REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Statia de conditionare seminte de la Afumati - cea mai moderna din reteaua Pioneer -

15/9/2011

0 Comments

 
Picture
La data de 6 septembrie a.c., Pioneer Hi-Bred Seeds România a organizat, pentru fermierii din clubul Pioneer, grupa Platinum, un tur de vizitare a staţiei de procesare seminţe aflată în comuna Afumaţi. La acest eveniment, invitaţi speciali au fost domnii Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi Jozsef Mate, director de afaceri guvernamentale şi publice pentru Europa de Est din cadrul Pioneer International.


În deschidere, ministrul Agriculturii a dorit să precizeze că în anii ‘70 a fost implicat, pe partea de vest a ţării, într-un proiect de cercetare a hibrizilor Pioneer, care a cuprins şi elemente de tehnologie. „Dacă în trecut, la porumb nu aveam curajul să trecem de densităţi de peste 50 de mii de plante la hectar, astăzi vedem că acestea sunt mult mai mari. În privinţa companiei Pioneer, aceasta este una foarte serioasă atât în plan naţional, cât şi internaţional. Am avut ocazia să vizitez sediul, laboratoarele şi câmpurile din SUA, dar şi să cunosc comportamentul hibrizilor în România şi, ce pot să spun, este că ne găsim într-o zonă de performanţă”, a precizat dl Tabără. Potrivit ministrului Agriculturii, preţul porumbului va continua să crească pe piaţa mondială, deoarece există o cerinţă foarte mare atât pentru industria alimentară, cât şi pentru cea energetică, pentru producerea de etanol. „40% din producţia Statelor Unite ale Americii de porumb este destinată obţinerii de etanol”, a afirmat dl Tabără. În privinţa producţiei medii de porumb din acest an, ministrul Agriculturii a afirmat că aceasta va depăşi 5 tone/ha, ceea ce va conferi ţării noastre o poziţie importantă pe piaţa internaţională. „După producţiile de porumb realizate, România este al doilea stat din Europa, după Franţa. Avem suprafeţe mari cultivate cu porumb, însă noi trebuie să mai lucrăm la randament”, a spus dl Tabără.

Investiţie de 50 de milioane de dolari
Compania americană Pioneer Hi-Bred, specializată în producerea, procesarea şi comercializarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă destinate însămânţării, deţine la Afumaţi una dintre cele mai moderne staţii de procesare din Europa şi din reţeaua globală a Pioneer. „Staţia de condiţionat este cea mai modernă din lume din reţeaua Pioneer. Atât în SUA, cât şi în România, avem aceeaşi calitate a seminţelor”, a afirmat dl Mate. Potrivit directorului de afaceri, compania Pioneer a investit în construcţia staţiei de condiţionat circa 50 de milioane de dolari şi planurile sale de dezvoltare nu se opresc aici, deoarece în viitorul apropiat doreşte să extindă şi să modernizeze staţia de procesare seminţe de floarea-soarelui. În staţia de la Afumaţi se condiţionează seminţe de porumb şi floarea-soarelui ce au ca destinaţie, pe lângă piaţa internă, mai multe ţări, precum Ucraina, Rusia, Italia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Ungaria, Kazakhstan etc. Staţia are o capacitate de procesare de 15 tone/oră şi cuprinde mai multe magazii, două silozuri, o unitate de calibrare, o alta de depănuşare şi sortare, un laborator şi o zonă de recepţie, ce poate lua în primire, în mod simultan, doi hibrizi diferiţi. Majoritatea operaţiilor din staţia de condiţionare se realizează în mod automat, însă la porumb mai este nevoie de forţă de muncă manuală. „Se verifică dacă zonele de vârf şi de bază ale ştiuleţilor sunt eliminate, pentru că aici incidenţa de boli este foarte mare”, a afirmat dl Jean Ionescu, director regional al Pioneer pentru partea de Sud. În privinţa randamentului obţinut la seminţe, directorul regional a precizat că din 10 tone de ştuleţi se obţin 4 tone de seminţe, iar la floarea-soarelui se obţin 6 tone. În unitate există patru uscătoare, cu o capacitate de 1.500 tone şi fiecare are câte 28 de celule interioare. Instalaţiile funcţionează pe gaz metan, la un randament de uscare de un procent la patru ore. „Uscarea masei de seminţe se face lent, pentru ca tegumentul să nu se fisureze şi capacitatea de germinare să nu fie afectată”, a afirmat dl Daniel Severus, specialist Pioneer. În cadrul staţiei, există un centru de cercetare pentru hibrizi de floarea-soarelui şi porumb pentru Europa de Est. Aici are loc testarea hibrizilor experimentali şi se desfăşoară programul de ameliorare a florii-soarelui, care are ca principal obiectiv lansarea pe piaţă a hibrizilor de floarea-soarelui pentru zonele de cultură din România, precum şi din Rusia, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru.
Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE