REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţii româneşti pentru eficientizarea sectorului de agribusiness

1/9/2020

0 Comments

 
Picture
În cadrul unui eveniment online desfăşurat la sfârşitul lunii iulie a.c., organizaţia Impact Hub Bucharest. care susţine dezvoltarea antreprenorială a iniţiativelor cu impact pozitiv în diferite ramuri ale economiei. a făcut cunoscute patru proiecte de start-up din cadrul programului Food & Agri Tech Challenge, acestea oferind soluţii pentru creşterea eficienţei în ferme.
România este cunoscută pentru resursa umană extrem de valoroasă, specializată în zona IT. Iar acum tot mai des sunt pronunţate noţiuni precum digitalizarea şi inovarea, iar fermerii sunt încurajaţi, inclusiv prin programe europene de finanţare, să le transpună în activitatea lor. Sunt antreprenori români care au dezvoltat diferite soluţii şi produse ce pot constitui un element de noutate pentru fermieri, însă urmăresc să aducă plusvaloare sectorului agricol. În plus, unele dintre propuneri sunt inspirate chiar din experienţa proprie, ceea ce le certifică utilitatea. În rândurile care urmează vă invităm să descoperiţi soluţiile propuse de câţiva dintre întreprinzătorii români, dornici să prezinte sectorului agricol produse 100% autohtone.

Agritech Center - o piaţă online dedicată industriei agribusiness 

Acest marketplace pune în contact cumpărătorii şi vânzătorii de produse agricole, inputuri, echipamente şi servicii pentru agricultură. Platforma poate găzdui plăţi online între cumpărător şi vânzător, opţiuni de verificare a calităţii produselor şi servicii logistice. Se doreşte a fi o platformă dinamică, un loc în care toate tranzacţiile sunt facilitate, sigure şi, mai ales, un loc în care toate noutăţile din domeniu sunt centralizate. Iniţiatorul platformei, Adrian Badea, consideră că poate exista în viitor o criză alimentară pe fondul creşterii populaţiei globale şi a schimbărilor climatice. De aceea, pentru a minimiza riscul insecurităţii alimentare este necesară eficientizarea comerţului şi a lanţurilor de aprovizionare şi de logistică, pe lângă adoptarea biotehnologiilor şi a instrumentelor agriculturii de precizie. „Prin eficientizarea comerţului mă refer la scăderea costurilor şi accesul tuturor la o piaţă transparentă şi eficientă.

În această direcţie ne îndreptăm şi noi cu platforma pe care am dezvoltat-o. Consider că există o inerţie şi o rezistenţă la schimbare, iar din acest motiv actorii adoptă greu noile tehnologii, noile oportunităţi şi cred ca în mare parte este şi vina noastră pentru că nu reuşim să ne facem produsul înţeles. Dacă vorbim în termeni tehnici şi dacă acestea nu se transformă efectiv într-un câştig pentru exploataţie, nu o să reuşim să ajungem uşor la fermieri. Odată însă ce o soluţie a fost validată de o persoanămai cunoscută din domeniu atunci este adoptată în grup de cei mai mulţi. De multe ori începutul este foarte greu.

Din punctul nostru de vedere, în ultimele 6 luni am progresat foarte mult, am început să listăm produse în platformă, suntem deschişi la colaborare cu actorii din agribusiness, 
vom lansa o aplicaţie pentru telefonul mobil, iar până la finalul anului ne dorim să fie dezvoltate şi funcţionale toate caracteristicile platformei pentru că vrem să adăugăm mai multe produse şi servicii la aceasta.“

Solarino - o soluţie completă de automatizare a serelor 

Prin intermediul acestei soluţii se eficientizează procesul de administrare a serelor şi creşte calitatea producţiei agricole, prin controlul strict al microclimatului din seră şi a parametrilor necesari ca plantele să crească sănătos. Mai mult, pe telefonul mobil se poate urmări starea parametrilor serei şi a plantelor, ei fiind stocaţi pe termen lung într-o bază de date. Tot prin intermediul telefonului mobil pot fi reglaţi anumiţi parametri (temperatură, iluminare, umiditate, ventilaţie etc.), în funcţie de cerinţele culturii respective. Adrian Chicireanu, dezvoltatorul soluţiei, a afirmat: „Cuvintele de bază sunt digitalizarea şi automatizarea deoarece acestea înseamnă creşterea eficienţei. Eficienţa înseamnă să produci mai mult, mai sănătos şi cu mai puţini bani. Solarino este pentru fermele de sere din România un ajutor cert pentru că intervine într-o activitate repetitivă a fermierului: deschiderea ferestrelor de câteva ori pe zi, în funcţie de temperatură şi vânt; irigarea, care de multe ori poate să se facă defectuos; umbrirea, care pentru anumite culturi este foarte importantă şi care trebuie să se facă după o anumită perioadă de expunere la soare; ventilaţia ş.a.m.d.

Au fost cazuri în aceşti ani când în mijlocul verii au venit furtuni puternice şi au distrus multe sere. Solarino poate preveni aceste probleme deoarece intervine în timp real şi, în funcţie de viteza vântului, închide serele şi nu se mai ajunge la distrugerea lor. Un alt aspect important al soluţiei este faptul că toate informaţiile sunt transmise pe telefonul mobil al fermierului şi acesta le poate urmări şi optimiza procesul de creştere a plantelor.“ Referitor la deschiderea proprietarilor de sere la astfel de soluţii, Chicireanu a declarat că mentalitatea producătorilor se schimbă greu pentru ca ei continuă să creadă că tehnologia nu este un aspect foarte important, însă atunci când le sunt explicate beneficiile pe care le pot avea atitudinea lor se schimbă. „Ne dorim ca acestă soluţie să nu fie doar pentru piaţa românească, ci şi pentru cea europeană şi să ne putem mândri cu un produs 100% românesc.“

BeeLog - un sistem hardware şi software dedicat sectorului apicol 

Această soluţie digitală, dezvoltată de apicultorul Gabriel Postolache, permite automatizarea şi gestionarea eficientă a stupinelor. Cu ajutorul acestui produs starea de sănătate a albinelor este monitorizată în permanenţă şi astfel pot fi preîntâmpinate diferite probleme de ordin sanitar. În interiorul stupilor sunt introduşi diferiţi senzori pentru a identifica cu rapiditate şi în timp real diverse probleme care pot să apară, astfel încât apicultorii să poată lua măsurile necesare pentru asigurarea bunăstării familiilor de albine. Apicultorii pot primi notificări rapide atunci când apar anomalii în stup, toate fiind identificate de senzorii implementaţi în cadrul sistemului şi pe baza analizei cronologice a problemelor pe care le întâmpină un crescător în mod normal pe parcursul anului în stupină. „Pentru dezvoltarea produsului, am purtat multe discuţii cu apicultorii din asociaţie, dar şi cu alţi crescători de albine. Pe partea de hardware, am discutat mult despre ce anume trebuie să monitorizeze.

De exemplu, dacă vedem o ridicare a temperaturii din interiorul stupului înseamnă că matca a început să depună ouă. Putem spune concret dacă va fi o producţie de nectar din floarea de salcâm sau nu în condiţiile în care temperatura exterioară pe parcursul nopţii nu depăşeşte 10 grade şi atunci apar iar alte probleme. Dacă în timpul zilei sunt temperaturi de peste 33-35 ̊C, nectarul dat de floarea de tei poate să fie toxic şi să îmbolnăvească albinele. Se poate anticipa roirea prin monitorizarea frecvenţei din interiorul stupului şi anume dacă există o creştere 
bruscă în parametrii de frecvenţă există clar o problemă, având în vedere perioada cronologică când se întâmplă aceasta.

Există chiar şi posibilitatea identificării roirii şi chiar captarea sunetului specific emis de regină în momentul în care cheamă albinele cu care urmează să roiască. Este un studiu permanent chiar şi după ce ieşim cu produsul pe piaţă, atât pe partea de apicultură staţionară, cât şi pentru cea pastorală.“ România este al doilea cel mai mare producător de miere din UE şi cea mai mare parte din cei aproape 2 milioane de stupi sunt gestionaţi în mod tradiţional. Noile tehnologii pot simplifica şi îmbunătăţi activitatea apicultorului. „Sistemul pe care noi îl propunem este prima soluţie românească de acest gen din domeniul apicol. Împreună cu CBN Agro Tech venim pe piaţă cu o soluţie concretă.“

VetFast - aplicaţie ce conectează crescătorii de animale cu medicii veterinari 

Această soluţie oferă asistenţă medicală veterinară în mediul rural şi a pornit tot din nevoia de a îmbunătăţi activitatea. „Platforma şi-a dorit să identifice problemele reale ale crescătorilor de animale şi putea face acest lucru doar dacă reuşea să comunice cu crescătorii în mod direct. Astfel am luat pulsul acestora, ca să vedem care sunt problemele lor şi am observat că au o strânsă legătură cu reacţia medicilor veterinari din zona lor - o reacţie care, în general, este lentă din diverse motive, iar timpul de reacţie al acestora poate fi determinant pentru sănătatea animalului. Totul a pornit de la situaţiile cu care noi ne-am confruntat. Planurile noastre merg în direcţia de simplificare a lucrurilor pentru crescătorii de animale şi acum suntem în faza de proiectare a unui sistem de monitorizare cu senzori de temperatură, de mişcare şi localizare a sănătăţii animalelor, astfel încât în momentul în care primim informaţii că animalul dă semne de îmbolnăvire sau iese din parametrii normali medicul veterinar să fie anunţat şi să poată lua o decizie rapidă pentru ca pierderea în fermă să fie foarte mică sau costurile pentru ca sănătatea animalelor să revină la parametri optimi să fie scăzute.

În această idee, dorim să atragem fonduri pe partea de cercetare, pentru că singuri nu vom putea susţine acest proiect pe termen foarte lung, este clar că ne trebuie parteneri puternici pentru că aceste soluţii de monitorizare vor ajuta nu numai fermierii mici, dar şi pe cei mari şi chiar şi pe cei din afara ţării. Vom începe de aici, dar ne dorim să fim o concurenţă puternică şi pe piaţa internaţională“, a spus Alexandru Pavel, fondatorul VetFast.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE