REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Studiu cu privire la furaje pentru taurine de finisare

15/6/2021

0 Comments

 
Picture
Un studiu cu privire la furaje efectuat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate Osnabrück a stabilit faptul că hrănirea taurinelor prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® oferă avantaje clare.
De la lansarea procesului SHREDLAGE® în 2015 în Europa (2010 în America de Nord), avantajele procesării intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de tăiere între 26 şi 30 mm au cucerit mulţi producători de lactate. Prin această tehnologie sunt obţinute furaje de porumb cu o proporţie ridicată de particule grosiere din reziduurile de plantă şi este realizată zdrobirea completă şi intensă a boabelor de porumb. Folosit ca furaj pentru rumegătoare, produsul obţinut cu tehnologia SHREDLAGE® are o structură mai benefică din punct de vedere fizic şi o digestibilitate mai bună decât furajele convenţionale de porumb tăiate scurt. Răspunsul la întrebarea dacă acest proces poate fi aplicat şi pentru taurinele de finisare cu aceleaşi efecte pozitive şi beneficii suplimentare în ceea ce priveşte performanţa la îngrăşare, sănătatea animalelor şi randamentul în carcasă a fost investigat în Germania pentru prima dată într-un studiu efectuat la o fermă din Münster-Amelsbüren.

Studiul cu privire la furaje a durat 243 de zile

Studiul cu privire la furaje, desfăşurat pe parcursul a 243 de zile, efectuat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate Osnabrück (prof. dr. Heiner Westendarp, prof. dr. Hubert Korte, Laura Bunk, Kilian Fenske), a investigat rezultatul hrănirii cu furajul obţinut prin tehnologia SHREDLAGE® comparativ cu furajele convenţionale de porumb în ceea ce priveşte aportul de furaje, câştigul zilnic, calitatea gunoiului de grajd (digestibilitatea), pH-ul rumenului şi randamentul în carcasă al taurinelor de finisare. În plus, au fost efectuate măsurători la nivelul tăieturilor ambelor tipuri de furaje de porumb pentru a stabili gradul de compactibilitate şi reîncălzire. Porumbul a fost recoltat de două echipe de recoltare a furajelor la începutul lunii septembrie 2019. Pentru recoltarea furajului convenţional de porumb a fost folosit un utilaj Jaguar 970 CLAAS, funcţionând în modul accelerat, cu un Multi Crop Cracker (MCC) Classic L, care funcţionează cu o diferenţă de viteză de 30% şi o lungime teoretică de tăiere de 8 mm. Furajul SHREDLAGE® a fost recoltat cu un utilaj Jaguar 950 CLAAS cu zdrobitorul de porumb MCC SHREDLAGE®, la o diferenţă de viteză de 50% şi o lungime de tăiere de 26 mm. Materialul tocat a fost plasat într-o stivă convenţională, furajul de porumb tăiat scurt într-o parte şi furajul SHREDLAGE® în cealaltă. Pentru împrăştiere şi compactare au fost utilizate două tractoare Xerion CLAAS. Furajul de porumb tăiat scurt a fost compactat prin rulare, cu o greutate totală de 18 t, iar furajul SHREDLAGE® a fost compactat cu greutatea de peste 22 t, în conformitate cu lungimea mai mare de tăiere şi recomandările CLAAS.

Sănătatea animalelor - îmbunătăţită şi avantaje băneşti

După o perioadă de însilozare de 11 săptămâni, furajul a început să fie utilizat pentru hrănirea a 72 de tauri Fleckvieh. Aceştia aveau o greutate medie de 382 kg la începutul studiului. Taurii au fost împărţiţi în două grupuri: grupul de studiu a primit raţie mixtă totală (TMR) cu furaj SHREDLAGE® fără paie, iar grupul de control a fost hrănit cu TMR cu furaj de porumb tăiat scurt şi paie. Raţiile au fost diferite doar în ceea ce priveşte lungimea de tăiere a furajului de porumb, adăugarea paielor şi nivelul de suplimentare izoenergetică cu triticală, secară şi porumb boabe. Raţia de studiu şi raţia de control au avut în permanenţă un conţinut comparabil de energie şi nutrienţi. Aportul de furaje a fost măsurat şi documentat zilnic ca valoare medie de grup. În plus, toate animalele au fost cântărite în cea de-a 64-a zi a procesului şi din nou în cea de-a 176-a zi. A fost măsurat pH-ul rumenului a şase animale per grup, folosind bolusul rumenului, şi înregistrat pe parcursul a 150 de zile de studiu. De asemenea, a fost efectuată spălarea gunoiului de grajd în 10 zile, în vederea concluziilor cu privire la digestibilitatea raţiilor.

În cele din urmă, la sacrificare, au fost stabilite şi comparate greutatea carcasei, precum şi clasa de conformaţie şi gradul de acoperire cu grăsime. Veniturile rezultate 
din carcasă au fost comparate cu costurile pentru hrana grupurilor de studiu şi de control. Această comparaţie a luat în considerare un cost suplimentar de 1 euro per tona de masă proaspătă furajeră (FM) pentru varianta SHREDLAGE®, pentru a acoperi costul echipamentului montat pe utilajul CLAAS Jaguar, precum şi pentru greutatea de rulare mai mare şi pentru transportul de capacitate mai mare necesar.

După evaluarea tuturor datelor, rezultatele studiului pot fi rezumate după cum urmează:

  • S-a dovedit că, la 224 kg DM/m3, respectiv 216 kg DM/m3, variantele cu tăiere scurtă şi SHREDLAGE® au aproape acelaşi grad de compactare în stivă, fără diferenţe semnificative. Această consecvenţă a comportamentului de compactare a fost determinată şi în stratul superior critic al stivei, unde valorile respective erau 183 şi 181,9 kg DM/m3. Aceste rezultate demonstrează încă o dată că atunci când este supus unei greutăţi de rulare crescute furajul SHREDLAGE® poate fi compactat la fel de bine ca şi furajul tăiat scurt.
  • Animalele din grupul cu furaj tăiat scurt au avut un aport zilnic mediu de 10,5 kg DM, în timp ce valoarea corespunzătoare pentru cei din grupul cu furaj SHREDLAGE® a fost de 10,2 kg DM de TMR.
  • Greutatea în viu per animal în cea de-a 64-a zi a studiului a fost comparabilă pentru ambele grupuri, de aproape 480 kg. În ziua 176, la 648,6 kg, greutatea atinsă de animalele din grupul SHREDLAGE® a fost cu 7,4 kg mai mică decât cea a animalelor din grupul cu furaj tăiat scurt, diferenţă care nu a putut fi validată statistic. Nu a existat nicio diferenţă semnificativă în creşterea zilnică în greutate în primele 176 de zile, la 1,55 kg pentru animalele din grupul cu furaj tăiat scurt şi 1,51 kg pentru cele din grupul cu furaj SHREDLAGE®.
  • În ciuda creşterii zilnice oarecum mai mici în primele 176 de zile, animalele din grupul cu furaj SHREDLAGE® au avut o greutate în carcasă de 402,9 kg, cu aproximativ 6 kg mai mare decât valoarea corespunzătoare pentru animalele din grupul cu furaj tăiat scurt. Cu toate acestea, diferenţa nu a fost semnificativă. În materie de clasificare a conformaţiei carcasei, animalele din grupul SHREDLAGE® au avut o medie de R+, în timp ce cele din grupul cu furaj tăiat scurt au fost clasificate de la R la R+. Animalele din grupul SHREDLAGE® au obţinut un grad mai ridicat de grăsime, de 2+, spre deosebire de animalele din grupul cu furaj tăiat scurt, care au avut o tendinţă mai mare spre gradul 3. Prin urmare, grupul SHREDLAGE® a avut tendinţa către o clasă a conformaţiei mai bună, iar gradul de grăsime a fost semnificativ mai favorabil.
  • După spălarea gunoiului de grajd, sitele superioară şi mijlocie conţineau mai puţine reziduuri în cazul grupului SHREDLAGE® decât pentru grupul cu furaj tăiat scurt. Prin urmare, poate fi trasă concluzia că digestibilitatea raţiei a fost mai bună, în ciuda lungimii mai mari de tăiere.
  • Măsurarea valorilor pH-ului în cursul zilei a arătat un nivel mai ridicat (ceea ce a fost favorabil pentru digestibilitatea fibrelor) la animalele din grupul SHREDLAGE® comparativ cu animalele din grupul cu furaj tăiat scurt. Valorile mai mari ale pH-ului pentru animalele hrănite cu furaj SHREDLAGE® indică un potenţial de reducere a incidenţei acidozei şi astfel îmbunătăţirea sănătăţii animalelor.
  • Furajarea a fost posibilă fără a adăuga paie în raţia SHREDLAGE®, obţinând prin urmare o economie suplimentară la concentratul furajer.
  • Prin evaluarea costurilor pentru însilozare, a costurilor pentru furajare şi a randamentului în carcasă, a fost determinată o valoare adăugată de aproximativ 39 de euro per animal în favoarea variantei SHREDLAGE®.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE