REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Strategia multianuală, baza afacerii agricole

15/10/2020

0 Comments

 
Picture
În cadrul unui eveniment desfăşurat luna trecută în judeţul Ialomiţa, am avut ocazia să vorbesc cu Marin Nedu, administrator al SC Miracom din localitatea Căzăneşti, despre problemele întâmpinate în acest an, dar şi despre modul în care domnia sa gândeşte afacerea.
Cum aţi descrie anul agricol 2020?

Este un an de referinţă, în sensul că ne-a arătat deficienţele pe care le avem la nivel general. Lipsa precipitaţiilor şi seceta pedologică instalată încă din toamna anului trecut, combinată cu cea atmosferică, au făcut ca producţiile realizate atât în ferma mea, cât şi în zona unde am exploataţia să fie zero la culturile de grâu şi orz. Cultura de rapiţă nu am înfiinţat-o din cauza secetei din toamna anului 2019. La cultura de floarea-soarelui, în condiţiile dificile din vara aceasta, am obţinut în mod surprinzător o producţie de 2 t/ha (cu 50% mai mică faţă de cum ar fi trebuit să fie). Faptul că am semănat-o mai târziu a făcut să beneficieze de precipitaţiile căzute şi să avem ce recolta. Au mai fost ani cu secetă, însă anul acesta a fost unul deosebit, nu doar din cauza lipsei precipitaţiilor, dar şi a altor fenomene: fluctuaţia termică de la zi la noapte sau de la o zi la alta şi temperaturi prea mari - o combinaţie de factori pe care nu i-am mai întâlnit. Sperăm să rămână un an de excepţie.

Cum începeţi noua campanie agricolă?

Cu speranţa că vremea va da semne de normalizare. Ne concentrăm pe înfiinţarea culturilor de toamnă, respectiv grâu şi orz, care ocupă în cadrul asolamentului fermei o suprafaţă de 800 ha. Avem asigurat necesarul de sămânţă din producţia anului trecut pentru aproape toată suprafaţa ce va fi cultivată cu grâu. Înfiinţarea culturii de rapiţă în condiţiile actuale (10 septembrie), deşi a căzut o ploaie în urmă cu ceva vreme, rămâne în continuare riscantă. Referitor la despăgubirile acordate de stat, consider că sunt binevenite deoarece ne-ar da noi speranţe pentru începerea noului an agricol. Deocamdată este o derută generală pentru că acest ajutor ne-a fost promis de atâtea ori şi de mult timp. Majoritatea fermierilor sunt afectaţi de efectele secetei şi sunt în exspectativă, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla.

În 2019 aţi făcut o investiţie semnificativă în achiziţia unei combine impresionante, pe care de altfel am văzut-o la lucru. Cum afectează câştigurile reduse din acest an investiţiile demarate în fermă? 

Într-adevăr, anul trecut am făcut o investiţie cu ajutorul unui credit bancar, achiziţionând o combină foarte mare - MF Ideal 9T. De regulă, experienţa îmi spune să fiu precaut şi în acest mod pot să suport cheltuielile cu investiţiile făcute. Seceta ne-a prins nepregătiţi - ca în orice situaţie când avem parte de fenomene extreme, însă dacă statul ar fi avut o strategie sau câteva măsuri de sprijin stabilite anterior, pentru că era de aşteptat să existe şi un astfel de an, ar fi fost mai simplu, deoarece ştiam ce aveam de făcut. Nu despăgubirile ocazionale rezolvă situaţia. Acum se dezbat măsuri de sprijin, iar problema irigaţiilor a fost constant un subiect electoral. Sistemele de irigaţii nu se fac peste noapte, nu este o treabă simplă şi consider că celor care au competenţă trebuie să li se ofere posibilitatea să analizeze modul în care acestea trebuie realizate astfel încât să fie eficiente. Este o lucrare complexă, dar nu trebuie să uităm că sistemele de irigaţii nu sunt singura soluţie, ele fac parte dintr-un complex de alte măsuri, precum comasarea şi cadastrarea terenurilor. Unii dintre oficiali „atacă“ fermele mari şi vor să le fragmenteze. Nu cred că sistemele de irigaţii, aşa cum sunt gândite de autorităţi să funcţioneze pe milioane de hectare, sunt fezabile pe suprafeţe unde sunt ferme mici, de 50 ha. În plus, nu toţi agricultorii, mai ales cei care lucrează suprafeţe mici, sunt dispuşi să investească în acestea. În ele investesc, de obicei, fermele consolidate, care lucrează o suprafaţă agricolă însemnată.

Cum reuşiţi să vă securizaţi ferma/afacerea?

De când desfăşor activitatea în agricultură am observat că anii diferă între ei, unii sunt buni, alţii răi, de regulă la 3-4 ani aveam un an dificil, astfel că mi-am orientat afacerea astfel încât să funcţioneze şi în aceste condiţii, neluând în calcul subvenţiile. Până acum a mers foarte bine. Este important să fii cumpătat şi să nu te entuziasmezi când un an este bun, gândindu-te că şi celălalt va fi la fel. Trebuie să priveşti activitatea şi afacerea multianual.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE