REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluţiile fermierilor membri în Clubul Fermierilor Români, adoptate în contextul actualei crize declanşate de COVID-19

1/4/2020

0 Comments

 
Picture
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă urmăreşte cu atenţie evoluţia la nivel naţional şi internaţional a situaţiei declanşate de răspândirea coronavirusului şi este în contact permanent cu membrii săi, fermierii performanţi din România, precum şi cu autorităţile statului responsabile pentru agricultură.
În această perioadă, fermierii caută soluţii pentru continuarea lucrărilor agricole în ferme şi prevenirea răspândirii virusului COVID-19, ţinând cont că fermele cu producţie vegetală au intrat în campania agricolă de însămânţare a culturilor de primăvară. Cea mai bună cale de a gestiona crizele este să le prevenim şi să învăţăm din experienţele reuşite, sens în care împărtăşim soluţiile identificate de membrii Clubului Fermierilor Români.

Nicuşor Şerban, administrator AGROSERV Măriuţa SRL, preşedintele Clubului Fermierilor Români

Nicuşor Şerban are una dintre fermele de elită cu vaci Holstein de genetică aleasă, dar şi teren pe care îl cultivă atât pentru a asigura furajul animalelor, cât şi pentru a valorifica producţiile de cereale, porumb sau rapiţă. În iunie 2018 a inaugurat „Lăptăria cu Caimac“, fabrica de lactate produse din lapte de vacă. În această perioadă în care începe campania de însămânţare de primăvară, iar lucrările în ferma zootehnică se desfăşoară într-o rutină zilnică ce trebuie asigurată, obiectivul imediat al fermierului a fost să izoleze în fermă oamenii care se ocupă de fermă şi de animale. A luat măsuri pentru a evita contactul muncitorilor din fermă cu cei de afară şi asigură toate condiţiile necesare de cazare în fermă, masă, spaţii de odihnă şi igienizare. Sunt ajutaţi cu aprovizionarea de o echipă care aduce cele necesare desfăşurării activităţilor în bune condiţii. Siguranţa oamenilor care lucrează în fermă şi bunăstarea animalelor sunt pe primul loc şi din acest motiv au intrat cu toţii în izolare. Fermierul are foarte puţine contacte cu persoanele care vin din exterior, doar cele care sunt necesare pentru susţinerea lucrărilor agricole (de ex., reprezentanţii companiilor de inputuri) şi a luat măsuri suplimentare de igienizare, dezinfecţie şi prevenţie în fermă, spaţiile de lucru şi birouri.

Georg Bardeau, administrator Banat Agri Group SRL, membru al Clubului Fermierilor Români

Pentru a limita expunerea persoanelor care lucrează în fermă şi evitarea unei posibile contaminări, fermierul a adoptat următoarea soluţie: operatorii au fost împărţiţi în două grupe, una de tractorişti care rămân în fermă şi nu mai merg acasă, iar a doua grupă care se ocupă de aprovizionare aduce tot ce este necesar până la poartă, dar nu intră în fermă. De ieri, prima grupă a intrat în izolare în fermă. Fermierul a achiziţionat paturi, pături, perne şi lenjerii şi asigură facilităţile necesare pentru oamenii care rămân în fermă, care sunt implicaţi în lucrările agricole. Aceştia au tot confortul necesar să muncească în fermă şi condiţii pentru odihnă, masă şi igienă conform măsurilor de siguranţă şi sănătate. Echipa care se ocupă de aprovizionarea fermei asigură totodată şi cele necesare familiilor operatorilor care rămân în fermă şi nu ajung acasă. Familiile pot contacta echipa din afara fermei şi solicită tot ce au nevoie. În acest mod, colegii izolaţi în fermă îşi pot vedea de treabă liniştiţi ştiind că familiile lor sunt sprijinite în această perioadă. Georg Bardeau ne-a precizat că nu au intrat în izolare în fermă acele persoane care au în familie persoane care au venit din străinătate în ultimele zile, ca măsură de siguranţă.

Ciprian Andrei Olteanu, ALGAP SRL & administrator Casa AGRO SRL, membru al Clubului Fermierilor Români

Ciprian Olteanu şi tatăl său adoptă şi ei soluţia de izolare în fermă cu operatorii implicaţi în lucrările agricole din această perioadă. Pentru asigurarea cazării şi a facilităţilor necesare, fermierul a comandat containere folosite în construcţii, modelul sanitar, care este dotat cu duşuri, chiuvete şi toalete, prevăzut cu boiler pentru apă caldă. Aceste containere pot fi racordate la sursă de apă, curent electric şi fosă septică. Pentru fermierii care au nevoie să asigure şi cazare personalului lor există containeredormitor care sunt compartimentate, fiind prevăzute cu paturi şi bucătărie. Pentru cei interesaţi de această soluţie există companii care pun la dispoziţie astfel de containere modulare, în diverse variante, în funcţie de necesităţi (dormitor, bucătărie, sanitar), prin opţiuni de închiriere, leasing sau cumpărare. Din discuţiile avute cu fermierii am aflat un aspect foarte important pe care îl semnalăm tuturor: fiecare fermier a stat de vorbă cu oamenii lui, le-a explicat care este rolul măsurilor luate de autorităţi pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi de ce este important ca ei să se organizeze cât mai bine, să se izoleze în ferme atât cât este nevoie, pentru perioadă determinată, astfel încât lucrările agricole să continue, iar campania de primăvară să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, pentru ca recoltele viitoare să nu fie compromise, iar bunăstarea animalelor să fie asigurată. Dacă în sănătate sunt mobilizate resurse şi tot personalul medical luptă pentru salvarea vieţilor omeneşti, în agricultură fermierii şi angajaţii lor se mobilizează pentru a asigura producţia agricolă şi a nu periclita siguranţa alimentară a noastră, a tuturor. Este de datoria noastră, a celor care lucrăm în domeniul agricol, să sprijinim fermierii prin propagarea informaţiilor necesare, a soluţiilor care se pot adopta şi să facem demersuri la autorităţi cu propuneri de măsuri care pot fi adoptate pentru susţinerea fermierilor în această perioadă critică din campania agricolă de primăvară.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE