REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Studiu de caz: Case IH -Părintele şenilatelor (I)

1/2/2021

0 Comments

 
Picture
Studiu realizat de BOGDAN CONSTANTIN, PR & Communication Specialist

Case IH reprezintă una dintre cele mai importante mărci globale în domeniul industrial cu o gamă largă de produse, fiind una dintre cele mai mari companii de bunuri de capital din lume, parte a concernului CNH Industrial.


Cu o tradiţie de 178 de ani în industria agricolă mondială, producătorul american Case IH a adus constant un important aport în acest sector de activitate, fiind un inventator şi un dezvoltator redutabil. Drept urmare a introducerii pe piaţa globală a primului tractor articulat de mari dimensiuni - Steiger, Case IH a dezvoltat constant acest concept şi l-a echipat cu patru şenile. Aşa s-a născut în urmă cu 25 de ani Quadtrac. A fost primul tractor articulat din lume, echipat cu patru şenile independente, cu un patent deţinut de producătorul american timp de 20 de ani. Mai mult decât atât, Case IH Quadtrac 620 a devenit cel mai puternic tractor din lume aflat în producţia de serie, cu o putere maximă de 692 CP şi cel mai apreciat tractor articulat pe şenile la nivel mondial. Tehnologia Quadtrac a fost rafinată şi actualizată de mai multe ori de atunci şi până astăzi. În 1992, Case IH a expus la târgul de agriculură Farm Show din Statele Unite ale Americii primul tractor cu două şenile independente pe puntea spate a unui tractor din seria Magnum. Acest lucru a revoluţionat din nou industria constructoare de tractoare avansate şi a responsabilizat producătorul american de perfecţionarea acestui concept. În 2014, Case IH Magnum echipat cu sistem integrat de şenile pe puntea spate devenea astfel Magnum Rowtrac şi se bucura de o popularitate extraordinară, fiind primul astfel de concept din lume. De asemenea, Case IH a introdus acest sistem unic de şenile şi pe puntea faţă a combinelor Axial-Flow.

Avantajele pe care le oferă sistemul de şenile ale modelelor Quadtrac şi Magnum Rowtrac

Asigură mai mult de 90% din puterea de tracţiune a motorului la nivelul de contact cu solul, reducând la 0% patinarea pe suprafaţa arabilă, respectiv consumul de combustibil. Acoperă o suprafaţă mare de contact cu solul, reducând substanţial compactarea. La o greutate standard pentru Quadtrac de 25.400 kg şi o suprafaţă de contact de 6,2 m2, rezultă o presiune asupra solului de 0,42 kg/cm2, mai mică decât presiunea exercitată de un om care merge pe câmp şi îşi mută greutatea de pe un picior pe altul. Se mulează efectiv pe teren, în funcţie de fermitatea solului. Acest lucru este un avantaj şi în condiţii de sol moale, mlăştinos, cu zone mari de băltire. Rolele de ghidare reduc şi gradul de uzură la care sunt supuse şenilele din cauciuc pe durata deplasării pe drumurile publice. Asigură un confort superior pentru operator în timp ce utilajul se deplasează de la un câmp la altul.

În ultimul sfert de secol de când Case IH a introdus acest concept triunghiular de şenilă la echipamentele agricole din portofoliu, mai mulţi producători de tehnică similară au beneficiat de această inovaţie şi au introdus de asemenea variante de şenile la maşini pentru agricultură.

Avantajele conceptului de şenile Case IH vizavi de concurenţă sunt:

  • Tracţiunea sub sarcină cu aceeaşi putere ridicată în viraje.
  • Menţinerea liniilor drepte sub sarcină în regim de noroi şi băltire.
  • Conceptul sistemului triunghiular cu o acţiune pozitivă constând dintr-o bandă de cauciuc acţionată de o roată motrice.
  • Patru puncte de contact constant pe sol la fiecare sistem de şenilă.
  • Punctele de completare a uleiului din rolele şenilelor sunt accesibile. Acestea sunt poziţionate în butucii acestora şi pot fi verificate vizual dacă au suficient ulei.
  • Oscilaţie independentă sus-jos pe fiecare şenilă pentru menţinerea contactului cu solul. Contact mai bun la sol, mai puţină compactare.
  • Stabilitatea şi operabilitatea tractorului pe teren, în special în cele mai noroioase condiţii. Pe drum rutier utilajul rulează ca un tractor cu roţi.
  • Toate punţile faţă şi spate sunt echipate cu un blocaj diferenţial care reduce alunecarea sub sarcină grea. Modul automat permite funcţionarea fără stres.
  • Este posibilă o uşoară reglare a direcţiei cu blocare diferenţială activată, menţinând în acelaşi timp performanţa de tracţiune.
​
​De ce Case IH a optat pentru şenile pe puntea spate la Magnum Rowtrac?

Case IH este primul producator care a făcut din şenilă un aliat al fermierului şi a tratat disponibilitatea şenilelor pe modelele Magnum timp de mai bine de 20 de ani. Această dezvoltare a trehologiei Magnum Rowtrac a avut în vedere cel mai  bun raport între beneficiile pe care le oferă sistemul de şenile şi costurile de întreţinere reduse ale unui astfel de echipament, cu productivitate ţintă maximum posibilă. Case IH a stabilit un obiectiv la vârful de putere şi a construit aceste echipamente astfel încât şenilele să ruleze în poziţia cea mai sigură faţă de corpul tractorului. De aceea Case IH are şenile în poziţie fixă pe toate echipamentele sale. Dacă privim la rularea unui Magnum Rowtrack (tractorul Magnum cu şenile pe puntea spate - n.r.), întâlnim acea oscilaţia pe orizontală, iar şocurile inevitabile sunt preluate de sistemul de roţi de pe puntea faţă. Dacă privim la Quadtrac (tractor articulat cu patru şenile independente - n.r.), avem o oscilaţie pe orizontală, dar funcţiile sunt fixe.


Case IH AFS Connect Magnum Rowtrac - echipament integrat de şenile pe puntea spate 

Dezideratul CASE IH exprimat de Jim Walker, vicepreședinte CASE IH pe zona Americii de Nord, la numeroase apariţii media pune fermierul în centrul atenţiei: „Tehnologia Rowtrac este ceva ce noi am luat foarte în serios (...) şi credem că fermierul trebuie să deţină pe deplin informaţia şi controlul asupra echipamentului pe care îl exploatează“.

Sistemul de şenile montat pe puntea spate este cuplat perfect cu roţile din faţă pentru o adaptare perfectă la orice condiţii şi niveluri de dificultate. Sistemul menţine puterea maşinii pe sol chiar şi în timpul celor mai sinuoase curbe, îmbunătăţeşte manevrabilitatea şi controlul operatorului asupra tractorului. O mai bună flotaţie, o manevrare îmbunătăţită şi o flexibilitate sporită sunt trei motive pentru care tractorul Magnum Rowtrac de la Case IH se pliază pe exigenţele oricărui fermier.

Avantajele tehnologiei Magnum Rowtrac - unică pe piaţa mondială:

Putere maximă în timpul virajelor şi întoarcerilor; Reducerea supravirării în timpul virajelor în spaţii înguste; 100% transfer de putere cu acţionare pozitivă, tot pe un teren noroios; Tracţiune integrală pentru o stabilitate ridicată; Echilibrul maxim al raportului din costul de întreţinere şi puterea de tracţiune; Absorţie organică a şocurilor pe puntea faţă; Grad redus de tasare a solului. Trecerea lină peste câmp, manevrabilitatea îmbunătăţită şi flexibilitatea superioară sunt motivele pentru care tractoarele din seria Magnum Rowtrac puse la dispoziţie de Case IH pot fi ideale în cadrul oricărei ferme. Dacă ferma este amplasată într-o regiune în care condiţiile de sol impun ca lucrările de semănare şi recoltare să fie executate mai rapid, tractoarele din seria Magnum Rowtrac pot spori semnificativ finalizarea acestor lucrări mai devreme, la acelaşi nivel ridicat de calitate. În partea a doua a acestui studiu de caz vom împărtăşi întreg calupul tehnic al sistemului de şenile Case IH cu care sunt echipate tractoarele Quadtrac şi Rowtrac şi combinele Axial-Flow.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE