REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Statistici si prognoze de piata pentru cereale, oleaginoase si uleiuri vegetale 10.12.2010 - 31.12.2010

15/1/2011

0 Comments

 
Picture
Statistici și prognoze de piață pentru cereale, oleaginoase și uleiuri vegetale
10.12.2010 - 31.12.2010






Rubrică realizată de Daniel BOTĂNOIU


Picture
PIAȚA GRÂULUI
Piata graului si-a regasit “calea” cresterii de pret ca urmare a, conditiilor meteo nefavorabile, care au atins tarile producatoare, una dupa alta, incepand cu luna iulie a acestui an. Dupa cantitatile mari de ploaie cazute in ultimele saptamani, in Australia, piata graului a integrat toate aceste tensiuni create, in special, cele legate de calitate. Cautarile morarilor din ultima perioada au fost indreptate catre Europa (in special Franta) din stocurile publice si SUA din cantitatile detinute in capacitatile logistice.


Picture
PIAȚA PORUMBULUI
Piata porumbului si-a gasit “culoarea” in Europa, marcand o saptamana de cresteri puternice ale pretului, pentru contractele cu livrare in luna martie 2011, cresterea pe 5 zile a fost de 10,5 euro/tona. Cererea mondiala este mare, Europa fiind obligata sa recurga la importuri pentru a nu dezechilibra balanta de pe piata interna, in conditia in care oferta este destul de mica. Stocul de porumb din SUA, este destul de scazut, si acesta poate scadea in continuare mai ales in conditia in care se legifereaza detaxarea etanolului ceea ce va face ca necesarul de porumb pentru filiera producerii etanolului sa fie din ce in ce mai mare.


Picture
PIAȚA ORZULUI
Pretul orzului furajer, a continuat si el sa se aprecieze in ultima saptamana a lunii decembrie, pe masura ce disponibilitatile de grau sunt reduse, orzul furajer si-a recapatat interesul cunoscut in randul producatorilor de furaje pentru animale. Cresterea puternica a pretului graului a permis cresterea pretului orzului cu 7 euro/tona, ajungand la 207 euro/tona, livrat in portul Rouen. Scoaterea stocului de interventie nu a influentat piata europeana.


Picture
PIAȚA SOIEI
Incidentele climatice, care afecteaza productia de soia din Argentina, au reprezentat principalul motiv de crestere a pretului oleginoaselor din ultima perioada. In SUA, complexul de soia a fost foarte bine orientat spre crestere ca urmare a cererii la export precum si a interesului procesatorilor de pe piata interioara ca efect al validarii sprijinului de 1 USD/gallon.



Picture
PIAȚA RAPIȚEI
Pretul rapitei a crescut in ultima saptamana a lunii decembrie, dupa cateva zile de scaderi usoare, ca urmare a elementelor tehnice. Cresterea pretului a avut la baza productiile scazute din Canada, Europa, Ucraina si Australia si consumul aflat in crestere la nivel mondial. Tendinta este de crestere in cazul tuturor oleaginoaselor. Pretul petrolului a depasit nivelul de 91 USD/baril.


PIAȚA FLORII-SOARELUI
Avand in vedere evolutia pietelor financiare si de energie, pretul uleiurilor vegetale a fost in crestere. Consumul mondial de uleiuri vegetale este mai mare la acesta adaugandu-se si rezultatele incidentelor climatice motive care au determinat operatorii de pe aceste piete si fie extrem de atenti la evolutiile viitoare ale acestora. Seceta din Argentina a penalizat nivelul recoltelor de porumb si soia. Este clar ca oferta va fi mai mica decat cea estimata initial.
Picture
N.B.Informatiile din prezenta sinteza sunt rezultatul colectarii de informatii, avand la baza urmatoarele surse: date oficiale (Ministerul Agriculturii, Padurilor şi Dezvoltarii Rurale, Institutul National de Statistica, Organizatia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economica, Departamentul de Agricultura al SUA, Bursele produselor agricole China, Argentina, Australia, Canada, Brazilia, Rusia, Ucraina şi principalele Burse din Comunitatea Europeana), informatii din piata (traderi, producatori, fermieri, procesatori, depozitari), organizatii de profil (asociatii profesionale, etc) şi surse complementare. Din motive obiective, nu putem garanta pentru acuratetea şi integralitatea acestor informatii astfel că orice concluzie şi initiativa de actiune in baza acestui material trebuiesc privite sub aceasta limitare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE