REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Syngenta a lansat fungicidul Orondis Ultra în legumicultură

15/7/2023

0 Comments

 
Picture
​Anul acesta Syngenta şi Marcoser au sărbătorit la Matca 15 ani de întâlniri cu legumicultorii. Cu această ocazie, Syngenta a lansat pentru producătorii de legume fungicidul Orondis Ultra pentru combaterea manei, produs care a dat deja rezultate foarte bune la alte culturi precum viţa de vie.
​„Evenimentele cu Syngenta sunt importante pentru noi, prin tehnologiile de cultură, de protecţie şi experienţele oferite” a spus Marius Petrache, director general Marcoser, care a punctat cei 15 ani de colaborare. ”Marcoser şi-a dorit întotdeauna să fie o companie care oferă informaţii, consultanţă, sfaturi şi experienţă. Ne dorim să arătăm tuturor că produsele obţinute în fermele din ţară, pe sol, pot fi de cea mai bună calitate, lipsite de reziduuri. Putem lucra în sisteme certificate precum GLOBAL GAB ŞI GRASP, care atestă că în ferma noastră se produc legume sigure pentru consum, şi că avem grijă de cei care lucrează în ferma noastră.” În cadrul tehnologiilor de protecţie împotriva bolilor la legume, Syngenta a introdus acum şi fungicidul Orondis Ultra. Iulian Zafiu, director vânzări culturi horticole, a specificat că ”este un produs nou pentru controlul manei, un produs pe care ne bazăm foarte mult, pentru că a fost omologat iniţial pe viţa de vie., cu rezultate foarte bune şi cu eficacitate extraordinară în primăverile reci”. Are două substanţe active cu efect sinergic: oxatiopiprolin şi mandipropamid, iar Syngenta va avea de anul acesta produsul readymix, care uşurează foarte mult utilizarea lui. Oxatiopiprolin are un mod nou de acţiune, este total sistemică, blocând formarea sporilor pe mai multe căi: zoosporii expuşi la substanţa activă îşi pierd viabilitatea în scurt timp şi nu mai sunt capabili de germinare. Inhibarea completă are loc la două ore de la expunere. În plus stimulează dezvoltarea rădăcinii şi a sistemului foliar. Mandipropamid, substanţă translaminară (trece prin mezofilul frunzei şi protejează şi partea inferioară) inhibă regenerarea peretelui celular al sporilor, având efect de lungă durată.
Picture
​Orondis Ultra este un fungicid preventiv, curativ, antisporulant, ce se aplică în doză de 400 ml /ha. Pentru că este sistemic şi pătrunde în creşterile noi, se aplică preventiv încă de la faza de răsad, cu un interval de 10-12 zile în faza critică şi în funcţie de presiunea de infecţie. Marius Drăgoi, director marketing, a subliniat şi efectele produsului Taegro, pentru că se poate aplica pe toată perioada de vegetaţie, fiind un fungicid biologic, de origine naturală. Are un spectru larg şi protejează culturile de putregaiuri, mană, făinare, putând fi combinat şi cu alte substanţe fungice. Este recomandat în strategia de combatere, mai ales când fructele se maturează pentru că are timp de pauză foarte scurt, nu lasă reziduuri şi nu pătează. Doza este 0,37 kg/ha. ”Acesta este viitorul, acest tip de produse trebuie folosite împreună cu celelalte, pentru că regulile vor deveni mai stricte în privinţa reziduurilor. Sunt produse care nu sunt agresive nici cu utilizatorul şi în final nici cu consumatorul”, a subliniat reprezentantul Syngenta.
Carial Star este un alt fungicid utilizat cu succes împotriva manei şi alternariozei datorită celor două substanţe: mandipropamid şi difenoconazol, cu mod de acţiune sistemic, translaminar. Doza este de 0,6 litri/ha. Ortiva Top este cunoscut pentru spectrul foarte larg de boli combătute, la un mare număr de culturi, acţionează prin contact şi sistemie locală şi translaminară. Apreciat pentru efectul de înverzire şi timpul scurt de pauză. Un element cheie în combaterea putregaiurilor este prevenţia. Primul tratament cu Switch este recomandat după ce se scutură primele flori pentru că ciuperca trăieşte pe orice materie vegetală (resturi, iarbă cosită etc) şi există în permanentă în preajma culturii, sporii rezistă peste iarnă. Pentru ei condiţii prielnice înseamnă orice poartă de intrare (de la căderea florilor, copilit în cazul tomatelor), unde se fixează şi aşteaptă fructificarea, pentru că ciuperca se dezvoltă în prezenţa zaharurilor, a explicat Iulian Zafiu. ”Este bine să vă notaţi mereu ce produse folosiţi, când şi cu ce efect, şi să învăţaţi continuu din propriile greşeli, să observaţi mereu evoluţia culturilor cu anumite scheme de tratamente”, a mai atras el atenţia. De asemenea, Andrei Măruţescu, director de comunicare în cadrul Syngenta, a insistat asupra utilizării în condiţii de siguranţă a produselor: ”Insistăm asupra echipamentelor de protecţie pentru piele, ochi, nas şi gură. Nu uitaţi că lucraţi în mediu închis, se formează vapori care pot intra prin piele şi prin respiraţie. Hainele folosite în solar trebuie spălate separat. În privinţa produselor de protecţie a plantelor, aplicaţi-le corect, respectând foarte strict doza de pe etichetă şi volumul de apă recomandat pe unitatea de suprafaţă. Informaţii găsiţi şi pe siteul syngenta.ro precum şi în toate ghidurile noastre”.
Picture
​Hibrizii de tomate
Printre ”atracţiile” din serele Marcoser s-au numărat şi noii hibrizi de la Syngenta cu creştere semideterminată, prezentaţi de Vasi Hoarcă, director vânzări Seminţe Legume şi Nicoleta Ghindaru, specialist tomate semideterminate. Pentru ciclul I de cultură, Marifet F1 este una dinte cele mai bune alegeri, are fruct rotund, cel mai mare din portofoliul-250 g, plantă robustă, legare de la bază până la vârf, coacere uniformă, fermitate bună, rezistenţă la transport, tolerantă la virusul petelor bronz, fiind perfect pentru producătorii care cultivă tomate timpurii şi se confruntă cu presiunea de virus. Costată, asemănătoare roşiilor de grădină, are gustul foarte bun şi aspectului interior deosebit. Tot pentru plantare extratimpurie, Devonet F1 are în plus fructe mai uniforme, este cu 2-3 zile mai timpuriu, are legare pe vârfuri mai bună, toleranţă la pătare cafenie şi este mai stabil, echilibrat vegetativ-generativ, cu port deschis uşor de întreţinut. Se remarcă prin producţii timpurii ridicate: 50% din producţie se obţine în primele 10 zile de la prima recoltare. Dintre tomatele cu mucron, Pekonet este deja cunoscut datorită formei fructului, a timpurietăţii, producţiilor bune şi legării bune la vârfuri pe tot ciclul de vegetaţie. Prezintă toleranţă la hormoni, la stresul termic şi TSWV.
Introdus anul trecut, Dominet F1 a câştigat prin prezenţa mucronului, un plus de timpurietate, legare bună la vârfuri şi toleranţă şi la pătarea cafenie. Este destinat cultivării în seră şi solar pe ciclul 1 de cultură, datorită extratimpurietăţii deosebite. Culoarea şi gustul, precum şi fermitatea la transport sunt de asemenea criterii importante pentru consumatori. Portofoliul este completat de Gravitet F1, cu fructul rotund şi mare - 200 g, se remarcă prin performanţe foarte bune la plantare timpurie în spaţii semi încălzite, coacere concentrată a producţiei timpurii. Tomate roz: se lucrează la un hibrid cu creştere semideterminată. Dintre tomatele cu creştere nedeterminată: Sandoline F1 se remarcă cu peste 5 milioane seminţe vândute, pentru toate ciclurile de cultură, sunt puternice, au o legare foarte bună a fructelor, timpurietate deosebită; fructele de culoare roşu intens, strălucitoare, asigură producţii mari, constante, cu TSWV, nematozi.
Ciciu F1 are fruct standard, 150 g, recomandat pentru ciclul 1 şi ciclul prelungit de cultură; toleranţe la TSWV şi alte boli vasculare. Paronema F1 este printre hibrizii noi care poate fi cultivat în ciclul II, cel mai important leagă 6-8 fructe /inflorescenţă, are capacitate de postmaturare (dacă toamna este lipsă de lumină, se coc), fermitate bună a fructelor, cu o toleranţă bună la transport, toleranţă ridicată la crăpare. Syngenta are în portofoliu mai mulți hibrizi din categoria specialităţi: Bacalar are fruct alungit, tomate prunişoară cu creştere nedeterminată destinat cultivării în seră şi solar pe toate ciclurile de cultură, 8 – 12 fructe recoltabile/ciorchine. Isiaki F1 are fructe prunişoară, recomandat pentru toate ciclurile de cultură pentru că leagă foarte bine până la vârf, cu o medie de 7/8 fructe pe inflorescenţă şi are culoarea roşu aprins, greutatea medie 150g-170g. Gigawak F1 - nedeterminat, tip inimă de bou, destinat cultivării în seră şi solar pe toate ciclurile de cultură. Prezintă un pachet complex de toleranţe, printre care şi la virusul petelor de bronz, o problemă des întâlnită mai ales pe ciclul 2 de cultură. De asemenea hibrizii de roşii cherry şi cherry prunişoară, cu fruct roşu sau galben, sunt din ce în ce mai căutaţi şi introduşi pe piaţă în diverse combinaţii.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE