REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluții tehnice Falc pentru o agricultură durabilă

15/2/2023

0 Comments

 
Picture
​Compania italiană Falc este o afacere de familie și este specializată încă din anul 1960 în producerea echipamentelor pentru întreținerea și prelucrarea terenului, având în gamă tocători, grape rotative, freze rotative, pluguri rotative, utilaje de săpat și pentru semănatul în benzi (strip-till). O caracteristică a utilajelor Falc este aceea că sunt acționate prin ax cardanic, ceea ce le face precise în lucru. Totodată, echipamentele Falc sunt pretabile pentru practicarea unei agriculturi mai prietenoase cu mediul, fără a afecta randamentul culturilor.
​Un brand cunoscut
Falc este prezentă pe piețele europene - în principal în Franța, Marea Britanie și Spania, dar mai ales pe alte continente, deoarece 85% din producție merge în țări precum SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă etc. Pe piața din România brandul Falc este cunoscut de mai bine de 40 de ani, datorită echipamentelor de săpat construite, extrem de fiabile și cu un feed-back pozitiv din partea agricultorilor.
„Tatăl meu, Piero Zama, este cel care a înființat compania și a avut o piață bună în România, în special pentru utilajele de săpat. În ultimii 2 - 3 ani am început să ne reorganizăm prezența în România și sperăm că treaba pe care am făcut-o ne va ajuta să creștem mai mult în următorii ani”, a susținut Paolo Zama, director general Falc.
Marius Mitra, Export Manager pentru marca Falc în România, a declarat: „Pe piața românească am vândut foarte bine utilajele de săpat – care sunt foarte cunoscute în România pentru că mulți ingineri și mecanici din generațiile mai vechi se școleau pe acestea, primele modele fiind aduse în țară încă din anii ‘70.”
 
Plugul rotativ capătă interes
„Am început colaborarea cu Falc în urmă cu 1 an și ne dorim să dezvoltăm piața autohtonă, să introducem noi produse, atât pentru cultura mare, cât și pentru legumicultură, pomicultură și viticultură.
Vindem foarte bine, inclusiv prin programul destinat sprijinirii tinerilor fermieri, tocătoare dar și un utilaj aparte, pe care nu îl găsim la un alt producător, și anume plugul rotativ”, a spus reprezentantul mărcii în România
Utilajul realizează o prelucrare a solului mult mai bună comparativ cu cea efectuată de plug, deoarece nu întoarce brazda iar resturile vegetale sunt amestecate în mod omogen în masa terenului, ceea ce permite descompunerea acestora și creșterea fertilității solului
În plus, plugul rotativ poate fi folosit în orice fel de teren sau condiții.
„Terenul poate fi prelucrat chiar și atunci când este foarte tare, în special în perioada următoare recoltării. Utilajul nu destructurează solul pentru că funcționează la o viteză de cca 60 rot./min și îl prelucrează foarte bine până la adâncimi de 40 cm. Lățimea de lucru este de 2 până la 4 m, putând fi atașat la  tractoare de 100 până la 400 CP, iar viteza de înaintare este de 5 - 6 km/h. De asemenea, utilajul poate lucra și în terenuri foarte umede, fiind necesară schimbarea organelor de lucru, ancorele concave fiind înlocuite cu cele convexe. Sunt foarte mulți fermieri interesați de plugul rotativ, pe care, de altfel, l-am promovat la târgurile de specialitate din țară”, a mai precizat acesta.
Picture
​Gama „Bio friendly”
Potrivit lui Paolo Zama, direcțiile de acțiune ale companiei privesc fabricarea de utilaje care să reducă utilizarea pesticidelor în agricultură, să valorifice mai bine reziduurile de recoltă și resturile vegetale prin utilizări suplimentare: mulcire sau producerea de energie.
Noua politică comună europeană promovează agricultura ecologică și practicile pentru conservarea solului. Utilajele Falc răspund noilor cerințe, astfel că a fost oportună crearea conceptului „Bio friendly”, care grupează echipamentele care aduc beneficii solului și mediului.
„Acest conceput a fost implementat cu mai mulți ani în urmă, în SUA, când produceam plugul rotativ și cererea la acel moment era mică; însă utilajul a avut succes pentru că „salvează” solul de utilizarea produselor chimice prin folosirea unui sistem mecanic care asigură aceleași rezultate. Producem și o tocătoare care lasă resturile vegetale pe rândurile de pomi sau viță-de-vie, în formă de benzi, pentru a favoriza producerea humusului și a împiedica răsărirea buruienilor”, a susținut Paolo Zama.
În completare, reprezentantul mărcii pe piața românească, a spus: „Spit Green este un utilaj dezvoltat împreună cu mediul universitar din Bologna și cu viticultorii din zonă și care toacă buruienile dintre rânduri și face o mulcire pentru a le împiedica răsărirea în continuare. Această combatere ecologică permite renunțarea la erbicide.
Utilajul Bio Fast 4800, cu o lățime de lucru de 4,8 m, taie resturile vegetale de la suprafață și le mărunțește, având un impact foarte mic asupra solului.
Agricultura bio este în plină dezvoltare și încă se învață despre acest sistem de producție. Totodată, există și o piață foarte mare de produse ecologice. Așadar, se face din ce în ce mai mult trecerea de la agricultura intensivă la cea care respectă mai mult solul, îl consideră un organism viu care nu trebuie distrus și prelucrat în mod excesiv.
În sudul României mulți fermieri se confruntă cu fenomenul de deșertificare. Solul se fărâmițează și sub efectul vântului apare eroziunea. În aceste condiții structura solului este distrusă și scad randamentul și producțiile.
Foarte mulți fermieri sunt reticenți în a practica agricultura ecologică pentru că producțiile sunt mai mici, însă nu trebuie neglijat câștigul rezultat din reducerea costurilor de producție. Sunt fermieri care exploatează mii de hectare și lucrează foarte bine în acest sistem de producție.”
Picture
​Un sistem intern viabil
Industria producătoare de mașini și utilaje agricole a fost afectată în ultimii 2 – 3 ani de problemele legate de disponibilitatea materiilor prime și a componentelor necesare în procesul de producție.
Falc a răspuns cu brio acestor provocări pentru că a implementat în urmă cu mai mulți ani un sistem intern de producție care se bazează pe crearea unui stoc de materii prime și piese.
„Datorită acestui lucru procesul de fabricație nu este lung, inclusiv în ultimii 2 ani, ceea ce ne-a ajutat să fim competitivi și să vindem mai mult în diferite piețe pentru că am livrat rapid. Acum acest proces durează 1 lună – 1 lună jumătate. Avem în stoc nu doar componentele pe care le cumpărăm, ci și pe acelea pe care le producem. Este un sistem costisitor pentru noi, dar care dă rezultate; este un sistem pe care l-am adoptat de mulți ani.
Provocările actuale ale industriei sunt legate de gestionarea costurilor, pornind de la energia electrică, materiile prime etc.”, a menționat directorul general al companiei.
În procesul de producție și în viitorul apropiat, Falc urmărește construcția de utilaje care să înglobeze sisteme electronice. Guvernul italian sprijină fermierii în achiziția de mașini și utilaje care dispun de aceste componente.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE