REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sprijin financiar pentru producătorii de tomate

15/2/2017

0 Comments

 
Picture
Producătorii agricoli din România vor fi susţinuţi printr-un program guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă.
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, o schemă de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • Să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator inscripţionată „Program susţinere tomate, 2017“ şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării;
  • Să obţină o producţie de minimim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată;
  • Să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii;
  • Să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv şi noiembrie-20 decembrie inclusiv.

Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile şi documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti. Prin acordarea ajutorului de minimis se urmăreşte obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.

Pentru implementarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate a fost emis un ordin de ministru privind stabilirea responsabilităţilor la nivelul MADR si al Direcţiitor judeţene pentru agricultură.

În primele 10 zile de la intrarea în vigoare a Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, au fost primite 1.097 de cereri de înscriere în program din 35 de judeţe, cele mai multe solicitări fiind din Giurgiu, Olt, Dolj, Prahova, Galaţi, Mehedinţi şi Buzău. Producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Pentru a se asigura că producătorii agricoli au înţeles avantajele de care pot beneficia prin această formă de sprijin, ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi secretarul de stat Daniel Botănoiu s-au deplasat în teren, la data de 12 februarie a.c. Ministrul Petre Daea a mers în judeţul Mehedinţi, sat Cioroboreni, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate, care s-au arătat interesaţi de sprijinul pe care îl pot obţine anul acesta pentru cultivarea a 1.000 mp în spaţii protejate. „Am rămas profund impresionat că unul dintre producătorii agricoli cu care am stat de vorbă, în vârstă de 82 de ani, este dornic să beneficieze de acest sprijin financiar pentru exploataţia pe care o deţine, având răsadul pregătit şi cele 17 sobe pentru asigurarea temperaturii necesare realizării producţiei la timp. Poate fi un exemplu demn de urmat pentru ceilalţi agricultori care nu s-au înscris încă în acest program“, a afirmat ministrul Daea.

Secretarul de stat Daniel Botănoiu s-a deplasat în judeţul Ilfov, comuna Vidra, unde a purtat discuţii cu un producător agricol, care avea nelămuriri legate de modul de livrare pe piaţă a producţiei de roşii realizate în sere sau solarii. „Schema de sprijin este foarte simplă şi accesibilă, iar elementele de control introduse în actul normativ nu permit speculatorilor să profite de acest sprijin în dauna producătorilor reali. Fiecare producător care are 1.000 de metri pătraţi de sere sau solarii se înregistrează la Direcţia Agricolă Judeţeană de care aparţine şi prezintă o adeverinţă prin care dovedeşte că deţine suprafaţa respectivă de spaţii protejate. Direcţia Agricolă Judeţeană verifică la faţa locului, urmând să mai facă două verificări pe parcursul perioadei de producţie: la înfiinţarea culturii şi la momentul rodirii“, a explicat Botănoiu. De asemenea, secretarul de stat a precizat că este un program al cărui randament se va resimţi progresiv, etapă cu etapă, pentru că, odată cu producţia si primirea sprijinului, va începe şi capitalizarea micului producător, care îşi va permite achiziţionarea unor instalaţii de încălzire sau a unor răsaduri din soiuri performante şi rezistente la perioadele critice.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE