REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sprijin financiar pentru fermele aflate in perioada de conversie

15/8/2010

0 Comments

 
Picture
Conform unei hotărâri de Guvern, aprobată în ședința de Guvern din data de 21 iulie, exploatațiile agricole care trec din agricultura convențională la practicarea agriculturii ecologice vor primi sprijin financiar. Ajutorul specific prevăzut în această hotărâre se acordă anual, începând cu 2010, și reprezintă un sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă, care se acordă temporar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


Suma care se va acorda în fiecare an, începând din anul 2010 și până în 2013, este de 3.098.000 de euro. Sprijinul specific se va acorda operatorilor din trei sectoare - producție vegetală, cea animalieră și apicultură -, pe exploatație, în funcție de mărimea acesteia. Operatorii din producția vegetală care pot beneficia de ajutor trebuie să dețină exploatații cu dimensiuni începând de la 0,3 ha și până peste 100 ha, aflate în perioada de conversie.

Producătorii pot cultiva: plante anuale, perene și fânețe. De exemplu, un operator care cultivă între 0,3 și 5 hectare cu plante anuale, perene sau pășuni va primi suma de 1.500 de euro pe exploatație, iar pentru un agricultor care cultivă între 21 și 50 ha, valoarea sprijinului este de 2.900 euro. De asemenea, sprijinul se acordă crescătorilor de animale (păsări, bovine, ovine, caprine), care sunt obligatoriu în perioada de conversie, tot în funcție de dimensiunea exploatației (numărul de animale). De exemplu, un crescător care deține între 21 și 100 de ovine sau caprine în conversie va primi 1.500 de euro, iar cel care deține peste 100 de capete va primi 3.500 de euro. Cel mai consistent sprijin acordat pentru stimularea activității în perioada conversiei se acordă apicultorilor. Cei care dețin până la 50 de familii de albine aflate în conversie vor primi 750 de euro, iar cei care dețin peste 100 de familii de albine vor primi 950 de euro. Beneficiarii ajutorului specific sunt producătorii agricoli, persoane juridice și/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, active, înregistrate în fiecare an în sistemul de agricultură ecologică și care se află sub contract cu un organism de inspecție și certificare aprobat în România.

Operatorii care beneficiază de sprijin financiar din partea statului sunt obligați să rămână în sistemul ecologic de producție 5 ani. Prin această schemă de sprijin, Ministerul Agriculturii urmărește: îmbunătățirea calității produselor agricole, prin trecerea exploatațiilor din agricultura convențională la practicarea agriculturii ecologice; creșterea suprafețelor și a numărului exploatațiilor agricole înregistrate în sistemul de agricultură ecologică; evitarea ieșirii din sistemul de agricultură ecologică a exploatațiilor care sunt certificate în acest sistem și, nu în ultimul rând, oferirea de alimente cu gust și calități autentice și sigure către consumatori, certificate de un organism de inspecție și certificare. Ion Toncea, președintele Federației Naționale de Agricultură Ecologică, consideră că această hotărâre va încuraja dezvoltarea sistemului ecologic, prin înregistrarea unui număr mai mare de agricultori care să practice acest sistem de producție. „Ca o părere personală, ministrul Agriculturii, dl Mihail Dumitru, cu pași mărunți, încearcă să ne ajute. Faptul că dânsul are încredere în agricultura ecologică este un lucru foarte important și orice ajutor pe care-l primește acest sector este binevenit. Dacă se sprijină această perioadă de conversie, care este cea mai grea din activitatea de producție, oamenii capătă mai mult curaj. În sectorul vegetal, perioada de conversie poate să fie, numai cu derogări solide, de minimum 1 an, dar de regulă această trecere de la convențional la sistemul ecologic durează 24 de luni. În sectorul zootehnic, această perioadă de conversie diferă în funcție de specie. De obicei, aceasta este mai mică decât cea din sectorul vegetal, însă în creșterea animalelor ești condiționat de furaje, deoarece acestea trebuie să fie ecologice.

În privința producătorilor care sunt deja certificați ecologic, bineînțeles că și ei au nevoie de sprijin pentru a reduce costurile și a scădea prețurile la produsele pe care le comercializează. De asemenea, procesatorii ar trebui susținuți deoarece ei au cele mai mari cheltuieli și, de altfel, partea de procesare este un punct slab la noi în țară. Pe piața internă, cererea mare este pe segmentul materiilor procesate. Cu aprobarea acestei Hotărâri de Guvern, ne dăm seama că ministrul Agriculturii nu mai consideră sectorul ecologic unul de nișă, ci unul care merită și trebuie susținut, pentru că produsele noastre sunt cerute atât pe piața externă, cât și pe cea internă.”

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, financiar, fermieri, producatori, apia, subventii, ferma, conversie, ecologic, procesatori, fega

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE