REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Suport pentru optimizarea operaţiunilor din ferme

20/1/2021

0 Comments

 
Picture
De-a lungul timpului tehnica agricolă a evoluat foarte mult, iar dotările care ţin de agricultura de precizie fac ca nivelul de performanţă al acesteia să fie foarte ridicat. Din ce în ce mai mulţi fermieri urmăresc acest lucru, interesaţi fiind de avantajele oferite de instumentele digitale.
IPSO Agricultură a creat un departament special pentru promovarea şi utilizarea „instrumentelor inteligente“, care permit eficientizarea operaţiunilor din ferme. „Departamentul este denumit «Soluţii integrate» şi numără, în prezent, şapte persoane care se ocupă în mod activ de implementarea serviciilor FarmSight, adică de activarea utilajelor pe partea wireless, de instruirea clienţilor pentru a învăţa capabilităţile platformei MyJohnDeere.com şi optimizarea utilajelelor în câmp, dar şi de instruirea operatorilor. Ştim cu toţii că în agricultură o problemă din ce în ce mai acută este lipsa forţei de muncă specializată. Noi ne implicăm în pregătirea operatorilor prin serviciile pe care le avem şi cu ajutorul tehnicienilor noştri“, a afirmat Adrian Călin, şeful departamentului din cadrul IPSO Agricultură.

Potrivit acestuia, producătorul american John Deere oferă pe partea de agricultură de precizie nişte servicii unice în piaţă, premiate de altfel la renumitul târg Agritechnica din Germania. „Toată tehnologia disponibilă pe troactoarele JD este integrată. John Deere nu lucrează cu furnizori externi nici pentru partea tehnică - cum ar fi în privinţa motorului sau a transmisiei 
şi nici în zona agriculturii de precizie. Toate sunt gândite şi produse în fabricile proprii.“

Anticiparea intervenţiilor de service

Cu ajutorul serviciilor FarmSight se măreşte timpul de funcţionare al maşinilor agricole, deoarece defecţiunile pot fi prevenite. „Avem o platformă denumită Expert Alerts, disponibilă prin pachetele FarmSight, prin care tehnicienii noştri au capacitatea de a monitoriza utilajele, iar când acestea ies din parametrii normali de funcţionare, însă înainte ca ele să se defecteze, primim nişte semnale şi noi îi putem anunţa pe fermieri. În acest mod putem împiedica unele defecţiuni costisitoare.

În cazul în care apar totuşi anumite defecţiuni tehnicienii au posibilitatea de a face diagnosticarea de la distanţă, fără să fie nevoie să se deplaseze în câmp pentru a identifica problema. Tehnicianul va merge la client cu piesa necesară astfel încât tractorul să fie din nou bun de lucru.“ Referitor la adoptarea tehnologiilor de precizie de către fermierii români comparativ cu alţi agricultori europeni, specialistul a spus că suntem în urmă deoarece în ţările din vestul Europei astfel de servicii sunt pe piaţă de cel puţin 10 ani. În partea de est a Europei, România se clasează 
însă pe locul 2, după Ungaria. „Receptivitatea fermierului român la tehnologiile inteligente a fost la început slabă, însă din 2017 am început să avem rezultate, să înfiinţăm în cadrul IPSO Agricultură o echipă şi un departament distincte care se ocupă cu acest lucru.

Astfel, am ajuns de la un număr de puţin peste 200 de clienţi la 1.200 de fermieri care folosesc serviciile FarmSight. Tehnicienii noştri se ocupă de instruirea fermierilor pentru folosirea platformei MyJohnDeere.com, a operatorilor, dar şi de service-ul la distanţă. Avem clienţi care au un singur tractor de putere mică pe care l-au conectat şi beneficiază de toate avantajele serviciului FarmSight, avem clienţi care au evitat defecţiuni mai mari pentru că tehnicienii noştri i-au anunţat din timp. De asemenea, avem clienţi cu ferme mari, tehnologizate, care folosesc la capacitate maximă platforma pusă la dispoziţie de producătorul american.“ Conform lui Adrian Călin, aceste tehnologii aduc beneficii, iar compania a făcut o analiză în acest sens: „Funcţia de ghidare automată AutoTrac şi controlul secţiunilor aduc un beneficiu de 46 euro/ha. Un sistem de ghidare JD se amortizează la 150 ha de grâu. Practic, sistemul se poate achita într-un an. Un alt avantaj este creşterea eficienţei. Vorbim acum de lucrări de fineţe, de economii precise, iar această tehnologie te ajută să ştii exact ce se întâmplă în câmp“. Reprezentantul companiei a făcut o recomandare fermierilor care doresc să achiziţioneze o maşină agricolă: aceea de a gândi în perspectivă şi de a investi în tehnologie. „Consider că în următorii ani cine nu va tehnologiza ferma nu va face faţă competiţiei pieţei.“

O nouă eră în agricultura de precizie 

DataConnect utilizează o conexiune directă cloud-to-cloud între Centrul de Operaţiuni John Deere, Telematica Claas şi platformele 365FarmNet. A fost conceput pentru a simplifica managementul operaţiunilor agriculturii de precizie ale mai multor producători. Eliminându-se nevoia de a transfera datele manual, folosind drive-uri de date USB, DataConnect permite administrarea tuturor maşinilor agricole din fermă în timp real pe o singură platformă.

„Data Connect a rezultat în urma agreării mai multor producători de utilaje agricole, începând cu John Deere şi Claas, pentru integrarea datelor de la diferite maşini agricole, din mărci diferite, pe aceeaşi platformă. Acest lucru înseamnă că un client care are, de exemplu, tractoare JD şi combine de la alt producător poate să le urmărească fie în platforma MyJohnDeere, fie în cea a celuilalt producător. În momentul de faţă, prin Data Connect se transmit informaţii între utilaje de la mai mulţi producători, informaţii privind locaţia, orele de funcţionare ale motorului, viteza de deplasare şi istoricul locaţiilor. Deocamdată nu avem date agronomice. Tractoarele şi combinele John Deere sunt capabile să înregistreze hărţi de producţie sau de aplicare a inputurilor. Acestea se transmit în timp real în platformă şi pot fi folosite pentru diverse aplicaţii precum rata variabilă de îngrăşăminte chimice sau seminţe, analize de sol etc.“, a afirmat specialistul IPSO Agricultură.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE