REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Statistici si prognoze de piata pentru cereale, oleaginoase si uleiuri vegetale 07.10.2011 - 28.10.2011

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
__Statistici şi prognoze de piaţă pentru cereale, oleaginoase şi uleiuri vegetale 
07.10.2011 - 28.10.2011






Rubrică realizată de Daniel BOTĂNOIU

Picture
_PIAŢA GRÂULUI
Preţul grâului nu a arătat orientarea pieţelor ca urmare a situaţiei de criză din Zona Euro. Piaţa americană a reacţionat ca şi cea europeană cu privire la ştergerea a peste 50% din datoriile Greciei. Stocul de grâu de la sfârşitul anului de piaţă este cotat la 202 milioane de tone, conform raportului IGC. Stocul mare apasă greu asupra preţului. Pe piaţa mondială, exporturile Ucrainei sunt active, în special către piaţa Egiptului, care este principalul importator de grâu francez.


Picture
_PIAŢA PORUMBULUI
Preţul porumbului a evoluat puţin, în ultima săptămână din octombrie, ca o consecinţă a bilanţului mondial foarte tensionat. Preţul s-a menţinut la 190 €/t, ca urmare a optimismului dat de soluţiile găsite de conducătorii europeni pentru economiile din Zona Euro. Aceste soluţii au dat puţină speranţă pieţelor produselor agricole, dar şi petrolului, ducând la temperarea creşterii euro faţă de dolar. Produsele europene au căpătat atractivitate la export, producţia bună de porumb odin Europa a găsit nişe interesante pe piaţa internaţională.


Picture
_PIAŢA ORZULUI
Preţul orzului furajer s-a menţinut la un nivel bun, ca urmare a cererii mari existente pe piaţa mondială. Ţările din jurul Mediteranei au continuat să achiziţioneze, din dorinţa de a acoperi necesarul intern al producătorilor de furaje. Iordania şi Algeria au achiziţionat în ultima săptămână din octombrie 150.000 t, respectiv 100.000 t de orz furajer. Orzul european a fost foarte solicitat la export, Bruxelles-ul a emis certificate de export pentru 80.500 t, din care 42.200 t de origine franceză. Totalul exportat, de la începutul anului de piaţă şi până în prezent,este de 1,7 milioane de tone.


Picture
_PIAŢA SOIEI
Piaţa îşi păstrează un anumit nivel al preţurilor oleaginoaselor chiar şi în SUA. Dacă susţinerea preţului soiei este aleatorie momentan, tensiunea existentă în bilanţul soiei din SUA nu a fost luată în calcul. Preţul a scăzut în ultima săptămână din octombrie, ca urmare a elementelor fundamentale care caracterizează această piaţă. Preţul a rămas sub presiune, ca urmare a producţiilor bune obţinute în partea de nord a SUA.


Picture
_PIAŢA RAPIŢEI
Preţul rapiţei a crescut, în ultima săptâmănâ din octombrie, ca urmare a optimismului economic. Ca urmare a măsurilor adoptate la Summit-ului de la Bruxelles, indicii bursieri şi-au regăsit creşterile, iar atenţia a fost îndreptată şi către pieţele materiilor prime. Creşterea preţului petrolului a dus şi la creşterea preţului uleiurilor vegetale. Preţul uleiului de rapiţă a tras după el preţul seminţelor, ca urmare a creşterii cantităţilor procesate.


_PIAŢA FLORII-SOARELUI
Procesatorii s-au orientat către seminţele de floarea-soarelui, pe care le consideră mai atractive decât pe cele din rapiţă sau soia. Creşterea preţurilor are la bază redresarea raportului de schimb euro/dolar, care face ca produsele europene să fie atractive la export. Scăderea preţului uleiului de floarea-soarelui faţă de cel al rapiţei este importantă.
Picture
_N.B.Informatiile din prezenta sinteza sunt rezultatul colectarii de informatii, avand la baza urmatoarele surse: date oficiale (Ministerul Agriculturii, Padurilor şi Dezvoltarii Rurale, Institutul National de Statistica, Organizatia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economica, Departamentul de Agricultura al SUA, Bursele produselor agricole China, Argentina, Australia, Canada, Brazilia, Rusia, Ucraina şi principalele Burse din Comunitatea Europeana), informatii din piata (traderi , producatori, fermieri, procesatori, depozitari), organizatii de profil (asociatii profesionale, etc) şi surse complementare. Din motive obiective, nu putem garanta pentru acuratetea şi integralitatea acestor informatii astfel că orice concluzie şi initiativa de actiune in baza acestui material trebuiesc privite sub aceasta limitare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE