REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sorgul şi progresul genetic: direcţii de cercetare şi perspective

1/3/2020

0 Comments

 
Picture
Producţiile medii sunt în creştere în ultimii 50 de ani datorită progreselor genetice. Randamentul sorgului boabe s-a dublat, crescând de la 3 la 6 t/ha. Curba de creştere este ilustrată în graficul alăturat. (Sursa: ARVALIS - Institutul sectorului vegetal)

Toleranţa la frig şi vigoarea la răsărire Obţinătorii de seminţe depun o muncă de cercetare susţinută în ceea ce priveşte criteriile de toleranţă la frig şi vigoarea la răsărire. Toleranţa la frig este un criteriu esenţial pentru extinderea zonelor de producţie a sorgului în nordul Europei. În prezent, sorgul nu se poate semăna la temperaturi ale solului mai mici de 12°C. La hibrizii viitori, acest prag ar putea fi coborât, permiţându-le producătorilor să semene mai devreme şi asigurând, totodată, şi o recoltă mai precoce, cu un potenţial productiv mai ridicat şi o calitate mai bună a bobului.
 
Noi avantaje ale sorgului Pe lângă cele două criterii de bază - vigoarea la răsărire şi toleranţa la frig, cercetătorii explorează şi alte direcţii de progres. Obiectivul acestor eforturi este de a înzestra sorgul cu calităţi care să răspundă aşteptărilor pieţei europene. Exemple: - crearea unor hibrizi de sorg cu o textură şi structură a bobului care să faciliteze şi mai mult procesarea, în vederea obţinerii de produse destinate consumului uman; - exploatarea bogatei diversităţi genetice a sorgului sălbatic (care prezintă numeroase populaţii), prin identificarea unor noi caractere de interes (non-OMG) care ar putea fi utilizate în viitorul apropiat. Astfel, graţie geneticii, se poate creşte conţinutul proteic, precum şi digestibilitatea acestor tipuri de sorg. De asemenea, eforturile geneticienilor au în vedere creşterea în continuare a producţiilor medii, prin ameliorarea înfloririi şi a fertilităţii; - combinarea calităţilor sorgului-siloz: înzestrarea noilor hibrizi de tip BmR/cu nervura centrală brună (a căror particularitate este conţinutul scăzut de lignină, dar şi o valoare nutritivă şi o digestibilitate similare cu cele ale porumbului-siloz) cu o bună rezistenţă la cădere.

Reînnoirea din sectorul public de cercetare va da şi ea un semnal puternic pentru dezvoltarea sorgului în Europa!


Ce îi determină pe producători să cultive sorgul?

Avantajele principale ale sorgului, în opinia agricultorilor La iniţiativa organizaţiei Sorghum ID, a institutului ARVALIS şi asociaţiei ProSorgho, recent a fost realizat un studiu în rândul a 100 de producători francezi de sorg boabe, obiectivul fiind acela de a obţine o imagine mai clară a motivelor pentru care aceştia cultivă sorg. Eşantioanele de producători au fost alese pentru a reprezenta mai multe zone de producţie: sud-vestul Franţei, în special (bazin de cultură istoric, al Franţei) şi regiunile Val de Loire şi Poitou-Charentes (unde cultura sorgului se extinde de câţiva ani).

În urma studiului, au reieşit patru argumente principale în favoarea sorgului: economia de apă, rentabilitatea, diversificarea şi tehnologia de producţie uşoară. Totodată, agricultorii apreciază sorgul pentru caracterul său rustic, capacitatea sa de a întrerupe ciclul paraziţilor şi buruienilor, faptul că nu necesită dotări tehnice speciale; apoi, pentru că îmbunătăţeşte structura solului, nu are un ciclu de producţie lung, permite valorificarea terenurilor cu potenţial productiv mai slab etc. Cu alte cuvinte, este suficient ca agricultorii să încerce să cultive sorgul o dată, pentru ca mai apoi să îl adopte definitiv.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE