai adăugat directorul comercial al companiei. Alte recomandări pentru cultura de porumb au fost hibrizii P8567, P9074, P9537, P9721, P9900 şi P0937. Ultimul hibrid, comercializat începând cu acest an în România şi de doi ani în Europa, se pretează excelent cultivării în sistem irigat. Hibridul de porumb P9537 se caracterizează printr-o viabilitate ridicată a polenului la temperaturi de 36-37 grade Celsius. „Se diferenţiează de alţi hibrizi prin faptul că are procentul cel mai ridicat de viabilitate a polenului la temperaturi ridicate, iar capacitatea de explorare a sistemului radicular este peste media hibrizilor semitimpurii din România“, a menţionat dl Ionescu. Cu privire la cultura de floarea-soarelui, reprezentantul Pioneer a afirmat că va rămâne una dintre cele mai rentabile culturi, la care preţul de valorificare, anul acesta, poate fi de 1,6-1,7 lei/kg. „Va fi cultura regină din acest an. Mulţi fermieri aplică o tehnologie performantă, cu rezultate bune, chiar dacă se practică o rotaţie scurtă.“

Principalii hibrizi de floarea-soarelui Pioneer, care domină piaţa, sunt P64LE25 şi P64LE99. „În următorii doi ani, la floarea-soarelui sperăm să depăşim o cotă de piaţă de 50%. Cei doi hibrizi fac parte dintr-o gamă de produse pe care Pioneer a reuşit s-o introducă în Bazinul Mării Negre, o genetică care are o infuzie de mai multe gene pentru a-i conferi performanţe ridicate în condiţii de secetă şi arşiţă. P64LE99 este hibridul cultivat de 3 ani în proporţie de 100% în Insula Mare a Brăilei. Nu veţi vedea niciodată plante căzute, deoarece hibridul P64LE99 are o genă care îi determină o creştere stabilă. La cultura de rapiţă, ocupăm locul 2, dar distanţa faţă de competitor nu este mare. În portofoliu, pe lângă cei doi hibrizi consacraţi, PT234 şi PT225, avem şi un hibrid foarte rezistent la scuturare. Anul acesta, rapiţa va fi de departe cea mai profitabilă cultură. La cultura de soia, avem patru varietăţi, însă nu recomandăm această cultură acolo unde nu sunt irigaţii sau în zone care nu au o bună pluviometrie. La lucernă, avem trei soiuri care se diferenţiează prin rezistenţă ridicată la iernare şi performanţă. Este rolul companiei noastre să aducem cea mai performantă genetică la poarta fermei dvs.“, a mai adăugat dl Ionescu, reprezentant DuPont Pioneer.

Aplicaţie DuPont pentru identificarea buruienilor
Despre acest serviciu gratuit a vorbit dl Teodor Chelaru, director de marketing DuPont Pioneer. Aplicaţia reprezintă un instrument de sprijin pentru fermieri în identificarea rapidă a buruienilor din cultura de cereale şi găsirea unor soluţii optime de combatere propuse de compania DuPont. Aplicaţia, denumită Evalio AgriXpert, are patru părţi majore: identificarea buruienilor, suport tehnic de la experţii DuPont pentru situaţiile în care fermierii nu reuşesc să identifice buruienile din câmp, produse DuPont pentru combaterea buruienilor şi secţiunea de noutăţi şi sfaturi privind combaterea integrată şi alte practici agricole. O altă aplicaţie destinată utilizatorilor produselor DuPont este Bonus DuPont care oferă fermierilor posibilitatea să obţină reduceri însemnate de preţ. Agricultorii interesaţi se pot înscrie pe platforma online a companiei, iar perioada de înscriere pentru campania de primăvară durează până la sfârşitul lunii mai 2017.

Strategii DuPont de combatere
Această secţiune a evenimentului a fost susţinută de dl Ion Săvulescu, director tehnic DuPont România. Domnia sa a trecut în revistă produsele de protecţie ale companiei recomandate pentru principalele culturi agricole şi a prezentat pe larg cel mai nou erbicid destinat combaterii buruienilor la cerealele păioase - Tripali. Este un erbicid sistemic, absorbit în special prin frunze şi mai puţin prin rădăcină, este rapid translocat la nivelul meristemelor de creştere şi creşterea buruienilor încetează rapid. Necrozarea buruienilor apare după 10 zile de la aplicare, iar cerealele prezintă toleranţă totală faţă de acţiunea erbicidului. Combate uşor buruienile problemă precum turiţa, pălămida, samulastra de floare sau rapiţa. Produsul poate fi aplicat în toamnă sau primăvară, de la răsărire până la deschiderea ultimei frunze a cerealelor, nu prezintă rezidualitate, temperatura de aplicare trebuie să fie de peste 5 grade Celsius şi cu tendinţă de încălzire. Erbicidul este compatibil cu fungicidele şi fertilizanţii folosiţi la tratamente. Doza recomandată este de 40-50 g/ha în 150-400 l apă/ha.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE