REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Studiu comparativ al produselor alimentare susceptibile de dublu standard în Belgia, Olanda şi Germania

15/7/2017

0 Comments

 
Picture
O echipă din România formată din specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Autorităţii Naţionale SanitareVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).
Astfel, în perioada 19-26 iunie 2017, echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard. Deplasarea s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de ministrul Petre Daea omologilor săi din Olanda, Germania şi Belgia. În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanţi ai instituţiilor mai sus-menţionate. Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.

Pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din ţările mai sus-menţionate şi cu experţi/reprezentanţi ai autorităţilor de control din Belgia. Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele mai sus-menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda; Kaufland – Germania; Belgia – Delhaize (Mega Image – România). Produsele recoltate au fost selectate conform competenţelor de către reprezentanţii ANPC şi ANSVSA, ţinând cont de ingredientele şi declaraţiile nutriţionale ale acestora şi, mai ales, ţinând cont ca aceleaşi produse din ţările vizate să aibă acelaşi producător cu cele comercializate în România. Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (director Direcţia A - Direcţia Generală Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (inspector - Direcţia Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (inspector - Direcţia Generală Inspectoratul Economic). Discuţiile au fost deschise de către reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Ştefan Sima, ministru-consilier, care a ţinut să menţioneze importanţa acţiunii  reprezentanţilor din România. Deplasarea s-a încheiat în seara zilei de 26.06.2017, când probele recoltate din Belgia, Olanda şi Germania au fost predate în condiţii optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, ce  aparţine ANSVSA. După revenirea în ţară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeaşi echipă a efectuat acţiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda şi Germania comercializate pe piaţa din România. După finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză, se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoştinţa opiniei publice.  

Autoritatea Naţională Fitosanitară informează că roşiile româneşti sunt sigure pentru consum

Producătorii agricoli români susţinuţi prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate dau dovadă de seriozitate şi cumpătare în ceea ce priveşte utilizarea optimă şi în condiţii de siguranţă a produselor de protecţie a plantelor. Astfel, produsele de protecţie a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare, respectându-se timpul de pauză de la aplicare şi până la recoltare. Zilnic, la nivelul întregii ţări, se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti un număr de 325 probe de roşii de la producătorii agricoli sprijiniţi prin Programul de tomate româneşti. Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea. Astfel, producătorii au înţeles că produsele de protecţie a plantelor trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor şi pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetaţie.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE