REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţii Monsanto pentru creşterea randamentului la cultura de porumb

15/9/2016

0 Comments

 
Picture
Monsanto România a organizat la data de 25 august a.c., la Centrul de Excelenţă de la Ruse (Bulgaria), un eveniment de amploare pentru a propune fermierilor soluţii tehnologice de creştere a randamentului şi  implicit a profitului la cultura de porumb. Prezentările au fost complexe, cu informaţii preţioase care vor ajuta agricultorii să exploateze mai bine potenţialul de producţie al hibrizilor de porumb Dekalb.

Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a patru zile, sub deviza „Poţi mai mult cu Dekalb“ şi a reunit peste 450 de fermieri bulgari şi aproximativ 200 de români. Pe platforma demonstrativă a companiei, ce se întindea pe 10 ha, au avut loc prezentări privind agricultura de precizie, tratamentele aplicate seminţelor, irigarea prin picurare, soluţii genetice pentru combaterea arşiţei şi a secetei şi s-au oferit multe alte informaţii tehnice de către firmele partenere - BASF, Netafim, NIK, Toyota şi YARA.   S-a discutat despre alegerea şi poziţionarea corectă a hibrizilor de porumb Dekalb, în funcţie de mediul de producţie din ferme şi identificarea corectă a acestuia, despre portofoliul hibrizilor toleranţi la arşiţă şi secetă din grupa HD, semănatul de precizie şi avantajele sale, precum şi despre utilizarea tehnologiei GPS pentru aplicarea unei rate de semănat variabile şi nu numai. Toate aceste informaţii au fost furnizate cu scopul creşterii eficienţei agricole.  În cadrul manifestării, grupul de jurnalişti a fost condus de dl Daniel Stanciu, director de marketing şi strategii al Monsanto pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

„La acest eveniment dorim să oferim soluţii pentru creşterea profitabilităţii în fermele agricole. Nu vom face doar o prezentare a hibrizilor de porumb Dekalb, aşa cum fermierii erau obişnuiţi, ci, mai mult decât atât, vom vorbi despre poziţionarea corectă a hibrizilor în funcţie de mediul de producţie, care poate să fie de nivel scăzut, mediu sau ridicat, despre densităţile recomandate şi randamentul şi profitul ce pot fi obţinute dacă se respectă recomandările noastre“, a susţinut reprezentantul companiei. Conform acestuia, clasificarea mediului de producţie s-a efectuat luând în calcul, în special, producţia medie obţinută: până la 7 t/ha - mediu de nivel scăzut; între 7 şi 11 t/ha - nivel mediu, iar la producţii de peste 11 t/ha - nivel ridicat. Pentru această clasificare s-a ţinut seama şi de alţi factori cum sunt cei climatici, pedologici, de norma de îngrăşăminte chimice aplicată ş.a.m.d.

„Am luat în calcul toţi factorii limitativi care influenţează nivelul de producţie la cultura de porumb. În fermele agricole pe care le vizităm identificăm, în primul rând, nivelul mediului de producţie şi facem o recomandare cu privire la hibrizii care s-ar preta pe acel tip de sol şi la tehnologia pe care ar trebui s-o aplice fermierii pentru a obţine cel mai bun randament. Din experienţa ultimilor ani am observat că fermierii cumpără produse bune, aplică anumite tehnnologii, dar trebuie să acorde importanţă şi anumitor detalii, cum ar fi textura solului şi tipul de sol. De asemenea, este foarte importantă densitatea în funcţie de tipul de sol. Creşterea densităţii pe un sol nisipos afectează producţia şi profitul, însă pe un sol luto-argilos duce în mod automat şi la creşterea profitabilităţii. În cadrul vizitelor pe care le facem purtăm o întreagă discuţie cu fermierii privind densitatea optimă de semănat. Fiecare fermier îşi cunoaşte solul şi de aici putem porni pentru a creşte performanţele la nivel de fermă“, a susţinut dl Stanciu.

Hibrizi toleranţi la secetă şi arşiţă
În România, fenomenele de arşiţă şi secetă sunt destul de frecvente, iar posibilitatea irigării culturilor agricole este limitată. În acest context, fermierii au la dispoziţie puţine mijloace pentru a face faţă provocărilor climatice. Alegerea hibrizilor toleranţi la aceste fenomene reprezintă un instrument util pe care agricultorii îl pot utiliza, având în vedere faptul că cercetarea aduce an de an hibrizi noi, cu caracteristici mult îmbunătăţite. Hibrizii de porumb din grupa HD creaţi de compania americană au un sistem radicular puternic, explorează solul la adâncimi mai mari, putând astfel să asimileze mai bine apa şi substanţele nutritive din sol. Noua genetică la cultura de porumb are o bună stabilitate în condiţii climatice dificile, iar testele prezentate de companie susţin acest lucru. „Oferim o genetică premium şi fermierii trebuie să vadă avantajele sale în fermele agricole. Hibrizii de porumb Dekalb HD sunt toleranţi la secetă şi arşiţă, au o bună polenizare şi un grad ridicat de umplere a boabelor, precum şi rădăcini puternice care asigură o bună asimilare a nutrienţilor şi a apei. În cadrul evenimentului prezentăm câteva calcule legate de profitabilitate tocmai pentru a demonstra superioritatea hibrizilor Dekalb HD în comparaţie cu alţi hibrizi din piaţă. Testele efectuate în condiţii de secetă de specialiştii noştri arată o diferenţă de producţie de aproximativ 3-5% faţă de hibrizii concurenţei“, a afirmat directorul de marketing.

Un semănăt de precizie pentru o cultură uniformă
În cadrul manifestării a fost expusă o secţie de semănătoare echipată cu un dispozitiv care permite obţinerea unei precizii sporite în efectuarea acestei lucrări. „Cu o semănătoare clasică, la o viteză de lucru de 8 km/h, se înregistrează 89 de greşeli, însemnând goluri sau două seminţe în acelaşi loc, iar o semănătoare de precizie face doar 18 greşeli. Este o diferenţă de 71 de plante, care înseamnă pierdere de producţie. Fermierul poate să considere că a setat semănătoarea clasică la o densitate de 65.000 pl/ha, însă, în realitate, nu este aceasta. Ceea ce este interesant este faptul că la semănătoarea de precizie putem urmări de la distanţă, de pe o platformă digitală, evoluţia semănătorii din câmp. Semănatul se realizează la aceeaşi adâncime, ceea ce înseamnă o răsărire uniformă şi plante uniforme. În funcţie de dimensiunea fermei, echipamentul poate să se amortizeze într-un singur an numai din diferenţa de profit, care este de 7%, comparativ cu cel realizat cu o semănătoare clasică“, a mai adăugat dl Stanciu.

Alte subiecte interesante abordate au fost cele legate de utilizarea sistemelor GPS pentru a creşte performanţa în agricultură. Folosirea hărţilor digitale, care cuprind o serie de informaţii privind textura solului, producţiile obţinute etc., este utilă şi pentru a realiza o densitate variabilă la semănat, în funcţie de potenţialul fiecărei microzone specifice a câmpului. În opinia specialiştilor Monsanto, prin asocierea densităţii hibrizilor cu potenţialul de producţie al fiecărei microzone specifice a câmpului, fermierii îşi pot creşte rata de recuperare a investiţiei făcută în seminţe.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE