REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Sustenabilitatea - un concept urmărit de John Deere

15/6/2021

0 Comments

 
Picture
Pe 27 mai a.c., John Deere a organizat o conferinţă de presă online, denumită „Sustainability Day“, pentru a pune în evidenţă eforturile companiei pentru a oferi fermierilor soluţii viabile care să-i ajute să devină mai eficienţi, mai productivi şi să desfăşoare o activitate sustenabilă. Acest echilibru, între creşterea economică şi protecţia mediului, este urmărit de specialiştii JD atunci când lansează noi produse pe piaţă.
Fermierii se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, iar acestea sunt de ordin economic, social şi de mediu. Schimbările climatice au un impact major asupra agriculturii, făcând-o vulnerabilă, iar noile reglemenări europene pun o presiune suplimentară asupra activităţii desfăşurate la nivelul fermelor. Utilajele agricole folosite pentru pregătirea terenului, protecţia culturilor şi fertilizarea acestora trebuie să îi ajute pe agricultori să devină mai sustenabili. Companiile din industria maşinilor agricole pot avea o contribuţie în acest sens, iar producătorul american şi-a exprimat această preocupare. Soluţiile digitale pot reduce impactul asupra mediului şi pot ajuta fermierii să obţină producţii mai mari, să administreze cu precizie îngrăşămintele chimice şi produsele fitosanitare şi să utilizeze mai puţine inputuri agricole, cu consum redus de combustibil.

La începutul evenimentului, Markwart von Pentz, preşedintele diviziei de agricultură a John Deere, şi profesorul Peter Pickel, directorul centrului tehnologiilor viitoare, au explicat potenţialul soluţiilor digitale, precum şi modul în care agricultura va continua să evolueze. „Agricultura de precizie permite fermierilor să combine în mod eficient munca de teren cu protecţia mediului. Folosind aceste tehnologii, până în 2030, emisiile de CO2 pot fi reduse drastic cu până la 11%“, a spus Pickel.

John Deere a identificat trei domenii care au un impact special asupra sustenabilităţii agriculturii: protecţia solului, fertilizarea organică şi protecţia culturilor. Pentru protecţia solului se urmăreşte utilizarea de maşini agicole cu amprentă mai mare, evitându-se astfel compactarea. Acest lucru asigură o fertilitate mai mare a solului, crescând în acelaşi timp porozitatea şi capacitatea sa de a stoca mai mulţi nutrienţi şi apă. Compactarea solului a scăzut constant datorită utilizării unor anvelope mai mari şi capacităţii de a lucra la presiuni reduse.

De exemplu, un tractor modern de 22 de tone exercită o presiune de doar 0,6 kg/cm2 pe sol, în timp ce un tractor de 3 tone de 75 CP construit în anii 1970 aplică o presiune mult mai mare, de 1,5 kg/cm2. Tractoarele pe şenile sunt chiar mai prietenoase cu solul. John Deere 8RX are o amprentă imensă de 4,6 m2, astfel încât presiunea suprafeţei de contact este foarte mică, de doar 0,4 kg/cm2. Distribuirea inteligentă a nutrienţilor organici a fost o altă temă abordată  
în cadrul evenimentului virtual. Fertilizarea terenurilor agricole cu gunoi de grajd este adesea subiectul dezbaterii publice. Nu există îndoială că acesta este un îngrăşământ organic valoros, dar care trebuie utilizat corect. Pentru aceasta fermierul trebuie să determine necesarul de nutrienţi al culturii, precum şi conţinutul de nutrienţi din îngrăşământul lichid de origine organică.

Astăzi, ambele pot fi măsurate cu precizie prin prelevarea de probe de sol şi plante. Rezultatele permit fermierilor să creeze 
hărţi de aplicare, care facilitează dozarea îngrăşămintelor specifice în fiecare locaţie.

Cu senzorul John Deere HarvestLabTM, conţinutul de nutrienţi al compostului poate fi măsurat cu precizie. Tehnologia 
NIR (spectroscopia cu infraroşu apropiat) a senzorului identifică cantităţile exacte de azot, fosfor şi potasiu, chiar şi atunci când valorile variază. Controlate în timp real de aceste măsurători active şi de recomandările hărţii de aplicare, tractorul şi cisterna sunt capabile să regleze automat rata de aplicare. Acest lucru asigură aplicarea cantităţii exacte de compost pe baza nevoilor specifice culturii.
Prin prevenirea fertilizării excesive se evită poluarea aerului şi a apei. Totodată, se reduce utilizarea îngrăşămintelor chimice, în producţia cărora se foloseşte multă energie şi generează mult CO2.

John Deere a dezvoltat soluţii care ajută fermierii în aplicarea precisă a produselor de protecţie a plantelor. Pentru a se evita supradozarea se folosesc maşini controlate GPS, prin AutoTrac, cu ajutorul funcţiei SectionControl şi a sistemului de control al duzelor ExactApply. Există o tendinţă în a aplica pesticide în locuri specifice, acolo unde sunt semnalate probleme, şi se evită aplicarea tratamentelor pe întreaga suprafaţă. Dronele sau imaginile din satelit, de exemplu, pot măsura densitatea culturilor şi presiunea bolii. Pe baza hărţilor aplicaţiei, se tratează numai acolo unde este necesar, ceea ce conduce la reducerea costurilor şi la limitarea impactului asupra mediului înconjurător.

John Deere a dezvoltat o tehnologie denumită See&Spray care identifică buruienile şi le combate în mod selectiv.

Toate aceste soluţii, precum şi cele pe care le va dezvolta JD pe viitor au menirea de a eficientiza activităţile agricole şi de a limita efectul acestora asupra mediului înconjurător.

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE