REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Syngenta și Four Growers colaborează pentru a crea un robot de recoltat tomate

1/5/2023

0 Comments

 
Picture
​Viitorul producției de alimente va necesita o mai mare eficiență, practici durabile și maximizarea randamentelor în fiecare etapă. Pentru a optimiza producția de tomate, Syngenta Vegetable Seeds a colaborat recent cu compania Four Growers, Inc. din Pittsburgh, Pennsylvania, pentru a testa noul robotul de recoltare GR-100, în cadrul cercetărilor privind tomatele. Acest robot folosește un sistem de vid pentru a recolta tomatele și o multitudine de senzori pentru a colecta numeroase date în același timp. 
Facilitarea reducerii costurilor cu forța de muncă
În prezent, tomatele sunt recoltate manual, iar acest lucru reprezintă o parte considerabilă din costurile de producție - până la 30% din total. În plus față de costuri, cultivatorii întâmpină dificultăți tot mai mari în găsirea unui număr suficient de muncitori. Având în vedere deficitul galopant de forță de muncă, cultivatorii au nevoie de soluții pentru a garanta accesul consumatorilor la tomatele de care au nevoie.
”Robotul vede tomata, identifică gradul de maturitate al acesteia și decide dacă o culege sau nu. În cazul în care decide să o culeagă, o aspiră în sistemul de vid, o trece prin tub și o aşează într-o ladă. Apoi, lada este mutată în căruciorul de ambalare”, a spus Zack Walker, inginer agronom la Four Growers.
„Această colaborare ajută la crearea unei legături între genetică și automatizare”, a declarat Ruud Kaagman, șeful Syngenta Global Crop Unit - Tomate. „Succesul robotizării în viitor constă în utilizarea roboților în funcție de diferitele caracteristici ale plantelor. Prin această colaborare, veți vedea soiuri adaptate la recoltarea robotizată pentru a permite succesul cultivatorilor.”
 
Robotica în cercetarea tomatelor
„Folosirea roboților în agricultură ne va permite să consumăm produse de mai bună calitate, mai sănătoase și la prețuri mai accesibile”, a declarat Brandon Contino, CEO al Four Growers. „Spre deosebire de alte utilaje pe care le vedem astăzi pe câmp și care recoltează toate cultura (ajunsă sau nu la maturitate) deodată, la Four Growers, robotica și inteligența artificială ne permit să culegem produsele în mod individual, astfel încât să le recoltăm doar pe cele care sunt perfect coapte.”
Roboții de recoltare pot economisi timp și resurse umane. Pentru Syngenta, asocierea cu Four Growers este importantă atât pentru a se pregăti pentru modurile de producție ale viitorului, cât și pentru a înțelege pe deplin nevoile cultivatorilor. Pentru a optimiza eficiența roboților de recoltare, cultivatorii au nevoie de o combinație între un utilaj intuitiv și plante concepute în acest scop. Acesta este motivul pentru care Syngenta include robotica în etapa de cercetare a dezvoltării, pentru a alege structurile de plante care se pretează cel mai bine la recoltarea mecanizată.
„Syngenta dezvoltă soiuri care să fie cultivate în viitor, prin urmare trebuie să înțelegem modul în care cultivatorii își vor desfășura activitatea peste cinci sau zece ani”, a declarat Kaagman. „Ne vom asigura că, atunci când cultivatorii vor trece la robotizarea pe scară largă, vom avea soiuri care să le permită să obțină eficiență și valoare adăugată de pe urma robotizării.” Să luăm, de exemplu, modul de amplasare a fructelor: în prezent, ciorchinii de tomate sunt poziționați pe toată planta. Unele tomate sunt ascunse în spatele tulpinilor și frunzelor, altele sunt grupate în ciorchini compacți și așa mai departe. Aceasta poziționare ar putea face dificilă identificarea și strângerea recoltei de către un robot de recoltare. Pe baza acestor cunoștințe, cercetătorii Syngenta pot selecta genetica prin care se poziționează ciorchinii de fructe într-un mod optim, la toate soiurile viitoare de tomate. „Colaborarea cu Syngenta ne oferă o oportunitate de a ne valorifica reciproc cunoștințele și punctele forte”, a declarat Contino. „Combinând această arhitectură cu caracteristicile pentru un gust delicios, putem ajuta la crearea unei tomate mai accesibile ca preț și mai gustoase.”
 
Învățare automată pentru o inovare mai rapidă
Pentru majoritatea soiurilor de tomate de pe piață, pot fi necesari până la opt ani de cercetare și mii de date pentru a ajunge pe câmpurile și în serele cultivatorilor. În loc să se bazeze pe colectarea de date de către oameni, cu ajutorul roboticii și al inteligenței artificiale, cercetătorii pot colecta mai multe date, cu un grad de acuratețe mai mare ca niciodată.
„Cu cât datele sunt mai exacte, cu atât ne este mai ușor să selectăm soiul potrivit pe care dorim să îl comercializăm”, a explicat Kaagman.
„Acești roboți au opțiuni pe care le putem folosi în afară de simpla recoltare a fructelor - ca de exemplu camere și dispozitive de cântărire. Așadar, robotul numără fructele, le verifică dimensiunea, le cântărește și calculează randamentul total. De asemenea se pot aprecia fructele care urmează să fie recoltate în zilele/săptămânile următoare, ceea ce conferă un avantaj în controlul cantității și a prețului. Există o mulțime de date care sunt colectate în mod automatizat de către robot în timpul recoltării și care până acum erau colectate vizual de către oameni”. Spre deosebire de oameni, roboții nu obosesc și nu sunt subiectivi, așa că datele sunt mai precise.
„Cele peste 20 de aparate de imagistică şi senzorii existenți în sistem oferă un nivel de granularitate a datelor și informații pe care cultivatorii (și cercetătorii) nu le-au avut niciodată înainte; permițându-le astfel să cultive o tomată mai bună”, a spus Contino. „Colaborarea noastră cu Syngenta le va permite cultivatorilor să cumpere semințe obținute la nivel intern pe baza învățării roboticii și a inteligenței artificiale, ceea ce le oferă din start un avantaj în obținerea celui mai bun produs la cel mai bun preț pentru consumatori.
Dispunând de date mai precise, cercetătorii Syngenta pot elimina mai repede candidații mai puțin dezirabili și își pot concentra eforturile asupra unor soiuri de tomate mai promițătoare. În cele din urmă, acest lucru înseamnă că inovațiile în materie de tomate ajung mai repede pe piață. Robotica, împreună cu genetica, pun laolaltă tehnologia și natura pentru a crea un viitor mai bun pentru cea mai consumată legumă din lume. Colaborarea dintre Syngenta și Four Growers ar putea determina o îmbunătățire a modului de recoltare, o reducere a risipei de alimente și o mai mare satisfacție a cultivatorilor și consumatorilor.

​Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE