REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sprijin pentru tomate şi cultivatorii de usturoi în 2019

15/3/2019

0 Comments

 
Picture
Pentru acordarea cât mai echitabilă a ajutoarelor de minimis, a altor mijloace de sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi pentru gestionarea corespunzătoare a acestora, Executivul a adoptat în şedinţa de Guvern din data de 27 februarie 2019, printr-o hotărâre, schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate“ pentru anul 2019.
 
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 233.190.000 de lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 50.000.000 de euro şi se asigură din bugetul pentru anul 2019. Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă. Cererea de înscriere în program se depune la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, până cel târziu la data de 20 martie inclusiv, pentru producţia valorificată în perioada ianuarie-mai, şi 15 septembrie, inclusiv, pentru tomatele valorificate în perioada noiembrie-20 decembrie. Potenţialii beneficiari sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, valabil în anul de comercializare a producţiei de tomate; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, şi producătorii agricoli persoane juridice. Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator inscripţionată „Program susţinere tomate 2019“ şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării; să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) şi b) prin documente justificative privind comercializarea producţiei. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene până la data de 27 decembrie 2019, inclusiv.

Şi cultivatorii de usturoi vor beneficia de sprijin începând din acest an. În cadrul aceeaşi şedinţe a fost adoptată hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi“. Se stabilesc astfel potenţialii beneficiari, condiţiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valoarea anuală totală a acestuia, precum şi modalităţile de verificare şi control. Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi şi se calculează proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 de euro (9.300.000 de lei) şi se aprobă anual. Cererile se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, până la data de 15 mai, inclusiv, de către următorii beneficiari: producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008 şi producători agricoli persoane juridice. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp; să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor prin documente justificative. Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie-29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producţiei de usturoi valorificate în anul 2019 se depun la Direcţiile Agricole Judeţene până la data de 29 noiembrie, inclusiv.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE