REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Statistici si prognoze de piata pentru cereale, oleaginoase si uleiuri vegetale 4.11.2011 - 2.12.2011

15/12/2011

0 Comments

 
Picture
Statistici şi prognoze de piaţă pentru cereale, oleaginoase şi uleiuri vegetale 
4.11.2011 - 2.12.2011






Rubrică realizată de Daniel BOTĂNOIU
_

Picture
_PIAŢA GRÂULUI
Preţul grâului a evoluat pe un culoar foarte strâns
în ultima săptămână a lunii noiembrie, ca urmare a stocului care a atins cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Preţul cerealelor europene a fost susţinut de noi speranţe legate de evoluţia economiei. Franţa şi Germania au depus eforturi în direcţia soluţionării crizei din „Zona euro”, ceea ce a făcut ca indicatorii bursieri să câstige câteva puncte, aducând astfel optimismul pe pieţele produselor europene.


Picture
_PIAŢA PORUMBULUI
Preţul porumbului a găsit o anumită vigoare pe piaţa europeană, în ciuda lipsei de activitate de pe piaţa din SUA, infl uenţată de diminuarea exporturilor. Producţia sudamericană şi ucraineană a afi şat niveluri de preţ mult mai tentante decât cea americană, având o pondere mult mai mare din piaţa internaţională. Cererea rămâne mare, singura necunoscută fi ind legată de nevoile Chinei. China a anunţat o producţie de 181,5 milioane t, mai mare cu 8,5% faţă de cea din 2010, ceea ce pune întrebări serioase pe piaţă.


Picture
_PIAŢA ORZULUI
Preţul orzului furajer a scăzut în ultima săptămână a lunii noiembrie, ajungând la nivelul de 174 euro/t livrat la Rouen Franţa, chiar dacă disponibilităţile europene sunt limitate. Cu toate că taxele de export ale orzului din Ucraina au făcut că preţul să fi e mai mare cu 17 euro/t, totuşi Arabia Saudită şi-a majorat importurile de la 3,9 milioane t în anul precedent de piaţă la 5 milioane t în acest an. Orzul sudamerican a câştigat în competitivitate, Algeria cumpărând din Argentina 150.000 t la preţul de 261,9 USD/t.

Picture
_PIAŢA SOIEI
Preţul soiei a crescut în ultima săptămână a lunii
noiembrie, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei economice din „Zona euro”, dar şi ţinând cont de riscurile climatice din zonele mari producătoare. Uleiul de soia a profi tat de dinamismul fi lierei biodieselului din SUA şi America de Sud. Seceta instalată în America de Sud poate reprezenta un risc major, mai ales în această perioadă, când semănatul trebuia fi nalizat.


Picture
_PIAŢA RAPIŢEI
Piaţa rapiţei a evoluat foarte puţin în ultima săptămână din noiembrie, ca urmare a unor activităţi reduse cauzate de încheierea anului calendaristic. Industria şi-a acoperit necesarul de procesare pentru această perioadă. Oferta redusă a Europei a făcut ca preţul să rămână la un nivel bun. Importurile nu sunt capabile să acopere necesarul european de procesare. Cultura de rapiţă din Ucraina este penalizată de condiţiile climatice din ultima perioadă. Singurele cantităţi aflate pe piaţă vin din Australia şi Canada.


_PIAŢA FLORII-SOARELUI
Piaţa fl orii-soarelui a fost marcată de optimism, ca urmare a speranţei de ieşire din criză a „Zonei euro”. Indicii bursieri în spaţiul comunitar au crescut în ultima săptămână ca urmare a deciziilor luate de Franţa şi Germania cu privire la măsurile de salvare a „Zonei euro”. Uleiul de fl oarea-soarelui rămâne o prioritate în opţiunea statelor importatoare din nordul Africii şi Extremul Orient.
Picture
_N.B.Informatiile din prezenta sinteza sunt rezultatul colectarii de informatii, avand la baza urmatoarele surse: date ofi ciale (Ministerul Agriculturii, Padurilor şi Dezvoltarii Rurale, Institutul National de Statistica, Organizatia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economica, Departamentul de Agricultura al SUA, Bursele produselor agricole China, Argentina, Australia, Canada, Brazilia, Rusia, Ucraina şi principalele Burse din Comunitatea Europeana), informatii din piata (traderi , producatori, fermieri, procesatori, depozitari), organizatii de profi l (asociatii profesionale, etc) şi surse complementare. Din motive obiective, nu putem garanta pentru acuratetea şi integralitatea acestor informatii astfel că orice concluzie şi initiativa de actiune in baza acestui material trebuiesc privite sub aceasta limitare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE