REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Startup-uri agrotech de succes

15/5/2017

0 Comments

 
Picture
How to Web, comunitatea online dedicată antreprenorilor în tehnologie, a organizat în luna aprilie a.c. un eveniment în cadrul căruia s-a dezbătut modul în care tehnologia influenţează agricultura. Printre invitaţi s-au numărat dnii Ştefan Stănescu, cofondator AgriSo România, şi Cezar Nourescu, cofondator & CEO SiloMeter - doi întreprinzători români care au dezvoltat soluţii IT pentru agricultură.
Aplicaţie pentru gestiunea integrată a fermei Ştefan Stănescu, fermier la a doua generaţie, a început să ne povestească cum au fost puse bazele aplicaţiei AgriSo. „Ferma noastră, Agromec Vişina, are o suprafaţă agricolă de 3.500 ha. În urmă cu 3 ani căutam soluţii de optimizare a operaţiunilor din cadrul fermei, căutam soluţii integrate de management, dar nu am găsit nimic pe piaţă care să fie eficient. Pur şi simplu nu era nimic integrat. În acel moment, împreună cu verişorul meu, Mihai Stănescu, pasionat de programare, şi cu o echipă de IT din Bucureşti am pus bazele aplicaţiei AgriSo fără să ştim. Iniţial am dezvoltat o platformă de farm management pentru exploataţia noastră. Am testat aplicaţia timp de un an în ferma noastră şi am obţinut rezultate destul de bune. Am reuşit să scădem consumul de motorină cu 22% faţă de anul anterior. Am eliminat agenda clasică unde fermierul scrie toate lucrările pe care le efectuează în fermă şi o avem în format digital, astfel încât să existe un istoric al acestora, pe fiecare solă în parte. În primul an am reuşit să integrăm în aceeaşi platformă şi solele scanate din satelit sau cu drona şi am obţinut producţii cu circa 10% mai mari faţă de anul anterior.

Semănăm în doze variabile pentru că avem o hartă care ne arată, în cadrul fiecărei sole, zonele cu sol productiv, mediu şi slab productiv. În acest mod creştem eficienţa. Ne-a luat un an să dezvoltăm această aplicaţie şi am testat-o la noi în fermă. Prietenii mei au aflat şi au dorit să aibă aplicaţia AgriSo. Am început să o promovăm şi în prezent am ajuns la un portofoliu de 50 de ferme mari, care însumează o suprafaţă de peste 60.000 ha. Cererea este din ce în ce mai mare pentru că feedback-ul este pozitiv. Preţul aplicaţiei variază în funcţie de ce doreşte fiecare fermier, facem mai multe calcule legate de scanările din satelit sau cu drona, avem discuţii individuale cu fiecare fermier în parte. Pentru o fermă mică aplicaţia costă circa 800 de euro, la care se mai adaugă costul cu asistenţa, mentenanţa şi sistemele GPS. Cu cât ferma este mai mare cu atât costul scade. Noi am făcut un calcul şi a rezultat faptul că în primele două luni fermierul îşi amortizează investiţia.

Aportul pe care îl aduce aplicaţia este semnificativ. Reuşim să oferim şi finanţare pentru anumite produse pe care fermierii doresc să le achiziţioneze foarte repede. Costurile sunt mici corelate la suprafaţă, adică aproximativ 2-3 euro/an. În condiţiile în care un fermier rulează o cifră de afacere per hectar de circa 1.000 euro sau chiar mai mult, acest cost chiar este mic. În acest moment avem clienţi doar din România. Avem multe cereri de pe piaţa autohtonă şi ne concentrăm să le onorăm. Participăm la expoziţiile de profil din ţară şi de curând am câştigat primul loc la concursul Future Agro Challenge România. Am participat şi la expoziţii în străinătate, cum este cea din Africa de Sud, din domeniul tehnic. În prezent suntem în discuţii cu un partener din Irlanda, unde vom testa aplicaţia noastră şi poate vom pătrunde şi pe această piaţă. Nu există reticenţă din partea fermierilor privitor la tehnologie. Generaţiile se schimbă, utilajele s-au schimbat foarte mult, s-a trecut la maşini performante şi imaginea agricultorului cred că se va schimba şi mai mult în următorii cinci ani. Agricultorii sunt din ce în ce mai deschişi la nou.“

Soluţie accesibilă şi eficientă de monitorizare şi automatizare a silozurilor

Cezar Nourescu a dezvoltat această soluţie ca urmare a unei solicitări provenite de la un fermier căruia i-a oferit un produs - arendas.ro, pentru a-şi uşura gestiunea contractelor de arendă. Iată povestea sa în rândurile care urmeză: „Acest fermier ne-a cerut să poată vizualiza datele din siloz (temperatura şi umiditatea) de pe calculator sau telefon. Iniţial, răspunsul a fost negativ, dar după trei săptămâni am găsit o echipă profesionistă şi ne-am apucat de treabă. Aşa a luat naştere SiloMeter - o soluţie de automatizare pentru silozuri, mult mai modernă decât tot ce există în acest moment pe piaţă, în sensul că poţi accesa toate datele de pe orice dispozitiv. Este singura soluţie care se potriveşte pe orice marcă de siloz. De anul trecut am început să colectăm date şi deja punem bazele unei maşini cu inteligenţă artificială pentru a înlocui angajatul care se ocupă de siloz. Principala problemă este ventilatul producţiei depozitate pe timp de zi. Când aerezi prea mult pierzi bani. La grâu, la 1.000 t, poţi pierde 4.000 euro.

Este important şi când ventilezi producţia, dacă se face pe timp de noapte sau de zi. Preţul soluţiei SiloMeter este în funcţie de dimensiunea silozului şi de numărul de senzori, de cabluri etc., dar putem spune că pleacă de la circa 1.000 de euro per celula de siloz şi poate ajunge şi la 10.000 de euro. La început am avut un prototip, după care am ajuns la versiunea finală, pregătită pentru fabricaţie. Am testat echipamentul la client, iar banii i-am încasat încă de la început, ceea ce ne-a dat o pro-activitate extrem de crescută. În succesul nostru probabil a contat şi faptul că am fost la un fermier destul de important din zona Ialomiţa, la dl Nicolae Sitaru.

Dificultatea mea, în prima fază, a fost să înţeleg problemele cu care se confruntă fermierii, unii s-au confruntat cu mucegăirea producţiei, alţii cu faptul că la tavan s-a format condens etc. Noi a trebuit să facem un cumul de probleme pe care să le rezolvăm cu soluţia noastră. În prima etapă nu înţelegeam 100% cu ce se confruntă fermierii sau aspectele în care agricultorii văd valoarea. Tot insistând, în stilul caracteristic, am aflat că umiditatea este un element important deoarece îi afectează în mod direct la cifra de afacere, la vânzarea producţiei. La grâu, o reducere a umidităţii cu 2% atrage o pierdere în greutate de 3,4% şi acest lucru se vede în cifra de afacere. Am început o colaborare incipientă cu Riela, un producător de silozuri, am fost prezenţi la expoziţia Agraria şi vom participa şi la AgriPlanta. De asemenea, vom prezenta soluţia noastră şi la Bruxelles, la COPA-COGECA, cea mai mare asociaţie a fermierilor din Europa.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE